Divadlo Kámen ohledává možnosti divadelní improvizace

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 20. 03. 2013

Divadlo Kámen je známé především důsledností, precizností, minimalistickými postupy. Zabývá se ovšem i opačnou stranou mince – improvizací. Výsledkem hledání v tomto směru byly už dvě inscenace, nyní se připravuje třetí a improvizace bude mít opět mírně jinou formu. Tentokrát se režisér Petr Macháček a členové divadla rozhodli své bádání opřít o příběh antické tragédie v kombinaci s vyprávěním, přednesem a činoherním provedením.


Vyústěním prvního směru divadelní improvizace byla inscenace Eéliška kolem, kterou divadlo představilo v listopadu 2009 a s určitými pauzami ji soubor uvádí dodnes. „Improvizované noční setkání s palčivou hubenou rodinnou historií nad prázdným stolem a několika židlemi“ je postavené na předem vytipovaných charakterech a prostředí, ve kterém se děj pro daný večer odehrává. Vedle těchto dvou aspektů a předem nastíněných scén spějících až ke stěžejnímu bodu celého představení, tedy setkání s jakousi E, je veškerý obsah a herecké pojetí spontánní. „Eéliška je improvizace „jazzového typu“. Šest herců má připravené standardy situací a všichni mají na papíře k dispozici pokaždé jiné akordy a pokaždé jiné aranžmá. Ani jedno není naprosto závazné, ale standardy, akordy i aranžmá tvoří základ, nad nímž se improvizuje. Se standardy, akordy a aranžmá je možné i při improvizaci (a v jistém smyslu zvláště při ní) vytvořit určitý rytmus a pohybovat se neznámou krajinou sice tápavě, ale přece jen určitým směrem,“ vysvětluje autor a režisér Petr Macháček.

 

   Další forma improvizace se pak objevila ve hře Ras al Chajma, kterou divadlo hraje od dubna 2011. Zde se do precizního a přísně minimalistického divadelního ztvárnění promítá improvizované vyprávění spolupracující s pevně danou a živě prováděnou soudobou vážnou hudbou.

 

   Nyní se Petr Macháček a Divadlo Kámen snaží svou improvizaci rozvíjet a posouvat dál prostřednictvím Aischylova Agamemnóna. Snaží se zde spojit osobní uchopení vyprávění antického příběhu, čtení textu tragédie a improvizaci v různých podobách - slovní, prostorové, pohybové, zvukové. „V Agamemnónovi máme jednu zásadu: při improvizaci se nijak nevztahovat k antickému příběhu, který vyprávějí nebo ilustrují další složky představení. Improvizujeme zásadně o něčem jiném, ale samozřejmě věříme, že naše většinou všední příběhy se s tragédií propojí. Dokonce si myslíme, že se nemohou nepropojit,“ dodává Petr Macháček.

 

   Výsledky nového improvizačního experimentu chce Divadlo Kámen představit ještě do konce roku 2013.


 

 

O Divadle Kámen

Alternativní a experimentální Divadlo Kámen působí od podzimu roku 1998. Za tu dobu 

zinscenovalo 12 her, z nichž většina je autorských. Od roku 2007 skupina obhospodařuje vlastní prostor Studio Divadla Kámen (Nekvasilova 2, Praha 8 – Karlín). Tvorba divadla se vyznačuje především specifickou formou a přístupem k utváření a prezentaci inscenací a nesoustředí se pouze na samotné divadelní ztvárnění, ale také na hudební složku, která jenedílnou součástí každé inscenace. V současné době soubor připravuje hru s názvem Mamut Mamut, která otevírá další tvůrčí období skupiny tím, že. dává větší prostor otevřenějšímu ztvárnění a vnější herecké invenci. Vloni Divadlo Kámen oslavilo 15 let své existence.


Další informace:

Zdeňka Brychtová

telefon: 605 011 533

e-mail: zdenka@divadlokamen.cz

 


 

 

www.divadlokamen.cz

www.divadlokamen.blogspot.cz



Autor: Divadlo Kámen

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.