Pražské věže se otevřely veřejnosti

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 18. 03. 2012

Poslední únorový den byly od 10 do 18 hodin zdarma zpřístupněny pražské věže. Největší zájem byl o Staroměstskou radniční věž, Petřínskou rozhlednu a věž chrámu sv. Mikuláše.


Během této akce byly návštěvníkům otevřeny dveře do věží, které jsou ve vlastnictví Prahy a spravuje je agentura ABL, a.s., tedy na Prašnou bránu, Staroměstskou radniční věž, Staroměstskou mosteckou věž, Malostranskou mosteckou věž, věž kostela sv. Mikuláše na Malé Straně a Petřínskou rozhlednu. Na Petříně bylo zdarma zpřístupněno také Zrcadlové bludiště.

 

Volného vstupu využily tisíce návštěvníků, zejména studentů a důchodců. Již od začátku dne se před objekty tvořily dlouhé fronty. Sedm pražských památek připravilo nevšední program bezmála na celý den. „Bydlím v Praze celý život, ale žádnou z pražských věží jsem vlastně dosud nikdy nenavštívila. Myslím, že mnoho Pražanů chodí kolem, ale málokdo se skutečně zajde podívat nahoru, a to je škoda,“ komentuje důvod své návštěvy Lucie K., studentka Univerzity Karlovy v Praze. Jedním z důvodů je také běžně vybírané vstupné, které pro dospělé dosahuje u některých věží až 105 Kč. Přesto ale návštěvnost v těchto objektech v posledních letech stále roste, a to i díky provedeným rekonstrukcím a doprovodným výstavám.

 

Po stopách královské cesty

 

Jednu z tras bylo možné započít Prašnou branou na náměstí Republiky. Zde kdysi začínala i královská cesta, která zároveň návštěvníky postupně provede po všech otevřených věžích (samozřejmě s výjimkou Petřína). Zatímco stěny Prašné brány zvenku zdobí sochy významných českých historických osobností, za jejími zdmi se skrývá výstava zbraní a výzbroje, mnohdy využitých i při natáčení zahraničních filmů, jako je např. Hellboy či Knight’s Tale.

 

Oblíbenou památkou je tradičně Staroměstská radniční věž. Kromě světoznámého orloje, na kterém dočasně chybí několik figurek z důvodu oprav, nabízí také prohlídky sálů radnice včetně reprezentačních prostor, kde byla například přijímána britská královna Alžběta II., i rozsáhlé chodby v podzemí, kam byl vstup však už značně omezen z kapacitních důvodů. Takřka bez čekání se ale dalo dostat až na vrchol radniční věže, odkud je výjimečný výhled na celé město.

 

Staroměstská mostecká věž nalákala návštěvníky na nově odkryté krovy ze 14. století, které jsou nesmírně cenným unikátem a poprvé byly odhaleny právě v tento den. Kdo se o nich chtěl dozvědět více, byla připravena i přednáška od 18 hodin. Jejím hlavním hostem byl restaurátor Petr Růžička, který na krovech pracoval a zároveň je autorem historického dřevěného jeřábu, který byl použit nejen při instalacích soch na tuto věž, ale i při práci na jiných objektech v Čechách, např. na Pražském hradě či hradě Točník.

 

Na druhém konci Karlova mostu byla otevřena také Malostranská mostecká věž, která byla postavena právě po vzoru té staroměstské. Nabízí krásný výhled na Malou Stranu i Hradčany, ale také výstavu o alchymii rudolfínské doby.

 

Věž chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně se setkala pravděpodobně s vůbec největší návštěvností. Důvodem byla zrekonstruovaná pozorovatelna StB, tzv. Kajka, do jejíchž útrob vede na tři stovky schodů. Veřejnosti byla otevřena teprve před necelými dvěma lety a je jedinou přístupnou pozorovatelnou v Praze. Vedle pohledů na ambasády západních zemí, které odsud byly střeženy, je věž doplněna o tématickou výstavu.

 

Nejvíce návštěvníků se sešlo na Petříně

 

Poslední věží pak byla Petřínská rozhledna, která se díky výhledu, který nabízí, rovněž těšila velké návštěvnosti již od ranních hodin.

 

Po neustálém stoupání vzhůru byla připravena i atrakce, která vzbuzovala zájem zejména u dětí a jejich rodičů, a sice Zrcadlové bludiště hned vedle rozhledny. Téměř nekonečný dav před jeho vchodem plnili především žáci, včetně školních zájezdů.

 



Autor: Maldika - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.