DOX – Centrum současného umění zve na sérii doprovodných programů Café DOX

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 30. 01. 2010

Akce se konají v restauraci nebo v kavárně centra DOX, Poupětova 1, Praha 7. Začátek programů od 18 hodin, pokud není uvedeno jinak.


Doprovodné programy k aktuálním výstavám v centru DOX:

Chelsea hotel – Přízraky bohémy
(4. 12. 2009 – 29. 3. 2010)
V žádné jiné budově nežilo tolik legendárních postav kultury 20. století jako v Chelsea Hotel v New Yorku (namátkou Sherwood Anderson, Sarah Bernhardt, William S. Burroughs, Arthur C. Clarke, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Jasper Johns, Janis Joplin, Vladimir Nabokov, Julius Robert Oppenheimer, Arthur Miller, Dylan Thomas, Diego Rivera, Mark Twain). Chelsea Hotel je symbolem umělecké bohémy, mikrosvěta, který byl vnitřně spjat se vznikem a rozvojem moderní kultury. Výstava představí fotografie Julie Calfee zachycující atmosféru tohoto mikrosvěta a díla Andy Warhola, Roberta Mapplethorpa a Harryho Smithe, která jsou s Chelsea Hotelem úzce spjatá.

 

František Matoušek: de Nîmes
(15. 1. 2010 – 15. 3. 2010)
František Matoušek patří k nejvýraznějším malířům střední generace, jehož tvorba vyniká rozmanitostí malířských žánrů, technickou inovací i osobitým zpracováním tématu paměti. Matoušek maluje portréty, krajiny, městské exteriéry a intimní rodinné výjevy na džínovinu, tj. na bavlněnou látku zvanou denim.


4. únor / Přednáška Jana Sobotky: Harry Smith - Antologie americké lidové hudby
Antologii americké lidové hudby sestavil roku 1952 ze své mnohatisícové sbírky gramodesek převážně černošské hudby z let 1926-1932 ezoterik, avantgardní filmař a malíř Harry Smith, jehož díla jsou součástí výstavy Hotel Chelsea – Přízraky bohémy. Antologie měla epochální vliv na hudebníky několika generací včetně tak klíčových osobností, jakými byly Bob Dylan a Jimi Hendrix. O jedinečném příběhu Smithovy antologie přednáší hudební publicista Jan Sobotka.

 

8. únor / Setkání s umělcem: František Matoušek
Při příležitosti první souhrnnější přehlídky předního malíře střední generace Františka Matouška s podtitulem de Nîmes se koná setkání a rozhovor s tímto umělcem a s kurátorem výstavy Jaroslavem Andělem. Pokud jde o rozmanitost malířských žánrů, technickou inovaci i osobité zpracování tématu paměti, zaujímá Matouškova tvorba na domácí scéně jedinečné postavení a současně nabízí zajímavá srovnání s produkcí jeho vrstevníků v zahraničí.

11. únor / Přednáška Josefa Rauvolfa: Od Velvetů k punkovým rebelům
Hotel Chelsea vždy vyhledávali umělci, stojící na okraji oficiálních proudů, muzikanti, výtvarníci, básníci, fotografové, a má v tomto směru přebohatou historii. Výklad se ovšem zaměří na období od padesátých let do současnosti, kdy v něm pobývali členové takových kapel jako The Velvet Underground, Frank Zappa a jeho Mothers Of Invention, Janis Joplin, Bob Dylan, Leonard Cohen či Sex Pistols a umělci s nimi spříznění. Pořad bude provázen bude hudebními ukázkami.

 

12. únor / 19:00 / Prezentace umělce: Michel Auder – filmař (akce proběhne ve Francouzském institutu, Štěpánská 35, Praha 1)
Michel Auder je francouzský umělec, který žije v New-Yorku a byl od 70 letech pravidelným návštěvníkem slavné Factory Andyho Warhola, a byl také životní partner Cindy Sherman. Je umělcem, který pracuje s mediem videa a na své přednášce představí výběr ze své čtyřicetileté tvorby. Michel Auder byl jedním z prvních umělců, kteří pracovali s přenosnou videokamerou. Auder se zabývá různými žánry a styly, od video portrétů k cestopisným a deníkovým záznamům, kolážím materiálů převzatých z masových médií nebo fiktivním příběhům.

 

15. únor / Setkání s umělcem: Chelsea Hotel s Michelem Auderem, průkopníkem videoartu
Setkání s významnou osobností videoartu Michelem Auderem se koná při příležitosti výstavy Chelsea Hotel: Přízraky bohémy. Název pořadu je narážkou na film Michela Audera Chelsea Girls s Andy Warholem,který je spolu s Warholovým filmem Chelsea Girls součástí výstavy.. Michel Auder žil v hotelu Chelsea s Vivou, jednou z Warholových superhvězd v letech 1969 –73. Z této doby pochází i videozáznamy ze života obyvatel hotelu, které se staly součástí nové videoinstalace vytvořené Auderem pro zmíněnou výstavu v centru DOX. Auder promluví o svých dílech na výstavě a o přátelstvích s legendárními postavami newyorské bohémy.

17. únor / Beseda Český design „světový“ – Michal Jelínek
Další z řady tématických besed představí designéra Michala Jelínka, který pracuje jako design consultant na konceptuálním designu společnosti Autodesk. Dříve pracoval na různých projektech a v různých rolích pro společnosti Škoda Auto, Volkswagen, Citroen, Opel, Daimler Chrysler a další. Moderuje: Veronika Loušová – manager CZECHDESIGN.CZ

 

22. únor / Přednáška Miroslava Petříčka: Andy Warhol opakování a věčný návrat jedinečného
Přednáška se zaměří na vztah umělecké tvorby k definici umění v moderní době. Tvorba je hledání definice, právě proto se jedinečnost nevylučuje s opakováním: původní je to, co se stále navrací. Přednáška se vztahuje k tématu hotelu Chelsea, který je nyní k vidění v DOX. Přednášející: Miroslav Petříček, filosof.

 

25. únor / Prezentace Přehlídky animovaného filmu, sekce Jiné vize: Na pomezí animace a videoartu
Přehlídka animovaného filmu (PAF) zahrnuje soutěžní sekci Jiné vize. Snahou této soutěže, která se konala již třetím rokem v Olomouci, je představit díla na pomezí animace a videoartu. Na úvod prezentace pohovoří Alexandr Jančík, ředitel (PAF) a Martin Mazanec, dramaturg a kurátor (PAF), následovat budou ukázky vítězných snímků a diskuse s autory.

 

Změna programu vyhrazena
Vstupné: 60,-Kč
Kapacita míst je omezená
Rezervace na: judita@doxprague.org
Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 – Holešovice
www.doxprague.org, tel.: +420 224 930 927
Tram: 5, 12, zastávka Ortenovo náměstí, metro: zastávka Nádraží Holešovice
Partneři centra DOX jsou Hlavní město Praha a TECHO
Akce se uskutečňují za finanční podpory Ministerstva kultury
Partner doprovodného programu je Francouzský institut
Mediálním partnerem centra DOX jsou Hospodářské noviny



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.