Nadační fond Kolowrátek slaví páté narozeniny

Typ článku: Lidé a zdraví

Datum vložení: 31. 07. 2013

Nadační fond Maximiliana, Francescy a Dominiky Kolowrat-Krakowských si v letošním roce připomíná páté výročí svého založení. Mezi nejvýznamnější projekty patří spolupráce s Národním divadlem, podpora Centra Paraple nebo veřejná sbírka na rekonvalescenci devítiletého Jarouška Sadovského, operovaného kvůli onemocnění cévní malformací.


Nadační fond Kolowrátek založila JUDr. Dominika Kolowrat-Krakowská se svými dětmi v roce nedožitých 65. narozenin (2008) předčasně zesnulého životního partnera Františka Tomáše Kolowrat-Krakowského († 2004).

 
,,František Tomáš po celý svůj život ctil mecenášskou tradici rodu Kolowrat-Krakowských. Ti například významným finančním příspěvkem napomohli k výstavbě Národního divadla. Jan Nepomuk Karel hrabě Kolowrat-Krakowský dokonce přispěl jednou z nejvyšších darovaných částek. Otec Františka Tomáše Jindřich Kolowrat-Krakowský pak Národnímu divadlu pronajal v roce 1993 na dvacet let Kolowratský palác za symbolickou 1 korunu ročně,“ shrnuje impulsy k založení nadačního fondu JUDr. Dominika Kolowrat-Krakowská. ,,Kolowrat-Krakowští také vždy podporovali regiony, ve kterých působili. I na tuto tradici se snaží Nadační fond Kolowrátek navazovat,“ popisuje rozsah mecenášských aktivit mimo hlavní město.
 
 
Nadační fond Kolowrátek kromě Národního divadla dlouhodobě podporuje například Dětský domov Tachov, Ceny Alfréda Radoka, Centrum Paraple nebo mezinárodní hudební festival Mladá Praha. „Dvacátý druhý ročník festivalu začínajících nadějných hudebníků v oboru vážné hudby proběhne pod záštitou Přemysla Sobotky v celé republice od 4. do 16. září 2013. Je skvělé, že si hudebníci zahrají i na takových místech jako je Rudolfinum nebo Valdštejnský palác,“ těší se na tradiční návštěvy koncertů v prestižních prostorech JUDr. Dominika Kolowrat-Krakowská. „I díky podpoře rodiny Kolowrat-Krakowských se na festivalu MLADÁ PRAHA představilo publiku již více jak 1160 hudebníků z celého světa,“ s potěšením konstatuje prezident festivalu Tomáš Čistecký.
 
Svoji podporu směřuje nadační fond však také k individuálním mladým talentům. Především k těm, kteří vzhledem k sociálním podmínkám nemají šanci svůj talent uplatnit. „Jednotlivých případů je samozřejmě celá řada, ale pokud bych měla vyjmenovat několik podpořených z posledních let, zmíním například Trubačský kroužek při Lesnické škole v Písku, příspěvek pro mladého kytaristu Petra Moce a klavíristku Radku Hanákovou, kterým jsme umožnili studovat na prestižní umělecké škole v Dublinu. V červnu jsme například zprostředkovali přijímací zkoušky na Mezinárodní Konzervatoř v Praze pro jednu mladou slečnu z Dětského domova v Tachově. Ráda jsem udělila svoji osobní záštitu divadelnímu projektu studentů DAMU, kteří u nás v Divadle Kolowrat uvádějí svoje netradiční představení CESTA KOLEM SVĚTA ZA ABSOLUTNÍ TMY. Všichni diváci absolvují intenzivní divadelní zážitek, který vnímají všemi smysly, mimo zraku, protože mají zavázané oči, “ vypočítává předsedkyně správní rady Kolowrátku JUDr. Dominika Kolowrat-Krakowská.
 
 
Největším projektem nadačního fondu v letošním roce byla bezpochyby úspěšná operace devítiletého Jarouška Sadovského. Díky veřejné sbírce, která proběhla ve spolupráci s nákupní galerií Myslbek, se podařilo Járovi na špičkovém lékařském pracovišti odoperovat cévní malformací stiženou pravou ruku. Jaroušek poctivě rehabilituje a v nejbližších dnech nastupuje na dlouhodobý lázeňský pobyt. „Děkujeme rodině Kolowrat-Krakowských i jejich nadačnímu fondu za podporu, která pomohla mého syna vrátit do plnohodnotného života,“ vzkazuje otec devítiletého Jarouška.
 
A jaké má Kolowrátek plány do budoucna?
Na podzim chystáme benefiční koncert ve spolupráci s Pražským jarem. O cíli výtěžku správní rada teprve rozhodne,“ uvádí alespoň tu hlavní akci JUDr. Dominika Kolowrat-Krakowská. „Samozřejmostí je také výběr z došlých žádostí o pomoc. Je to velká odpovědnost, rozhodnout komu příspěvek pošleme a na koho v omezeném rozpočtu již nezbude,“ dodává.
 
Kompletní přehled podporovaných institucí a osob lze nalézt na oficiálním webu Nadačního fondu Kolowrátek - http://www.kolowrat.cz/cs/kolowratek/projekty


Autor: V3netCZ

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.