V Mánesu jsou k vidění pozoruhodné fotografie Tomáše Umlaufa

Typ článku: Fotografování

Datum vložení: 07. 02. 2010

Výstavní síň Mánes připravila zajímavý zážitek všem příznivcům kvalitní fotografie. Od 5. do 28. února její prostory zaplní expozice Tomáš Umlauf Photographs nebo-li fotografování bez limitů.


Tomáš Umlauf sám sebe označuje za poutníka, chodce, který hledá a dokumentuje skrz hledáček foťáku okamžiky své doby. „Když fotím, nechci se ničím vázat. Vůbec ničím. Záleží mi jen na tom, abych zachytil to, co se mi líbí, aby mé fotky měly atmosféru. Je mi jedno, jestli je to smutek, radost nebo cokoliv. Jde mi jen o krásu, estetiku a vyrovnanost. Chci být “free” a používám pro to anglické slovo, protože je neuniverzálnější, nejsvobodnější a má fotografie musí splnit tento aspekt, jinak spoušť nezmáčknu. Je to má koncepce a můj přístup, který mě řídí, když fotím. Vidím v tom nadřazený systém naší existence a našeho bytí. Svět je kulatý, tedy čára bez konce, která je dokonalá a na ní se procházím, časově limitován,” říká Tomáš Umlauf.


Autor ve svých fotografiích poutavě kombinuje krajiny vedle lidí, časově a tematicky odlišné předměty, které zdánlivě nemají nic společného. Pozoruhodným způsobem pracuje s černobílou fotografií. Sám vysvětluje: „Myslím si, že v černobílé fotografii je založený bipolární zákon naší jsoucnosti i naší vědy: pro a proti, plus a mínus, muž a žena, černá a bílá. A to mezi tím zkusme spojit. Hledáme-li šedou?”


Tomáš Umlauf vystavoval v českých i světových galeriích (např. Crescent Arts Center – Belfast v r. 1994, M&M Gallery – New York v r. 1996, Goethe Institut – Praha v r. 2002 nebo Trafohalle – Bremgarten v r. 2007).


Otevírací doba Výstavní síně Mánes je od 10 - 18 hodin, mimo pondělí.


Kontakty

Nadace českého výtvarného umění
Masarykovo nábřeží 250, 110 00 Praha 1, info@ncvu.cz, www.ncvu.cz

Mediální servis:
2media.cz, s.r.o.
www.2media.cz
 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.