Divadla v Nitre

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 02. 08. 2012

Na jihozápadě Slovenska se nachází Nitriansky kraj. Hlavní okres Nitrianskeho kraje Okres Nitra je okres s nejvyšším počtem obyvatel na Slovensku. Svou rozlohou patří Nitriansky kraj k středně velkým krajem Slovenska. Město Nitra je centrum celého kraje a nachází se zde množství důležitých institucí, jako vysoké školy, různé výzkumné ústavy a výstavní areál - Agrokomplex.


Historie nejstaršího slovenského města sahá až do 9. století a časů Velké Moravy. Od roku 1288 bylo město sídlem biskupa. Dominantou města je Nitransky hrad, stojící na vápencovém kopci nad městem. Hradní komplex je obklopen mohutným bastiónovým opevněním. Je zde románský kostel sv. Štěpána z 12. století, barokní kostel a klášter piaristů z 18. století a známé Divadlo A. Bagara, které je stále plně funkční a lidé ho velmi rádi i nadále navštěvují. V blízkosti Nitry je mnoho archeologických a architektonických památek před dob Velké Moravy, např. v Zoboru a nad Dražovcemi - na starém románském hradišti stojící kostel sv. Michala Archanděla ze začátku 12. Století.

Kromě již zmíněného Divadla Andreje Bagara v Nitre nachází i sdružení divadelních tvůrců TEATRO TATRO. Návštěvníci těchto divadel neváhají "měřit" dlouhou cestu, aby se mohli přijít podívat na nezapomenutelné vystoupení, v podání skvělých umělců.
První nitrianske divadlo bylo postaveno v roce 1883 s kapacitou 360 míst. Devět metrů široké jeviště bylo osvětlené petrolejovými lampami. Nitra měla v té době asi devět tisíc obyvatel. V roce 1992 se Divadlo Andreja Bagara přestěhovalo ze své staré budovy a od té doby působí v jedné z největších a nejmodernějších divadelních budov na Slovensku. Dva hrací prostory - Velký sál s kapacitou 577 míst a Studio se 120 až 150 místy variabilního uspořádání - jsou předpokladem nerušeného chodu polyfunkčního divadelního stánku a vytvářejí ideální podmínky pro vznik, prezentaci a percepci moderního jevištního díla. Dramaturgie Divadla Andreja Bagara v Nitre vychází vstříc domácímu i zahraničnímu publiku a zohledňuje jeho různorodost. Tematická a žánrová pestrost se prolíná s vysokou náročností i atraktivitou jevištního díla. V konkrétních inscenacích se zrcadlí originalita režijních osobností, jejich výrazný rukopis, estetický styl, poetika a svá interpretace děl. V repertoáru nechybí základní pilíře světové klasiky a moderní dramata 20. století. Divadlo se pravidelně věnuje uvádění děl pro děti a mladého diváka. Za přirozenou povinnost považují uvádění díl Slovenská autorů, současníků i klasiků. Velkou oblibu si v poslední době získali velkolepé hudebně-dramatické projekty divadla.

TEATRO TATRO je volným sdružením divadelních tvůrců, jejich rodinných příslušníků a milovníky divadla - jak sami sebe charakterizují. Jeho kořeny jsou zapuštěny v roce 1989. Tehdy se divadelníci z několika profesionálních divadel rozhodli dělat divadlo mimo svých domovských scén. V roce 1992 se těleso zaregistrovalo jako občanské sdružení. Pokusilo se založit si svou stálou scénu v Popradu, později na ni renovováno bývalé kino Tatra, které se nacházelo v budově tehdejšího loutkového divadla Nitra. Toto období vyvrcholilo v roce 1995 nastudování Balady pro banditu. Během celé své existence se soubor jako jeden z mála programově věnuje pouličním a exteriérovým produkcím. Vystupuje na různých festivalech pouličních divadel, happeninzích jarmarcích, trzích, přehlídkách pod širým nebem. Spolupracuje s podobně orientovanými soubory doma (Taneční divadlo Praha) i v zahraničí (Divadlo Continuo či Divadlo bratří Formanu).

 



Autor: Poco

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.