BRAVO premiéře ROCKOVÉ OPERY v Tachově !!!

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 26. 05. 2013

Koncem minulého týdne proběhla avizovaná premiéra "Rockové ope ry" v Tachově. Jednalo se opět o premiéru ke stejnojmennému turné, které je plánované na druhý půlrok 2013 a zejména na celý rok 2014.


Účinkovali: mezzosopranistka Edita Adlerová, sólistka Le grand Theatre du Puy du Fou ve Francii, nejmladší Carmen v historii české opery, nositelka ceny Českého Hudebního fondu za interpretaci, Martin Davídek- člen činohry Divadla Na Vinohradech v Praze , Michal Skořepa - nejmladší představitel role Ježíše Krista ze stejnojmenného muzikálu, Sára Bukovská - sólová klavíristka, sbormistr v Hudebním divadle Karlín v Praze, Šimon Marek - sólový hráč na violoncello, Kryštof Marek - jazzový klavírista, skladatel a dirigent , scénář: Kryštof Marek, režie: Martin Davídek 

Jak víme, tento projekt je charakteristický tím, že dochází k prolínání hudebních žánrů. V naší republice obdobný projekt takto pojatý - jako pořad hudebně dramatický, s prolnutím klasiky a rocku v hudebních vstupech , zasazených velmi vhodně do dějové linky, nebyl. Jde tedy o první vlaštovku - experiment. O to větší překvapení v umělecké sféře bylo, když se premiéra dávala v Tachově. No řekněte sami - "všechny cesty umělců vedou do Prahy...", ale jak je to doopravdy?? O tom jsem si povídala s Editou Adlerovou, která v současné době "jede" tři turné. ( Veleúspěšný "Španělský večer s Carmen ", se skupinou La Magia del Flamenco , kde excelentně taneční vstupy flamenca předvádí běloruská tanečnice Lola Karpenka. Toto turné je nazývané též turné "nekonečné", protože se mělo končit loňský rok, ale zájem nedovolil, poté "Ave Maria a nejkrásnější spirituály - tour" s Vladimírem Roubalem a nyní vzpomínaná Rocková opera.



Edito, jak se vám vystupovalo v Tachově?



Jedním slovem báječně. Tachov se na naši premiéru těšil, dalo se to poznat z důkladné přípravy ze strany Městského kulturního střediska Tachov - pořadatele premiéry, z rozsáhlé prezentace i připraveného zázemí, které nás čekalo. Publikum hru přijalo s nadšením, z čehož jsme všichni měli velikou radost. Je to atypický a velmi originální žánr, takže jisté nebylo dopředu nic. Úspěch v Tachově je jistě počátek dalšího- jak říkáme- "nekonečného turné". ("Španělský večer s Carmen" - pozn. autora)

Jistě na vás dýchla atmosféra, kterou vytváří zejména publikum.
Jaká cílová skupina si vás přišla poslechnout?

Publikum bylo velmi rozmanité, což nebývá vždy jednoduché uspokojit. O to lepší byl náš dobrý pocit při závěrečném mohutném aplausu i zaslouženém přídavku. Bavil se i malý chlapeček ve slušivém motýlku, dámy, které chodí standardně na klasické koncerty i milovníci staré dobré rockové klasiky.

V programu zaznívají notoricky známé hitovky - například Habanera z Bizetovy opery Carmen, Árie z Gluckovy opery Orfeus, přes Why – Annie Lenox, Frozen od Madonny, Where the wild roses grow – Nick Cave a Kylie Minogue, One country – Midnight Oil, Wish you were here, Comfortably numb – Pink Floyd. Jistě vrcholem je pak Barcelona nazpívaná v originále Freddiem Mercurym a Monserrat Caballé...

Někdo si jistě pobrukoval, bylo vidět, že prostě české publikum má přehled, skladby zná a vlnění publika v sálu bylo dokladem, že klidně by si rádo i zatančilo...pokud by to šlo. Jednou větou: Lidi si to náramně užívali.

A já dodávám:

Prostě Freddie Mercury byl tento večer přítomen s námi přímo v Tachově na pódiu, Madonna nakukovala do dveří a pan Bizet si jen tak zaplakal nad osudem krásné Carmen... Jen Annie Lenox nebyla přítomna, šla se podívat do Jízdárny v Tachově. Nadsázka, ale přesná charakteristika.


Edito - proč se orientujete na města mimo Prahu? 

Myslím, že premiéra mimo Prahu je šťastné řešení. Jde o to, že publikum ocení takovou událost v jejich městě a náležitě to, ohodnotí... Také lze vycítit vstřícnost i očekávání. To je pro uvedení nového díla velice důležité. V neposlední řadě i nezbytná zpětná vazba. Já velice ráda uvádím své projekty mimo Prahu, vzpomeňme například dvě nedávné premiéry úspěšných projektů v například v Příbrami - Španělský večer s Carmen a Ave Maria a nejkrásnější spirituály.


Byly přídavky? Jakým hitem jste se s Tachovem rozloučili?

Ano, jako přídavkovou perličku jsme měli pro publikum připravenou slavnou skladbu od skupiny Metallica - Nothinkg Else Matters. Myslím, že jsme se k naší velké radosti trefili do černého.

Premiéra v pohraničí je opravdu zvláštní, to si může dovolit jen pořad, který je hodně dobrý. Máte dojem, že je tomu tak?

Já si myslím, že ambice naší ROCKOVÉ OPERY jsou opravdu velké. Vzhledem k detailní propracovanosti, vynikajícím aranžím Sary Bukowski, skvělé režii Martina Davídka, chytlavému scénáři Kryštofa Marka, má opravdu výborné vyhlídky. A vybrané skladby jsou opravdovými světovými hity. Dlouhou dobu se zabývám fúzemi a myslím, že je jasné, že v naší polykulturní době je prostě dílo kvalitní či nikoli. Nerada se omezuji škatulkami. Právě citlivé propojení žánrů a dobré zpracování je příslibem uměleckého zážitku pro diváka.


Jak již bylo zmíněno, máte tedy právě "rozjetá" tři turné. A kde dostanou pořadatelé informace?

Zastoupením a manažerkou všech tří turné je paní Iva Klusalová. Na tu se mohou obracet všichni, kteří mají o uvedené koncerty zájem. Najdete ji na mailové adrese klusalova.i@seznam.cz ,( Jde o agenturu ANDANT )a podívejte se na její facebook.

https://www.facebook.com/agentura.andante, případně na webové stránky www.hudbapribram.cz. 


A já jen dodávám - děkuji za rozhovor, děkuji za krásný a netradiční program. Věřme, že nás i vás čeká další "nekonečná šňůra" po naší republice. 



Autor: Iva Klusalová

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.