Satelitní přijímače

Typ článku: Počítače a internet

Datum vložení: 14. 04. 2011

Satelitní přijímač je komponenta satelitního kompletu, která se stará o veškeré úpravy přijatého signálu. Výběrem správného satelitního přijímače také lze získat možnost záznamu na externí nebo vestavěný disk, přístup ke kódovaným programům, programového průvodce, teletext apod.


Základní dělení satelitních přijímačů je na SD a HD. Přičemž SD satelitní přijímače jsou schopny přijímat a vyslat na zobrazení pouze standardní rozlišení 576i a HD až 1080i. V současné době jsou neplacené české programy vysílány především v SD kvalitě, v dalších letech však mnoho stanic plánuje i HD vysílání. HD satelitní přijímače nejsou cenově vzdáleny SD přijímačům.

 

Kromě rozdělení na SD a HD se na našem území dělí na přijímače bez a s podporou Cryptoworks. Cryptoworks je totiž podpora vložení přístupové karty Skylink nebo CS link (v ČR nejvyužívanější přístupové karty pro české stanice). Tato podpora u konkrétního výrobku však může znamenat dva stavy. V prvním případě je tato podpora přímo na integrované čtečce karet (stačí vložit pouze přístupovou kartu), druhý případ je podpora pro slot na modul. Pokud je podpora pouze na slotu na modul, je třeba vložit kromě přístupové karty do přijímače také korektní modul (také musí disponovat podporou Cryptoworks). V obou případech pak přijímáte kódované programy.

 

Dnešní satelitní přijímače mají již mnoho hardwarových vymožeností. Z jednou z nejdůležitějších vlastností přijímače je možnost záznamu sledovaných programů (PVR). Proto se tato vlastnost také často objevuje v hlavních děleních satelitních přijímačů. Přijímače tak mohou mít pouze rozhraní USB, nebo USB a vestavěný HDD. Přijímače, které disponují pouze USB jsou levnější a umožňují zápis pouze na externí zařízení (flash disk, externí HDD). Přijímače s integrovaným HDD mohou vždy umožňují zápis na vestavěný disk (kapacita obvykle ve stovkách GB) a v některých případech i zápis na externí zařízení. USB rozhraní u přijímačů s externím HDD nutně nemusí znamenat možnost záznamu na externí USB zařízení, může se jednat pouze o servisní USB apod.

 

Dalším typem satelitních přijímačů jsou satelitní přijímače multifunkční a combo. Satelitní přijímače multifunkční jsou vybaveny operačním systémem (nejčastěji linux) a mnoha funkcemi pro komunikaci pomocí lokální počítačové sítě. Combo satelitní přijímače jsou pak přijímače, které umožňují přijímat jak satelitní vysílání, tak vysílání pozemní případně i kabelové.

 

Satelitní přijímač pro svou správnou funkci musí být propojen se satelitním kompletem. Satelitní přijímač je tak připojen do televizoru (kabelem HDMI nebo SCART) a do konvertoru (koaxiálním kabelem). Dále je pak podmínkou správně umístěná a nasměrovaná parabolická anténa, na které je konvertor připevněn.

 

Fonetip s.r.o. - www.satelitni-komplety-shop.cz

 



Autor: zmazanek

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.