TZ: Absolutně nejprodávanější kniha? Třetí díl Přemyslovců Vlastimila Vondrušky!

Typ článku: Literatura

Datum vložení: 17. 06. 2013

Přemyslovci jsou zpět! V květnu vyšla předposlední část historické fresky Vlastimila Vondrušky - Přemyslovská epopej III – Král rytíř Přemysl II. Otakar a během sedmi dní se neotřesitelně umístila na prvním místě žebříčku nejprodávanějších knih v České republice. Netřeba dodávat, že oba předchozí díly vzbudily obrovský čtenářský zájem a držely se na špici po několik měsíců. Poslední, závěrečný, díl vyjde v září opět u nakladatelství MOBA, jež je dvorním vydavatelem knih Vlastimila Vondrušky.


Přemyslovská epopej III – Král rytíř Přemysl II. Otakar, Vlastimil Vondruška, historický román

Třetí část čtyřdílné románové fresky o životě posledních přemyslovských králů začíná v době mládí Přemysla II. V té době jeho otec Václav I. realizuje svůj politický sen – ovládnout prostřednictvím sňatku prvorozeného syna Vladislava rakouské země. Jenže Vladislav umírá a Přemysl se stane následníkem trůnu. Aby Přemyslovci udrželi rakouské země, musí se mladý Přemysl oženit s Markétou Babenberskou, starší o více než třicet let. Nové česká královna je však ve věku, kdy není schopna dát zemím následníka. Proto se s ní rozvede a ožení se mladou uherskou princeznou Kunhutou, když předtím ve válce porazí jejího děda uherského krále Belu IV. Přemysl II. se stává nekorunovaným vládcem zemí na sever od Alp, protože postupně ovládne Rakousko, Štýrsko, Korutany a Chebsko. Navíc se mu narodí kýžený dědic – Václav. Přemysl je na vrcholu své moci.

 

Jednomu z nejoblíbenějších českých autorů vycházejí v květnu u nakladatelství MOBA i další knihy: Vládcové ostatků (2. vydání) a Intimní historie (2. vydání)

 

Vládcové ostatků – 2. vydání, Vlastimil Vondruška, historický román

Další příběhy českého rytíře Martina ze Stvolna, odehrávající se v polovině 14. století. Císař Karel IV. potvrdí jeho sňatek s bývalou manželkou třeboňského kata Johankou. Martin ze Stvolna pro ni vzápětí odjíždí do Německa, kde ji nemocnou zanechal v klášteře. S hrůzou se však dozví, že se jí zmocnila inkvizice a drží ji jako rukojmí. Martin stojí před těžkou volbou - buď se vydat do rukou bývalého přítele Konráda z Wormsu, nebo navždy ztratit svou lásku.

Intimní historie – 2. vydání, Vlastimil Vondruška, literatura faktu

V učebnicích historie a vědeckých dílech najdeme údaje o panovnících, slavných bitvách, hospodářství i umění, ale o základních lidských potřebách se toho dozvíme málo či vůbec nic. Kniha Intimní historie čtenáře seznamuje s tím, co doprovázelo každodenní život lidí od starověku až do 19. století. Autor si vytkl za cíl čtenáře nejen poučit, ale především pobavit. A tak se vedle základních dějepisných faktů objevují historky ze života, ať již ze starých kronik, či z renesanční satirické literatury. Dozvíte se zajímavé informace o dějinách mytí, toalet, ubytování, holení a stříhání vlasů, nevěstinců, milostných praktik a dalších projevů všedního života, od těch běžných až k velice intimním.



Autor: Maldika - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.