Rusice byly všude, říká výtvarník Václav Roháč

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 07. 06. 2013

Třináct výjevů z fiktivní obce Rusice představuje v Galerii U lékárníka v areálu pražské Psychiatrické léčebny Bohnice výtvarník a ilustrátor Václav Roháč. Nově zahájená výstava Ladění Rusic bude k vidění až do 3. července.


 
„Rusice je smyšlená vesnice, která Roháčovi posloužila k reflexi traumatických okamžiků novodobé české historie. Naléhavost jeho výpovědi umocňuje to, že se opřel o výtvarný rukopis Josefa Lady. Vnějšková idyla obrázků tak ostře kontrastuje s obsahem nesoucím v sobě kritický až satirický náboj,“ řekl na zahájení výstavy básník Ivosh Krejzek. Podle jeho slov dal Roháč vzniknout svérázným ladovským variacím, kterým zárove
ň dokázal vtisknout svébytný autorský ráz.


Milicionáři, esenbáci, okupanti i Spartakiáda

Mezi obrazy zachycujícími scény z let 1948 až 1989 nechybí odjezd milicionářů do Prahy v době únorového puče, zatýkání sedláka označeného za kulaka, návštěva úspěšného emigranta či okupace v srpnu 1968. Vedle těchto dramatických událostí se objevují poklidné výjevy z časů normalizace, kdy se nacvičovala Spartakiáda, diskutovalo se o televizních seriálech, sousedé záviděli zazobanému zelináři a věčně přeskakovali příkopy nikdy nekončící rekonstrukce cest.

 

 Vesnice z kolektivní paměti

„Rusice jsou protikladem Hrusic Josefa Lady. Neodrážejí žádné konkrétní místo, každý si je může promítnout do toho, co sám zažil. Rusice byly všude,“ vysvětlil výtvarník, který ve svém nejnovějším výtvarném cyklu nezpracovávám pouze vlastní zážitky, ale také události, o nichž se běžně mluvilo. „Dějiny ovlivnily osudy mnoha lidí a trvale uvízly v kolektivní paměti, odkud jsem je převzal a zpracoval po svém. Prvotní inspiraci mi poskytl Ladův obrázek zachycující příjezd traktoru na náves. Přemýšlel jsem o tom, jak by Lada při své schopnosti ostře satirického náhledu tvořil, kdyby prožil čtyřicet let socialismu a industrializace vesnice. Napadlo mě opřít se o Ladův výtvarný rukopis, ovšem tak, abych nekopíroval. Proto i v tomto cyklu zachovávám vše, co je typické pro mou dosavadní tvorbu,“ objasnil Roháč.

 

Výtvarník, spisovatel a nakladatel Václav Roháč dosud ilustroval více než dvě desítky knih a věnuje se také volné tvorbě. Je známý především jako ilustrátor populární dětské edice Děsné české dějiny, podpořil i řadu neziskových a humanitárních projektů.



Autor: Vladimíra Krejčí

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.