Zdenek Merta napsal „Starosvětskou“ symfonii

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 26. 01. 2010

Osobitý skladatel, šarmantní klavírista a hudební producent Zdenek Merta uvede 21. ledna 2010 ve spolupráci s brněnskou filharmonií svůj symfonický obraz „The Last Century (Ze starého světa)“.




 

Skladbu zahraje Filharmonie Brno pod taktovkou známého rakouského dirigenta Caspara Richtera.

Já si samozřejmě nemyslím, že jsem napsal něco jako Antonín Dvořák, z mé strany jde o vrcholnou úctu a inspiraci,“ okomentoval „Starosvětskou“ skladatel.

Zdenek Merta ve své hudbě reflektuje uplynulé dvacáté století. Skladba má pět částí nazvaných „Prologue - Prolog“, „Seeking - Hledání“, „Passsion - Vášeň“, „Desire - Touha“, a „Epilogue - Epilog“.

Na programu koncertu v sále Vaňkovy galerie v Brně bude téhož večera ještě
2. symfonie „Věk úzkosti“ Leonarda Bernsteina, amerického skladatele a dirigenta, který se proslavil zejména autorstvím muzikálu West Side Story.

Toto spojení nevzniklo náhodou - Zdenek Merta má k Bersteinovi jako jeden z našich nejplodnějších muzikálových autorů velmi blízko. Kromě jiného uvedl jako producent poprvé v ČR jeho „Mši“. V posledních letech Merta spolupracuje hlavně s Městským divadlem Brno, kde byly inscenovány například jeho muzikály Sny svatojanských nocí, Babylon, Svět plný andělů, Peklo (libreta Stanislav Moša) a další.

Merta průběžně píše další dvě symfonické skladby - „Moraviana“, o jeho rodné Moravě, a "Saint Petersburg", jejíž části již prezentoval před ruským gubernátorem Petrohradské oblasti.

Lednový koncert otevře sérii několika pozoruhodných hudebních událostí, které jsou letos spojeny se jménem Zdenka Merty. Již 13. února se koná v MDB premiéra jeho nového muzikálu "Nahá Múza" (libreto Zora Jandová), v dubnu se v Brně chystá obnovená premiéra dalšího Mertova a Žáčkova muzikálu "Ptákoviny podle Aristofana".

 

Pro ukázky ze symfonie a podrobnější informace sledujte www.zdenekmerta.cz



Autor: Alysia2

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.