Kreslení veteráni v kalendáři pro rok 2014

Typ článku: Ostatní články

Datum vložení: 12. 08. 2013

Traktor Zetor 25, autobus Walter, tuzemský náklaďák Tatra, ruský Zil nebo Gaz, osobní vozy značky Walter Regent, Praezident, Z 9, Tatra 603 i Tatra 600 Tatraplan, Felicie, Mercedes, Cadillac, Honda Civic, Moskvič, Volha a Trabant. Tito veteráni zaujímají významné místo v novém cyklu výtvarníka Václava Roháče Ladění Rusic, který má šanci vyjít jako kalendář pro rok 2014.


 

Dvanáct výjevů z let 1948 až 1989 připomíná události novodobých českých dějin. Známý výtvarník a ilustrátor se při jejich tvorbě opřel o výtvarný rukopis Josefa Lady, kterého už od dětství obdivuje. Zachoval si však i základní rys vlastní tvorby, jímž je obdiv k historickým vozům a technice vůbec.

Historická auta a stroje obecně jsou mým koníčkem a jsem rád, pokud toto hobby mohu propojit i s výtvarnou a ilustrátorskou prací,“ svěřil se Roháč. Své znalosti využil například při ilustrování populárního naučného cyklu Děsné české dějiny.

Rusice jsou fiktivní ves odkazující k Hrusicím Josefa Lady. Na rozdíl od Hrusic nejsou tak poetické a idylické. Je to vesnice, která prošla kolektivizací a podepsalo se na ní čtyřicetiletí devastace vlády komunistů. „Ladění Rusic má být jakýmsi laděním v toku času, při kterém se ohlížím zpět. Můj pohled však není prvoplánově kritický, ale spíš lehce nostalgický. Vždyť za normalizace jsem prožíval dětství. V mých vzpomínkách jsou auta stejně důležitá jako postavy nebo události,“ přiznává se výtvarník ke své lásce.

V Roháčových Rusicích autobus Walter poslouží milicionářům na cestu do Prahy v únoru 1948. Esenbáci, kteří zatýkají sedláka označeného za kulaka, dorazí do Rusic Tatraplany. Traktor Zetor nutně patří do rusického JZD. Úspěšný emigrant dorazí do rodné vsi v nablýskaném Cadillacu. V srpnu 1968 zatarasí rusickou náves nejen tank, ale také sovětský Gaz a náklaďák Zil. Ten, kdo je v Rusicích přičinlivý, vydělal si za normalizace na Felicii a místní zelinář dokonce na Mercedes 200. Neúspěšný, patrně slušný soused může jen závistivě přihlížet a pulírovat vysmívaného Trabanta. Zato primář Sova a doktor Blažej ze známého televizního seriálu dorazili jako honorace v Moskviči a v Hondě Civic. Hlavouni z kraje se zase nechali přivézt na prvomájovou manifestaci v Tatře 603. Na přehlídce veteránů počátkem osmdesátých let je možné vidět ještě stařičké vozy Walter Regent, Praezident nebo legendární zbrojováckou Z 9. Geodeti přijeli do Rusic z televizního seriálu v Ladě Niva od sovětské automobilky VAZ. Časově celý pak cyklus uzavírá listopad 1989 a Volha národního podniku Rusostav.

Začátkem léta jsem Ladění Rusic představil veřejnosti a pozitivní ohlasy mě přiměly zvážit, jak tyto obrázky dostat ještě k většímu počtu lidí. A napadlo mě vydat je jako kalendář pro rok 2014,“ objasňuje výtvarník. Finanční prostředky na tisk shání prostřednictvím webu Startovač. Bližší informace jsou na stránce https://www.startovac.cz/projekty/nastenny-kalendar-ladeni-rusic/.

Vladimíra Krejčí

Foto Václav Roháč



Autor: Vladimíra Krejčí

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.