Slet Ul a všeho co létá 2011

Typ článku: Ostatní články

Datum vložení: 05. 09. 2011

Letiště Leteckého klubu Letka Jehnědí.


Již tradičně první víkend v září 3.9.2011 , na letišti klubu Letka Jehnědí začal slet Ultralehkých letadel a všeho co se  ve vzduchu udrží. Od časných ranních hodin na ploše letiště začal přistávat jeden letoun za druhým . Některé neutají ruku majitele a hlavně stavitele a konstruktéra jiné v rodném listě mají jména  dílen ve , kterých byly postaveny.

U hangáru finišují přípravy aby vše bylo perfektní a akce měla bezproblémový průběh. Po několika letech se vydařilo počasí a sluníčko ukázalo svou vlídnou tvář. Stojánka je skoro plná v několika řadách je podél plochy vyrovnáno skoro 170 letadel typu Ultralight. Po zemi se sjíždí také množství modelářů, někteří mají modely které se vejdou do většího kufříku ale také se schází několik obrů ( velikost takových modelů je podobná jako ultralightů, stojících na stojánce za věží ,) zmínila bych se o krásném modelu akrobatickém letadla o rozpětí skoro 3 metry. Za zmínku stojí model Junkerse, tento model odpovídá historii a kousek za ním stojí Bleriot s panem inženýrem Kašparem o několik metrů dál si návštěvníci mohou prohlédnout velkého  letuschopného Bleriota.

 

Rychle malé občerstvení a začíná program před hangárem tradičně začínají tančit malé mažoretky za doprovodu dechové hudby .  Kdo v tuto chvíli zvedne oči k obloze tak vidí para výsadek a tímto je zahájen odpolední program. V rychlém sledu se nad plochou střídá jedno letadlo za druhým a každé se snaží nejlépe ukázat svoje letové vlastnosti. Odpoledne plyne rychle, návštěvníci si mohou vybrat podle svého kam se vydají mohou naslouchat tónům dechovky a obdivovat  další taneční skupinu, nebo si na stojánce sáhnout na letadla.

Jako třešinka na dortu je chystáno představení Leteckého cirkusu , souboj Fokker E.III     ( jednoplošné stíhačky ) a letadla Camel ( dvouplošníku ) . Oba piloti nasedají do svých strojů a začíná příběh jako z první světové války . Piloti obou letadel po sobě střílejí a do poslední chvíle není jasné, který z nich bude poražen , ani jeden svou kůži nechce dát .  Poslední výstřel a najednou Fokker E.III začně kouřit a vynechává mu motor. Pilot musí přistát a tak jako to bývalo za dob bojovníků gentlemanů ještě poslední zasalutování poraženého pilota směrem k obloze. Vítězný přelet Camelu a ukázka končí.
Za chvilku , kdy se návštěvníci sotva nadechnou sedá do Bleriota p. Mára a stoupá k obloze po jeho bohu letí model Bleriota řízeného p. Šplíchalem několik ladných průletů bok po boku velký a malý Bleriot , tak jako létají tak i přistávají také spolu diváci tleskají a odměňují oba piloty  obou Bleriotů. 

Ráda poděkovala panu Mračnovi za  moderování, všem byl skvělým průvodcem v programu, po celý den neúnavně divákům představoval vše co se dělo nejen na obloze .

Na stojánce už stojí pouze pár letadel všichni ostatní se vydali ke svým domovům.  V hangáru touto dobou začíná hrát místní kapela Borsalíno a veselí se stěhuje do hangáru na párty.

Ráda bych přidala pár statistických údajů na akci se zůčastnilo zhruba 170 letadel , každý z posádky dostal malý suvenýr tradiční sklenici s logem.  Akci navštívilo 650 platících diváků , díky teplu pivo teklo proudem a hladoví návštěvníci snědli velké množství uzených lahůdek , langošů a klobás.  Kdo přišel , měl krásný zážitek a příjemně strávený den.

 



Autor: salajda - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.