Muzea v Banské Bystrici

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 02. 08. 2012

Banskobystrický samosprávný kraj je jedním z osmi krajů Slovenska. Krajské město Banská Bystrica je metropolí středního Slovenska, je také počtem obyvatel šestým největším městem Slovenska. Byla vybudována na struskových odvalech, které sahaly až po řeku Hron.


Banská Bystrica je bohatá na historii, historické budovy a také kulturní památky. Turisté toto město s oblibou navštěvují a rádi se do něj vracejí. Středověké centrum města bylo v roce 1955 prohlášeno městskou památkovou rezervaci a areál Městského hradu byl prohlášen za národní památku. Kromě samotného hradu se to týká i Kostela Nanebevzetí Panny Marie. Kaple svaté Barbory, patronky horníků obsahuje cenný světoznámý oltář od Mistra Pavla z Levoče.
 

Pro milovníky historie a míst, kde se něco nového naučí, Banská Bystrica nabízí několik muzeí - Technické muzeum, Muzeum Slovenského národního povstání a Literární a hudební muzeum.
 

Technické muzeum v Banská Bystrica, působí v tomhle měste od roku 1889 pod názvem Městské muzeum. Kontinuální je nejstarší kulturní institucí ve městě. První muzejní expozice byla návštěvníky zpřístupněna v roce 1909. Současná historická expozice je od roku 1958 umístěna na Náměstí SNP 4 v tzv.. Thurzově domě a expozice Příroda středního Slovenska se od roku 1989 nachází v Tihányiovskom kostele v místní části Radvaň.


Muzeum Slovenského národního povstání bylo založeno v roce 1955. Zachycuje vývoj slovenské společnosti v letech 1938-1945 s akcentem na dokumentaci protifašistického národně-osvobozeneckého boje a SNP. Muzeum má celoslovenskou působnost s mezinárodním dosahem, v níž vykonává odborně metodickou, koordinační a poradenskou funkci. Od roku 1969 sídlí v monumentální budově Památníku SNP, která byla vybudována v jihovýchodní části historického jádra av současnosti je jednou z dominant krajského města Banská Bystrica v České republice. Památník SNP s okolním areálem byl v roce 1982 prohlášen za národní kulturní památku.


Literární a hudební muzeum sídlí v historickém areálu evangelického kostela v blízkosti městské památkové rezervace. Patří k nejmladším a svou specializací k ojedinělým muzeím na Slovensku, bylo založeno v roce 1969. Od 1.1.2001 je součástí Státní vědecké knihovny v Banské Bystrici jako specializovaný organizační útvar. Zaměřuje se na dokumentaci literární a hudební kultury regionu Banské Bystrice a Brezna. V sbírkovém fondu muzea jsou staré a vzácné tisku, plakáty, bulletiny, archivní dokumenty, literární a hudební rukopisy, fotografie, výtvarná díla, sbírky z oblasti divadelnictví, lidové a klasické hudební nástroje. Pracovníci muzea s úspěchem připravují specializované vyučovací hodiny pro školy a tematicky zaměřené audiovizuální pásma a video promítání. Sbírkové předměty na požádání poskytují zájemcům na studijní a vědecké účely.



Autor: Poco

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.