POTŘEBA UMĚNÍ.... Úvodní slovo Mariána Amslera k zahájení nové sezóny HaDivadla

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 31. 08. 2012

„Až budou na oltáři naší lidské podstaty pokáceny všechny naše romantické, politické, intelektuální, metafyzické a morální představy, které se nám snažila vštípit léta vzdělávání a výchovy, pak se naše společnost, teritoriální pole protkané hlubokými křivkami hierarchie, ponoří do nicoty Smyslu. Už nebudou bohatí ani chudí, myslitelé, vědci, vládci, otroci, hodní ani zlí, umělečtí duchové ani lidé svědomití. Zůstanou pouze primitivní humanoidé, kteří budou mít ve svém genetickém průkazu totožnosti obyčejného primáta vepsány grimasy, úsměvy, postoje, pohyby, jazyky a kódy, které budou znamenat pouze: drž se s námi, nebo zemři. V té chvíli zoufale pocítíte potřebu Umění. Budete zaníceně toužit po znovuzrození duchovní iluze, budete si vášnivě přát, aby něco zachránilo vaše biologické osudy a aby ze světa nezmizela veškerá poezie a vznešenost.“


Slova Muriel Barberyové (z románu S elegancí ježka) přesně a zároveň bolestivě popisují problémy současného stavu kultury v naší společnosti. Pokud svět dospěje k momentu, kdy přestane potřebovat umění, ba co více, začne jím pohrdat, tehdy nastane konec civilizace. Naše konzumeristická společnost postupně ztrácí zájem o hodnoty nehmotné, které nespadají do kategorie běžných spotřebitelských potřeb. Z uměleckých děl se stává zboží a jeho cena se určuje indexem prodejnosti, ne kvalitou obsahu.

V Hadivadle se snažíme jít proti těmto tendencím a nepřipouštět si možnost, že naše civilizace dospěla do stavu, kdy je umění považováno za zbytečný výstřelek, luxus pro vyšší vrstvy, přežitou a nepotřebnou dekorací. Proto po sezóně s názvem „Konec civilizace?“ přicházíme s návrhem – stiskněme RESTART. Vraťme se na začátek a zkusme to znovu, jinak, lépe. Za tím vším stojí jednoduchá víra v sílu a smysl umění. To je náš program, náš cíl a naše motto.

 

Nová sezóna HaDi s rámcovým označením RESTART přímo návazuje na uplynulou sezónu věnovanou tématu apokalypsy pod názvem: „Konec civilizace?”, která vyvrcholí v první polovině prosince festivalem “Apocalypse now”. Už teď vás zveme na slavnostní zakončení festivalu 21. 12. 2012 s připravovaným happeningem – „Čekání na RESTART“.

V nové sezóně se opět můžete těšit na autorské inscenace nekonvenčních mladých tvůrců zabývající se tématy, kterým se jiná divadla vyhýbají, nebo necítí potřebu se jimi zabývat. Hned první premiérou je pohybově vizuální performance slovenské režisérky Slávy Daubnerové s lehce provokativním názvem Soumrak samců. Inscenace zkoumá aktuální ekologickou hrozbu, kterou je prosakování syntetických hormonů do pitné vody a následná estrogenizace zvířecí i lidské populace. Soumrak samců, jež se odehraje v čistě mužském obsazení, nepřímo navazuje na autorský projekt dramaturgyně Anny Saavedry v režii Mariána Amslera Tajná zpráva z planety matek, v němž na téma mateřství vypráví a zpívá celá dámská šatna. Hudební skupina HaMBA, která se zformovala během zkoušení této inscenace, odehraje hned v září tři samostatná koncertní vystoupení. Po Mariovi Buzzim pro ni právě teď skládá nové songy slovenský hudební skladatel Slavo Solovic (mimo jiné jeden z dvorních skladatelů Richarda Müllera). Solovic je také autorem scénické hudby do mrazivé inscenace Porucha, která se v září opět vrací na repertoár HaDivadla. V této inscenaci nominované na cenu Centra současné dramatiky za nejlepší inscenaci současné hry za sezonu 2011/12 se představí celý soubor divadla, několik sněhostrojů, mlhostrojů, kamer a projektorů... Stá repríza Goldflamovy grotesky Doma u Hitlerů s excelujícím Petrem Jeništou v hlavní roli Adolfa Hitlera zahájí sezónu 14. září. Krom toho můžete hned v září vidět dnes již kultovní inscenaci Indián v ohrožení a volně navazující Svět v ohrožení v režii Jiřího Havelky, dále v září uvádíme Českou měnu, historický sitcom s hostujícím voicebandovým souborem Ústa F – voiceband.cz, odvážně rapujícím díla českých klasiků. Na repertoáru zůstávají také Holubi – lehce absurdní komedie z firemního prostředí, podobně laděná “manažerská romance” Be happy (netradičně ve foyer divadla), inscenace podle známého filmu Karla Kachyni Ucho a lehkovážná Modelka XXL v nově zrekonstruovaném Studiu HaDi „SCHODY“. Pro kompletní přehled připravovaných akcí a detailnější informace o jednotlivých inscenacích navštivte naše stránky: www.hadivadlo.cz

Potřebujete RESTART? Přijďte do HaDi, těšíme se na Vás...

 

Marián Amsler, umělecký šéf HaDivadla



Autor: HaDivadlo

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.