XXIII. Aviatická pouť Pardubice 2013

Typ článku: Sport a tělovýchova

Datum vložení: 03. 06. 2013

Pomalu se blížil víkend dne 1.-2. června a všichni letečtí fandové míří do Pardubic na Letiště kde vrcholí přípravy na 23 aviatickou pouť.


 

Je sobotní ráno ale pohled na oblohu nevěští vůbec nic dobrého, bohužel z letadel na které se těšili všichni nadšenci létání dorazila pouze část. Největším lákadlem tohoto ročníku měl být B-17 Flying Fortress

V sobotních ranních hodinách jestě přilétlo pár letadel, návštěvníci byli na letiště sváženi krásným historickým motoráčkem, každý kdo vyrazil na Aviatickou pouť mohl využít slevy na cestu v případě zakoupení jízdenky ČD byla dost velká sleva a motoráček návštěvníky zavezl až přímo na letiště už i tato cesta byla velkým zážitkem a každý si mohl prohlédnout krásně udržovanou mašinku.

A mohl začít letecký program, ve chvílích kdy nic nelétalo tak se návštěvníci mohli procházet mezi vojenskou a hasičskou  technikou, Vystavena byla také replika Supermarine Spitfire byl britský jednomístný stíhací letoun sloužící v RAF a v letectvech dalších spojeneckých armád během druhé světové války . Letoun tvořil spolu s Hurricany základ britského stíhacího letectva během bitvy o británii. V expozici české armády byly také nákladní autombily, které nyní slavily 60let od začátku výroby Praga V3S.

Na podiu byla produkce skupiny Čechomor , než začaly burácet letecké motory tak hrála krásná líbivá muzika.

Na ploše před zraky diváků probíhal inscenovaný děj Tenkrát na Východě ukázky dobových bitev včetně velkého množství pyrotechnických efektů a také náletů letounů vše bylo tak jako by všichni cestovali časem zpět.

Ukázku na obloze odstartoval průlet JAS- 39 Gripen touto dobou už byla nízká oblačnost což stšžovalo představení ale díky perfektnímu umění a pilotáži vše probéhalo tak jako by bylo skvěle.  

Pomalu se blížil konec odpoledne a děšť začal nabírat na intenzitě a dá se říct, že každý byl promoklý až na kůži. Většina lidí, kteří navštívili Pardubické letiště v sobotu se také chystala i v neděli doufajíc, že se počasí přece jen umoudří, bohužel se dá říct, že počasí bylo snad ještě o stupínek horší . Účastníci se snažili alespoň předvádět perfektní výkony jak na nebi tak i na ploše letiště, když počasí už zmařilo přílet další létající rarity Gloster Meteor , který se na nebi objevil v roce 1944.

Větší část diváků odcházela nadšená a spokojená se vším co na této Aviatické pouti zažila a viděla a ohlasy návštěvníků byly vesměs kladné : ,, I kdyz B-17 nepřiletěla, a počasí bylo všelijaké, měl jsem z této akce velký zážitek, a jsem moc rád, že jsem se nakonec tu dálku rozhodl absolvovat. Těším se zase za rok! Díky!,,

I já se přidávám k poděkování všem pořadatelům a už se těším na příští rok a jen doufám , že jistě bude lepší počasí a hlavně bez deště.

 



Autor: salajda - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.