CIAF 2011 Hradec Králové

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 09. 09. 2011

18 ročník Czech International Air Fest 2011 měl z pekla štěstí na počasí, návštěvníci měli štěstí na zajímavou podívanou vyjímečných kousků.


CIAF 2011 měl opravdu z pekla štěstí na počasí, to bylo jako na objednávku. Oba dny,v sobotu i něděli jasno, teplo a osvěžující mírný větříček (no a v pondělí už pršelo). Zahájení mělo tradičně v rukou letectvo AČR, skupinový průlet hlavních složek českého letectva vedl dopravní letoun Casa C-295 doprovázený stíhacími Gripeny, českými Aero L-159 Alca a bojovými vrtulníky Mi-24, Mi-17. Ze stíhacích letadel jsme tedy spolu s jedním Gripenem na zemi viděli v Hradci třetinu českého letectva :-)

Program pokračoval svižným tempem pestrou směsicí vystoupení. Krásné historické Avia BH-1 , Avie BH-5 připoměly začátky létání u nás.

Dvoumístné sportovní Fascination předvedly ladné tvary, A hned v kontrastu jsme to mohli porovnat s výkoným akrobatickým speciálem Su-31.Nechybělo předvedení vrtulníků integrovaného záchraného systému a služby SAR - armádní W-3A Sokol a Eurocopter EC-135. Poeticky tichýlet čtyř bezmotorových větroňů Super Blaník L23 ( Očovští Bačovia ) , které kresily po obloze růžovými dýmovnicemi, uchvátil čistotou a ladností. Sólová akrobacie na větroni Swift to ještě podtrhla. Jas-39 Gripen a slovenský Mig-29 nenechal nikoho na pochybách nad tím co dovede moderní stíhačka v rukou zkušených pilotů. A další a další vystoupení bavily diváky na Hradeckém letišti. Rakouský Eurofighter bohužel nepřiletěl, škoda, mohli jsme porovnat jednoho kandidáta na budoucí výzbroj letectva AČR.

 

 

Vrcholem bylo jako vždy vystoupení akrobatických skupin Flying Bulls na Zlínech Z-50 ( bývalý SkyBox z Chrudimi ) a francouzký Breitling Team na českých Aero L-39 Albatros s estonskou imatrikulací. Opravdu mezinárodní akce!  Nádherná ukázka mistrovské pilotáže !!
Mistrovskou pilotáž předvedla též akrobatická legenda Peter Beseneyei se svým Extra 300 - dech beroucí nízké nožové lety, riskantní nízká akrobacie - ovšem v podání mistra zcela bezpečná.

 

  Peter Beseneyei

 

  Peter Beseneyei po přistání

 



CIAF 2011 v Hradci Králové se opravdu podařil !    

 

zdraví vás všechny autor Jan Svoboda  ;-)

 



Autor: Honzeen

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.