Bluegrass Fest Chabařovická struna - kapely pod lupou

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 20. 06. 2012

Tým bluegrassového festivalu Chabařovická Struna 2012 - Ivča Mandolinwolf a Martin Fridrich připravili pro návštěvníky informace o účinkujících kapelách tzv. kapely po lupou :-)


Blue Hide (Praha) –  moderní bluegrass

Vznik: 2012. Diskografie: zatím žádné album nevyšlo.

Hraje moderní bluegrass protkaný prvky blues. Repertoár povětšinou vlastní skladby pocházející z pera lídra skupiny Jindry Vinklera. Složení: Jindra Vinkler - kytara, Ondra Švehelka - banjo, Tomáš Kolařík – housle,  Ondra Jukl – kontrabas.

 

Apple Band (Plzeň) – bg okořeněný folkgrassem a irskou muzikou

Vznik kapely: 2006.   Diskografie: Léto s Vincentem (2007)  + letošní nové cd  (2012)

Tato kapela se vyznačuje svojí multižánrovostí. Repertoár je ovlivněn hudbou Tima O´Briena - O´Boys a Sama Bushe - Sam Bush Band. Vystoupí ve složení: Jarda Pertlíček: zpěv, mandolíny, také občas banja a mt.dulcime. Monika Hudyová: flétny, whistely, percussion. Láďa Čepička:   kytara. Michal Kowács: el. kytara, dobro. Pavel Hudy: zpěv, baskytara a kontrabas. Letos natočili CD, které se pokřtí Karel Poláček na našem festivalu.

http://bandzone.cz/appleband

Blue Eyes (Ústí nad Labem) – moderní bluegrass, newgrass

Vznik kapely:  2000.  Diskografie: zatím žádné album nevyšlo

Repertoár tvoří vlastní české texty balené do melodií bluegrassové klasiky ale i původní vlastní tvorba. Složení: Marcela Salaková Mouchová: kytara/zpěv, Jirka Vávra: zpěv/mandolína/housle. Jiří Tinka – vocal/banjo a Stanislav Losenický – baskytara/kontrabas.

http://blue-eyes.wz.cz/

 Fiddle Dedee (Prostějov) – tradiční bluegrass

Vznik kapely:  2004.  Diskografie: I'll meet you in the morning (2012)

Bluegrassový trojlístek: kytara, housle, kontrabas zabývající se tradiční formou Bluegrassu.

Je domovskou kapelou festivalu  Bluegrass na Hlučeli, který doporučujeme navštívit. Dále pořádá taneční bluegrassové večery, vždy jeden pro jedno roční období. Trio vystoupí ve složení: Radek Kaprál - kontrabas/zpěv, Jitka Šeludková - housle/viola/zpěv,  Míra Kalousek - kytara/zpěv. Tato kapela šířící kolem sebe pohodu se zúčastnila loňského ročníku festivalu. Učarovala návštěvníky nejen na podiu, ale i mimo něj. S nádhernou přirozeností se zapojila do jamu a hrála do rána J . Návštěvníci  festivalu – nadšenci bluegrassu si mezi sebou uspořádali anketku o nejoblíbenější kapelu festivalu. Fiddle Dedee v ní zvítězila.

www.fiddle-dedee.mkpages.org

Dostavník (Vysočina) – moderní bluegrass

Vznik kapely: 1997. Diskografie:  ...je pár věcí co mě berou...

Kapela se věnuje modernímu bluegrassu s důrazem na vlastní české texty,jejichž autorem je současný mandolinista Jiří Pik. Kapelu založili v lednu 1997 Bořek Běhounek a Václav Chalupa. V této podobě se kapela stabilizuje. Současná sestava: Bořek Běhounek - dobro, zpěv. Jiří Pik - mandolína, zpěv. Vraťa Ludvík - kytara, zpěv. Blanka Preisslerová - kontrabas, zpěv. Boris Preissler - banjo, zpěv.  Úspěchy kapely v této sestavě: 2009 - Postup do mezinárodního finále "Moravského vrabce". 2009 - 1.místo ankety diváků na festivalu "Orlické ozvěny". 2010 - Postup do mezinárodního finále "Moravského vrabce". 2010 - Cena ČR Olomouc. 2010 - 3.místo na mezinárodním finále "Moravského vrabce". 2010 - Cena hlavního sponzora "Mohelnického dostavníku".

http://www.dostavnikvysocina.cz


Burizon (Ústí nad Labem) – moderní bluegrass

Vznik kapely: 2001.   Diskografie: Burizon (2001), Burizon ve vlastní šťávě (2011)

BURIZON je pražsko – jinolicko - podskalsko – ústeckou kapelou, hrající vlastní repertoár v klasickém bluegrassovém složení těchto labužníků: Karel Jedlička "Jedlos" - zpěv/baskytara, Karel Ficenec "Fíca" - zpěv/mandolína, Martin Lev "Čudla" - zpěv/kytara, Václav Štefl "Venoušek" - zpěv/banjo, Pavel Cigler "Cigis" – dobro. Kapela vznikla při setkání torza kapely Westec Boys s Portou oceněným banjistou skupiny Faktor. Tato kapela plná znalců dobrého jídla, šířící kolem sebe pohodu, přeje všem spoluúčinkujícím i všem návštěvníkům festivalu  Chabařovická Struna 2012 DOBROU  CHUŤ!!!! 

http://www.burizon.cz/


Album (Chomutov) – tradiční a moderní bluegrass

Vznik kapely: 1987.   Diskografie: On Highway (2007), Live (1995)

Současnou sestavu tvoří kapelník Petr Gärtner (mandolína, zpěv), Marek Gärtner (baskytara, zpěv), Míra Jiřiště (banjo, zpěv), Zoltán Pasztor (kytara, zpěv) a dobrista Zdeněk Lucák. Repertoár kapely tvoří většinou převzaté skladby z moderního i tradičního bluegrassu, někdy s českými texty, které píše dvorní textařka Jana Kubínová. Převážná část skladeb je však v angličtině a to včetně jejich vlastních, které pocházejí z pera kytaristy Vlastíka Jiřiště, nebo jde o skladby holandské písničkářky Liz Meyer. Kapelu Album můžete pravidelně slyšet na jejich domovské scéně v country saloonu U Bizona v Chomutově, případně na mnoha bluegrassových festivalech. Vystupuje pravidelně na festivalu European World of Bluegrass v holandském Voorthuizenu či francouzkém La Roches sur Foron a v roce 2008 vystoupil v Litvě, Německu a Rakousku. Posluchači jej mohli slyšet rovněž na rádiu Proglas, pražském Country rádiu nebo na rádiu Sever.

http://albumband.cz

 

Více na festivalových stránkách:

http://chabarovicka-struna.webnode.cz

 



Autor: Mandolinwolf

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.