Guláš festival

Typ článku: Gastronomie

Datum vložení: 05. 09. 2011

Přívrat – V obci se v sobotu sešli gurmáni a příznivci recese. Miroslavova země hostila první ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše.


Sdružení bývalého starosty Miroslava Veselého umí dobrou taškařici nejen vymyslet, ale také dotáhnout k dokonalosti. A to jak vymyslet , tak i zrealizovat.

Na devět soutěžních družstev čekalo na návsi devět kotlíků původem přímo ze země guláše.

Miroslavova družina se inspirovala podobnou soutěží v Krkonoších a především v Maďarsku, kam Miroslav Veselý jezdí hájit české barvy na závody ve výrobě klobás na Klobászfestival ve městě Békéscsaba.Tým, který loni v Maďarsku mezi 468 účastníky vybojoval 12. místo, předváděl v Přívratu výrobu klobás a vaření vynikající polévky haláslé.


Kuchařské týmy úderem desáté hodiny vyfasovaly sedm kilo hovězího masa a vše už záleželo pouze na nich a jejích mlsných jazýčcích . Většina družstev vařila klasiku , kterou známe z domací kuchyně, ale našly se zvláštní ingredience na jednom pracovním stole jsem viděla i rum ale nebyl pro soutěžící ale jako přísada do guláše.Přiléváme tam rum,“ prozradila Pavlína Řezníčková z domácího týmu „Kejklířů“.

Na tradici naopak vsadily „Selky z Půlnočního království“ i drsní „Meat chopper“. Ze sesterského guláše „Holek z porcelánu“ – tým tvořilo pět sester – voněl jalovec. „Na kotlíku máme uvázaný pytlík s jalovcem. Je to vyzkoušený recept, poradila mi ho zkušená kuchařka,“ prozradila Lída Kovářová. Do experimentu v podobě řidšího guláše se pustili kuchtíci z osady Tři kocoury u Morašic i autoři veselého guláše se zeleninovým lečem.


Vzorky posoudila odborná porota i veřejnost, pro kterou bylo připraveno také sedm druhů regionálních piv.

K poslechu hrála kapela Melta a Jiří Schelinger revival



Autor: salajda - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.