Rilkeho Sonety Orfeovi zazní v Nymburce

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 26. 10. 2012

"Sonety Orfeovi" jsou považovány za jedno z vrcholných děl německého básníka a pražského rodáka Rainera Maria Rilkeho. Autor touto tradiční básnickou formou vyjádřil svůj postoj ke světu a k životu, pokusil se nalézt základní životní jistoty a hodnoty a postavou Orfea vzdát hold „božskému“, tedy radostnému zpěvu, který naplňuje smysl lidské existence. V bohaté metaforičnosti pak autor používá často odkazy z antické báje o Orfeovi a Eurydice, které nám umožňují zamýšlet se nad vztahem života a smrti, světa pozemského a temného.


Sonety Orfeovi, které Rilke napsal v roce 1922, se dočkaly četných českých překladů – ten poslední je od nymburského básníka Aleše Misaře, který díky tomu získal první cenu v překladatelské Soutěži Jiřího Levého za rok 2012. Napříští rok připravuje knižní vydání těchto překladů. Rilkeho Sonety Orfeovi zazní  přímo v podání překladatele Aleše Misaře 7. listopadu od 19 hodin v síni MěKS na Palackého třídě 449 v Nymburce. Dále vystoupí Miky Mejstřík a Jaroslav Brendl. O kytarový doprovod se postará Jiří Chvojka St.

    Aleš Misař se narodil v roce 1984 v Nymburce, kde žije dodnes. Poezii se soustavně věnuje od svých patnácti let. Dosud vydal tři básnické knihy, první dvě s podporou města Nymburka, třetí nákladem vlastním. Publikoval verše mj. v časopisech Psí víno, Tvar a Haluze.

a na portálu webmagazínu Rozhledna, svými články a postřehy nadále zásobuje vlastní blog.   V kategorii poezie zvítězil v literárních soutěžích Mělnický Pegas 2006 a Šrámkova Sobotka 2008. V letech 2007-2009 byl fejetonistou pro časopis filosofické fakulty UK FFakt.

S Janem Tomešem založil v roce 2009 literární server Bohemuza.cz. V současné době působí jako redaktor ve východočeském literárním časopise Partonyma a organizuje večery šansonu a poezie Opilé koráby v Praze na Vinohradech. V Nymburce stál u kolébky básnického pořadu Zrcadlení duší a místního „dobrovolného samizdatu“ KUKU-revue.

 



Autor: Lukáš Kadava

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.