Jeden svět 2010

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 30. 01. 2010

Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět 2010 v Olomouci proběhne na konci března


Již 12. ročník největšího evropského festivalu dokumentů o lidských právech se v  Olomouci uskuteční ve dnech 22. až 31. 3. 2010. Pořádá jej Člověk v tísni ve spolupráci s Divadlem hudby Olomouc, kinem Metropol – Olomoucká kina, s.r.o. a Univerzitou Palackého v Olomouci. Záštitu nad touto akcí přijali rektor Univerzity Palackého Miroslav Mašláň, primátor města Olomouce Martin Novotný a hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.



Letošní festival bude mít částečně Zaostřeno na Írán, tato tématická kategorie reaguje na současnou politickou situaci v zemi. Mezi další témata patří aktuální Lidé, kteří překonali krizi, čelící současnému strachu a frustraci lidí pomocí příběhů silných jedinců, kteří dokázali vzdorovat nepřízni osudu a překonat své problémy. Zelené výzvy jsou zaměřené na ekologii a životní prostředí a sekce Chudoba a sociální vyloučení je i tématem evropského formátu – rok 2010 je Evropským rokem boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Nebudou chybět ani nové dokumenty českých tvůrců. Tradičně je připravena nabídka dokumentárních filmů pro základní a střední školy.



Projekce pro veřejnost se stejně jako loňském roce uskuteční v kině Metropol, a to od 18.00 a 21.00. Poslední tři festivalové podvečery (29.–31. 3.) budou věnovány panelovým diskuzím s promítáním filmů v Divadle hudby Olomouc.



Součástí filmového dění bude řada doprovodných kulturních akcí – v Uměleckém centru Univerzity Palackého budou moci návštěvníci zhlédnout fotografie Magdalény Jochcové z Nepálu, další výstava proběhne spolu s besedou v čajovně-kavárně Kratochvíle, na olomouckou scénu zamíří bezdomovecký divadelní soubor o.s. Ježek a čížek a další.

 

Letos festival Jeden svět očekává prolomení rekordní hranice 500 000 diváků. Za dobu existence festivalu navštívilo projekce v Praze a 29 regionálních městech celkem 485 066 lidí.
Není pochyb, že i letos se je na co těšit!

 

Více informací na www.jedensvet.cz a na Facebooku: Jeden svět Olomouc.

 

Za mediální tým Jednoho světa

Marcela Janáčková
jedensvet@email.cz

Kontaktní osoba:
Kateřina Štěpničková (koordinátorka Jednoho světa v Olomouci)
jedensvet@email.cz, tel. 723 405 430



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.