V žáru lásky, Zelený sex a další obrazy Jiřího Načeradského v Mánesu

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 25. 01. 2010

Výstavní síň Mánes až do konce ledna uvádí výstavu malíře Jiřího Načeradského, která zaručeně udělá radost nejen příznivcům českého výtvarného umění té nejvyšší kvality, ale každému, kdo se rád podívá na atraktivní, pozoruhodné obrazy.


 Pro sedmdesátiletého Načeradského má aktuální návrat do Mánesa lehce nostalgický nádech, vždyť v roce 1967 měl v tehdejší Galerii mladých v Mánesu svou první samostatnou výstavu. V současné době je tady k vidění přibližně padesát velkých olejů na plátně z posledních dvou let jeho tvorby. Tematicky dominují ženy, které sám autor označuje jako buclaté Venuše a hubené Kudlanky. Vedle nich jsou častými náměty Načeradského děl milenecké dvojice (ostatně už samotné názvy obrazů, jako např. V žáru lásky, Zelený sex nebo Lásky žár, odkazují k erotickému podtextu), vyjádření pohybu během a tancem a výjevy z pivnic.


Jiří Načeradský (nar. 9. září 1939 v Sedlci na Benešovsku) je považován za čelního představitele tvorby „nové figurace“ 60. let, která navazovala na groteskní tendence v českém umění, je členem Volného seskupení 12/15 a profesorem na Akademii výtvarných umění v Praze. Jeho díla najdete ve sbírkách mnoha tuzemských galeriích včetně Národní galerie nebo Galerie hlavního města Prahy a nechybí ani v Centre Georges Pompidou v Paříži a mnoha soukromých sbírkách po celém světě.


Další informace o autorovi i programu výstavní síně Mánes jsou k dispozici na: www.ncvu.cz

Kontakty

Nadace českého výtvarného umění
Masarykovo nábřeží 250, 110 00 Praha 1, info@ncvu.cz, www.ncvu.cz


 



Autor: Alysia2

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.