Světový pohár v cyklokrosu Plzeň 2011

Typ článku: Sport a tělovýchova

Datum vložení: 18. 10. 2011

Zahajovací závod série Světového poháru UCI v cyklokrosu v Plzni Doubravce se vydařil , diváci si užili zajímavou sportovní podívanou.


Tahle už tradiční Plzeňská sportovní událost se rozjížděla pomalu od mrazivého rána až po nádherně prosluněné odpoledne babího léta. Některé úseky tratě zůstaly ještě dlouho promrzlé a klouzaly, jiné rozměkly do kluzka. Trať je tady hodně rozmanitá, asfaltové úseky v sídlišti střídá tráva s prudkým stoupáním a klesáním, dlouhé travnaté úseky na rovné louce , série rozmanitě rozestavěných zatáček, skoků přes překážky, no a zlatý hřebíček v podobě strmých schodů do kopce ( docela dlouhé - 23 schodů ) s následným strmým stoupáním a rovinky do cíle, to dalo hodně zabrat !


Pro diváky to byla pohodička na slunci na louce U svatého Jiří , z jedné strany vedro od sluníčka, z druhé strany zima od studeného vzduchu, no a vevnitř něco dobrého a teplého :-) . Všichni dohromady přání a chuť aby vyhráli naši , odhodlání fandit a povzbuzovat k co nejlepšímu výkonu. Hodně fanoušků to bralo doslova tak jako že donutí naše horké favority loňského mistra světa Zdeňka Štybara a Kateřinu Nash k vítězství . A skoro se jim to podařilo!


Start finálního závodu mužů byl poměrně nešťastný. V okamžiku kdy na startovních semaforech naskočila zelená a závodníci se rozjížděli , na pravé straně ještě blokoval trať kameraman České televize. Byl z toho pěkný zmatek. Rozhodčí zaspali a nenařídili opakování startu ... hned za startovní rovinkou bylo několik kolizí a pádů, začátek se prostě moc nepovedl.

 

tttt

start  : nalevo startovní  pole v pohybu, napravo kameraman v klidu blokuje pravou stranu ...

 

Pro některé jezdce se špatným začátkem byla šance vše dohnat v následujících 11 kolech po 2600 metrech. Asi 5 kol před koncem Zdeněk Štybar na špici závodu zvýšil tempo a špice se roztrhla. Po dalších dvou kolech odjela vedoucí skupinka 3 závodníků, a zvýšila svůj náskok na několik minut. Drama cílového finiše bylo připraveno. Plzeňští diváci , kterých stále přibývalo , mohutně povzbuzovali Zdeňka Štybara. Takže skupinka Zdeněk Štybar , Sven Nys, a Kevin Pauwels najížděla do posledního kola s pohodlným náskokem, bylo jasné že se rozhodne z těchto tří. Štybar se pokusil v posledním kole ostatním ujet, ale nepodařilo se. Na schodech před cílem byl Štybar první, první najížděl do několika předposledních zatáček. Pak ale přišla smůla, Sven Nys jej v zatáčce předjel, a v cílové rovince jej předjel i Kevin Pauwels. Škoda, finiš se úplně nepovedl, Zdeněk Štybar byl třetí.


Bojovná nálada fanoušků ochladla, ale stejně na své favority nedali dopustit. Podívejte se na závod na obrázcích:
 

start: Zdeněk Štybar na špici

 

na trati ...

 

Štybar skáče přes překážku

 

vedoucí skupinka ve stoupání

 

vedoucí skupinka v zatáčce

 

Štybar v závěrečném spurtu na schodech

vítězové

 

zdraví vás všechny autor Jan Svoboda  ;-)

 



Autor: Honzeen

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.