BUDDHISMUS V DENNÍM ŽIVOTĚ S PŘEDSTAVENÝM NEPÁLSKÉHO KLÁŠTERA

Typ článku: Přednášky a kurzy

Datum vložení: 31. 03. 2011

Již zítra 1. 4. navštíví Českou republiku Geshe Thubten Yonten, který přijíždí se sérií přednášek Buddhismus v denním životě. Představený mahájánského buddhistického kláštera, který se nachází ve vysokohorské oblasti Solu Khumbu poblíž hranic s Tibetem, bude v průběhu návštěvy hovořit o životě v Nepálu, tibetské kultuře, ale hlavně o buddhistické filozofii a možnosti jejího propojení se západním způsobem života.


Začátkem týdne se setká s hlavními představiteli Magistrátu hlavního města Prahy. Ve středu 6. 4. v 19:30 se bude konat přednáška a beseda v budově Národohospodářské fakulty VŠE v Praze. Ve čtvrtek 7. 4. od 14 hod. proběhne setkání s vedením a hráči fotbalového klubu Dukla Praha a. s. spojené s poděkováním za dlouhodobou finanční pomoc. Od 18 hod. pak proběhne přednáška a beseda pro veřejnost v Radiopaláci, Vinohradská 40, Praha 2 zakončená modlitbou Puja.
„Cílem těchto přednášek je ukázat lidem, kterým je buddhistická víra blízká, jak ji mohou prakticky začlenit do běžného života západní civilizace,“ řekla organizátorka Libuše Pěničková-Sovadinová. „Není třeba vnímat buddhismus jako uzavření se do kláštera a celoživotní meditaci, ale naopak začlenit prvky této filozofie, například soucítění a pokoru k životu, do běžných denních povinností.“
Mimo Prahu navštíví Geshe Thubten Yonten další dva regiony. Setkání s veřejností v Libereci proběhne v pondělí podvečer a bude jej předcházet setkání s primátorem Janem Korytářem. Ve Zlíně se pak v pátek uskuteční návštěva s oficiálním přijetím představiteli města Zlína spojená s pracovním obědem a následnou besedou v Baťově vile.
Týdenní program bude zakončen v sobotu 9. 4. benefičním večerem partnerů a sponzorů, kteří již tři roky spolupracují s neziskovou organizací Atma Do na projektech podpory vzdělanosti dětí v Nepálu. Dobrovolníci společnosti Atma Do za poslední tři roky předali osobně na podporu výuky dětí v nepálských klášterech přes milión korun; v roce 2009 pomáhali s výukou informatiky, angličtiny nebo poskytování první pomoci v utečeneckém táboře.
V současné době probíhá veřejná sbírka k realizaci stavby školního ubytovacího   zařízení, kterou Geshe Thubten Yonten ze své funkce v rámci kláštera dohleduje a organizuje. Internát ve vesnici Chialsa dětem zajistí vedle ubytování pravidelnou stravu, oblečení, naučí je základním hygienickým návykům, ekologii a k dispozici je i případné lékařské ošetření. Celoroční pobyt jim také umožní objevit jiný životní styl, než mají jejich rodiče. V této vesnici je i škola, která dostala povolení nepálské vlády k výuce tradiční tibetské poezie a malby a pomáhá tak zachovat cenný odkaz tibetské kultury. Více na www.pomocnepalu.cz



Autor: Petra Luptáková

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.