Sklářský trh a spousta muziky

Typ článku: Literatura

Datum vložení: 14. 06. 2011

Na náměstí Míru v Novém Boru se už po sedmé rozhoří sklářské pece. Město Nový Bor pořádá ve dnech 17. – 18. června Sklářské slavnosti, které jsou oslavou tradiční řemeslné výroby.


Se svými výrobky se na sklářském trhu, který se koná v sobotu, představí kolem dvaceti menších i větších sklářských firem. Místní sklářská škola si pro zájemce přichystala dílny, kde si budou moci vyzkoušet jaké to je foukat sklo, vyrobit si skleněnou vitráž, šperky nebo namalovat skleničku. Pro děti škola chystá malování v přírodě a samozřejmostí bude i prodej žákovských výrobků ze školní prodejny.

V pátek se od 17 hodin v Informačním centru uskuteční slavnostní vernisáž výstavy, kterou pořádá Sklářské muzeum v Novém Boru. Výstava s názvem „Tango sklo – Proměny barevných kontrastů, je ukázkou skla od mnoha výtvarníků a firem od roku cca 1910 až do současnosti. Poté se návštěvníci mohou přesunout na náměstí Míru, kde je přichystáno vystoupení taneční skupiny Boráček, Novoborských mažoretek a slavné pánské taneční skupiny Rasputin z Kolína. Poprvé v Novém Boru budou návštěvníci moci ochutnat také hudbu majitele místní pekárny Jiřího Bláhy, který vystoupí se skupinou Krakatit. Vrcholem večera bude koncert Michala Hrůzy s kapelou Hrůzy. Zpěvák, kytarista a skladatel Michal Hrůza, který dříve působil ve skupině Ready Kirken, zahraje výběr z jeho poslední desky Napořád a na řadu možná přijde i píseň ze seriálu Vyprávěj, jejímž je autorem. V současné době vytvořil Michal Hrůza scénickou hudbu k novému filmu podle scénáře Zdeňka Mahlera – Lidice.
„Na sobotu je dopoledne pro děti přichystána šermířská pohádka a jiné atrakce. Pro dospělé pak hudební produkce různých žánrů. Premiérově se představí dámská dechovka z Prahy - Alá Band. Těšit se můžeme na Sklářskou muziku, latinskoamerické rytmy Los Rumberos, romskou kapelu Bengas a All Star Refjúdží Band, jejichž skupinu tvoří umělci a hudebníci z Číny, Kurdistánu, Arménie, Slovenska, Švýcarska, Čech a USA.  Premiéru vystoupení budou mít orientální tanečnice Fairoze z České Lípy,“ přibližuje program Radovan Novotný, organizátor akce z Kultury Nový Bor, s.r.o.
Sobotní večer bude uzavřen oldies diskotékou s DJ Zdeňkem.


Autor: rejholcova

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.