36. Letní filmová škola Uherské Hradiště

Typ článku: Media, rádio a TV

Datum vložení: 30. 01. 2010

36. ročník Letní filmové školy se uskuteční 23. 7. – 1. 8. 2010 v Uherském Hradišti a nabídne opět zajímavá témata, z nichž si jistě vybere každý návštěvník. Sekce Fokus seznámí diváky po Rakousku s historií i současností islandské kinematografie, v přehledu současné světové kinematografie se pak důkladně představí Nový latinskoamerický film. Tento v zahraničním tisku používaný termín vystihuje progresivní tendence kinematografií, jako je Mexiko, Chile, Peru nebo Argentina.


Do programu Letní filmové školy bude opět zařazeno jedno z aktuálních a ožehavých témat, která strhávají pozornost společenského dění. Po tématech izraelsko-palestinského konfliktu a migraci jako syndromu představíme pod názvem Fotbalová horečka fenomén fotbalového fanouškovství (hooligans), fotbalu jako společenského fetiše. Podnětem k tomuto detailnímu pohledu na fotbalové bouře je blížící se 19. mistrovství světa ve fotbale v Jihoafrické republice.

 

Sekce Visegradský horizont, která má za cíl mapovat různé pohledy na historické souvislosti i nové trendy středoevropských kinematografií, se v letošním roce zaměří na Divoká devadesátá v české kinematografii, ale také na domácí i exilovou tvorbu předního československého režiséra Jána Kadára. Cyklus Visegradský horizont představí novinky v hrané, dokumentární, animované i experimentální tvorbě Česka, Slovenska, Maďarska a Polska, představí výrazné osobnosti, které ovlivnily jednotlivé národní kinematografie, a upozorní také na nové talenty.

 

V historických retrospektivách (sekce Inventura) a návaznosti na výběr filmů letošního Projektu 100 představíme jako „encyklopedické heslo“ Filmové čítanky tradici a vývoj filmu noir. Vedle literární tradice drsné školy (nejen) v americkém poválečném filmu bude představena i část tvorby excentrického filmového a divadelního režiséra Rainera Wernera Fassbindera. Letos byla navíc navázána spolupráce s vedením Francouzské cinematéky (jejímž prezidentem je známý režisér Costa Gavras), jež má unikátní kolekci archivních kopií.

 

Nedílnou součástí programu LFŠ je i pestrý doprovodný program (divadla, výstavy, koncerty), ale také rozšiřující program odborný (přednášky, besedy, workshopy, masterclass). Podrobnější informace o programu a grafická podoba LFŠ budou představeny na tiskové konferenci v březnu 2010.

 

Loni Letní filmovou školu navštívilo 4157 akreditovaných diváků a jednodenní vstupenku si zakoupilo 670 lidí. Za deset dní se v jedenácti sálech a dvou letních kinech promítlo celkem 493 filmů.

 

www.lfs.cz

--
Lenka Zemánková
tel. 775 936 253
lenka.zemankova@acfk.cz

 

 


 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.