TZ: Premiéra druhého dílu Českých kořenů je za námi

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 06. 05. 2011

Dne 28. února 2011 se v Praze uskutečnila premiéra druhého dílu cyklu ČESKÉ KOŘENY, který je věnován Čechům žijícím ve ŠVÝCARSKU


Motto projektu:
Systém, který vládl v naší zemi před rokem 1989, bránil občanům svobodně uplatnit svoje talenty a schopnosti.
Cyklus České kořeny ukazuje příběhy lidí, kteří odchodem z Československa tuto svobodu získali a dokázali ji využít.

 

Sál Městské knihovny v Praze byl zaplněn doslova do posledního místa. Zájem zvaných diváků i veřejnosti, které byla premiéra také přístupná, mile překvapil jak autorský tým, tak
i švýcarské hosty. Premiéry se osobně zúčastnily paní Dana Seidlová, osobnost českého skautingu ve Švýcarsku a paní Máša Exnarová, galeristka a propagátorka českého umění, jejichž medailonky film přináší.


Po přivítání hostů z řad rodin filmovaných, dále osobností kulturního života, odborníků kteří se zabývají problematikou exilu a ovšem i sponzorů, následovala úvodní slova zástupců dvou významných institucí. První se ujala slova paní Dominique Peter, kulturní rada velvyslanectví Švýcarské konfederace, a po ní pan senátor Tomáš Grulich, který je předsedou Stálé komise Senátu ČR pro krajany.


Oba výstižně uvedli večer, když vyzdvihli pomoc švýcarské společnosti příchozím Čechoslovákům (zejména emigrační vlně v r. 1968-9) a naopak přínos české emigrace zemím, které ji přijaly. Senátor Grulich zdůraznil také význam exilu pro naši vlastní historii. Připomněl též důležitost projektů, pomáhajících překročit mnohdy uměle, dřívějším režimem či obecnými předsudky vytvořené bariéry mezi námi doma a Čechy ve světě. Tento cíl sleduje i projekt České kořeny.

Spontánní potlesk početného publika po projekci, stejně jako viditelné dojetí některých, zhodnotilo několikaměsíční úsilí autorského týmu. Na pódium byly po promítnutí pozvány obě zástupkyně filmovaných osobností, paní Dana Seidlová a Máša Exnarová. Jim i všem ostatním, kdo se ocitli před kamerou Českých kořenů, patří největší dík. Svou účastí v projektu se tak podělili s budoucími diváky o velmi osobní a soukromé zážitky a zkušenosti.


Rozhovory pokračovaly při neformální číši vína. Dokument vyvolal i zájem médií, natáčelo se pro Český rozhlas - jak s kameramanem a režisérem Tomášem Kubákem, tak s paní Exnarovou a Seidlovou. Dana Seidlová, vnučka prvorepublikového tvůrce etikety a spoluzakladatele Mezinárodního olympijského výboru, J. Gutha-Jarkovského byla požádána
o následný rozhovor také Českou televizí.

 

Pod čarou
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Hudební linie projektu České kořeny si klade za cíl představit v dané zemi některého vynikajícího českého interpreta a/nebo skladatele, který zde působil/působí. Ve švédském díle to byli Bedřich Smetana a houslový virtuos Jaroslav Šonský, v tomto díle je představen vynikající klavírista Robert Kolínský, který ve Švýcarsku propaguje hudbu B. Martinů. Hudba tohoto skladatele v podání R. Kolínského živě a dalších interpretů z nahrávek tak umocňuje celkové vyznění dokumentu a velmi dobře koresponduje s tématem emigrace a niterného vztahu k rodné zemi. Martinů ve švýcarském exilu tvořil a také zemřel a lze jej považovat za nejvýznamnějšího českého exulanta v této zemi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Natáčení a výrobu druhého dílu cyklu laskavě podpořili:
Nadace Bohuslava Martinů Praha
Okresní hospodářská komora Hodonín
Spolek Domov Basilej
Město Kyjov
Neoklas a.s. Šardice
Paní Marta Schmid – Andwil
Vinné sklepy Skalák
Pan Jaroslav Najman – Praha

 

