Příběhy lidí s handicapem okoření známé osobnosti

Typ článku: Literatura

Datum vložení: 02. 06. 2012

V Praze, 16. května 2012 Občanské sdružení Portus Praha pokřtilo společně s Romanem Vaňkem, Jitkou Ježkovou a Janou Bernáškovou u stánku AKCE CIHLA dobročinnou kuchařku „Dobroty s příběhem“. Ochránce gastronomické kultury a šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk převzal nad nevšední knihou patronství. Peníze utržené z prodeje kuchařky budou použity na stavbu potravinářské dílny v Davli, kde naleznou práci lidé s handicapem.


Jak se zrodil nápad dobročinné kuchařky?

Občanské sdružení Portus Praha provozuje sociální terapeutickou dílnu na výrobu nakládaných sýrů a utopenců, které jsou známé jako „dobroty s příběhem“. A od přípravy pochoutek, již není dlouhá cesta k vydání kuchařky. Naše kuchařka je ale velmi specifická v pojetí i obsahu. Nedozvíte se v ní, jak připravit svíčkovou, ale obohatí váš jídelníček o drobné delikatesy, pomazánky, rolády prostě dobroty, které probudí vaše chuťové buňky.

 

Kuchařku Dobroty s příběhem se rozhodla podpořit řada známých osobností, např. Simona Stašová, Jaroslav Svěcený, Eliška Balzerová, Bára Hrzánová, Klára Trojanová, Jiří Menzel, Michal Viewegh, Roman Vaněk, Iveta Fabešová a další. „Je pro mě překvapením, že nás podpořilo více než šedesát osobností a mám velkou radost z toho, že náš projekt zaujal tolik skvělých lidí,“ dodává koordinátorka projektu Lída Bradnová a doporučuje: „V kuchařce najdete například recept na nakládanou mozzarelu od Ani Geislerové, katalánské špízy
od Adély Pollertové, skvělý recept na topinky od Oldřicha Kaisera i škvarkové placky od Romana Vaňka a quiche nicoise od Ivety Fabešové.“

 

Recepty v kuchařce jsou doplněny o úsměvné příběhy či komentáře od známých osobností, které nám recepty věnovaly. 

 

Ostatní potraviny takové příběhy nemají, ale ty naše ano…

 

Kuchařka nese titul Dobroty s příběhem podle nakládaných sýrů a utopenců vyrobených lidmi s handicapem.

 

Jak se budou vyvíjet Dobroty s příběhem, objasňuje Tomáš Masopust, ředitel občanského sdružení Portus Praha: „V současnosti se snažíme vybudovat novou potravinářskou dílnu v Davli, kterou bychom chtěli spojit i s obchodem s našimi výrobky a rychlým občerstvením. Budeme tak moci nabídnout pracovní uplatnění více lidem s postižením a nadále rozšiřovat portfolio našich výrobků a služeb.
Na dofinancování tohoto projektu využijeme i výtěžek z prodeje dobročinné kuchařky.“

 

Vydavatelem kuchařky je občanské sdružení Portus Praha, které je také poskytovatelem sociálních služeb pro lidi s mentálním postižením a organizátorem celostátní benefiční kampaně AKCE CIHLA.

 

Současná dílna byla vystavěna převážně díky benefiční sbírce AKCE CIHLA.
Na výstavbu nové dílny jsme požádali o grant prostřednictvím Integračního Operačního Programu EU. Na jeho dofinancování pak opět využijeme výtěžek z benefiční sbírky AKCE CIHLA.

 



Autor: valpruha

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.