Premiéra se uskutečnila za podpory Velvyslanectví Švýcarské konfederace v ČR

Autorský tým ČESKÝCH KOŘENŮ
Za KAM Studio Kyjov - Tomáš Kubák, tomkubak@kamstudio.cz (kamera, režie a střih)
Veronika Hollerová, ni.ca@seznam.cz (scénář, zvuk, rozhovory, komentáře a propagace v regionálních médiích)
Za Mezinárodní český klub (MČK), o.s., více informací na www.cesky-dialog.net
Ing. Martina Fialková, m.fialkova@centrum.cz
(produkce, propagace v médiích, rozhovory, komentáře, výběr hudby)

 

Další projekce:
6. května Basilej - švýcarská premiéra - v péči spolku Domov Basilej
7. kvetna – Luzern - projekce v péči Sokola Luzern.

 

Film je nabídnut k využití České televizi a bude k dispozici také na DVD.

Více o projektu na www.ceskekoreny.cz

 

Ohlasy po premiéře
Marie Homolová, redaktorka MF DNES
.... Potěšil mě především výběr osobností, šlo skutečně o obyčejné lidi a obyčejné osudy v nejlepším slova smyslu. Jako novinářka mám takové příběhy ráda, jsou vlastně dokonalým zrcadlením situací, mnohem více, než příběhy nějakým způsobem velmi výjimečné. .....
Ocenila jsem, že se ústředním motivem dokumentu nestalo téma: "to jsme rádi, že jsme z té strašné země vypadli", ale každý poctivě přiznal, co mu odchod přinesl i o co ho ochudil. Dojímal mě jejich vztah k bývalému domovu i to, že ho nezatratili. Pro mě dokument měl ještě jedno vyznění: lidé, kteří odešli, vesměs naší zemi neudělali ostudu, ba přesně napak.

 

Miroslav Sígl, dříve šéfdramaturg Televizních novin
.........shlédl jsem dnes v Městské knihovně v Praze Váš dokument.....Rád Vám a Vašim spolupracovníkům k tomuto mimořádnému dílu z celého srdce upřímně blahopřeji. Jde o zdařile dramaturgicky, filmově a režijně odvedenou práci, což posuzuji nejen jako prostý a dojatý divák, ale také jako bývalý šéfdramaturg Televizních novin. Česká televize může jeho promítnutím znásobit jeho účinky na celou naši veřejnost a společnost, které se nedostávají informace o životě význačných krajanů ve světě v dostatečné míře. Život Čechů, kteří po srpnové okupaci v roce 1968 opustili naši vlast........ je příkladem nejen velkého vlastenectví, ale také dokladem o neobyčejně velkém odhodlání a houževnaté práci...a výchově potomků v duchu úcty k českým národním hodnotám. Za to jim patří velké poděkování čs. kompetentních míst, uznání vynikajícím jednotlivcům a další podpora jejich záslužné činnosti.

 

Tímto dokumentem - navíc s podmanivým hudebním doprovodem ... váš tým v mimořádně náročných finančních a časových podmínkách učinil pro zviditelnění České republiky neskonale záslužný čin. Věřím, že pro svou další činnost naleznete více pochopení....

 

Zdenka a Jiri Zdobnickych
...dekujeme vam za pozvani na krasny podvecer. Dokument se nam moc libil. Myslime si, ze jste velmi citlive podali atmosferu zivota, ve ktere se nachazeji lide, kteri se dobre adaptovali v jine zemi, kteri jsou i pres pocatecni nesnaze a citove stradani uspesni, zachovali si sve "ja" a hlavne nasli opravdu novy domov. Stale ale maji ve svem srdci sve Cechy, svoji Moravu. Prejeme vam hodne dalsich takto povedenych dokumentu.

 

Pod čarou
Arnošt Lustig, kterého bychom bývali také rádi pozvali, ale již to nebylo možné, v jednom ze svých rozhovorů řekl:
"No a to je můj život. V emigraci to nebylo špatné, nebylo to ale taky moc dobré. Člověk hodně ztratí, ale hodně se naučí. Je to taková rovnováha. A emigrace člověku připomene, že musí umět začínat pořád znovu, jinak neobstojí."



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.