TZ: Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 nabídne přes 650 kulturních akcí, například celoroční sezónu nového cirkusu nebo výstavu s díly skupiny Der Blaue

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 20. 01. 2014

I když do ledna 2015 zbývá téměř rok, přípravy projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 jsou v plném proudu. „V současné chvíli máme již 85 % hlavního programu naplánovaného a potvrzeného,“ říká na úvod umělecký šéf projektu Petr Forman. Plzeň 2015 nabídne po celý rok přes 50 velkých kulturních událostí ve veřejném prostoru a přes 600 dalších akcí.


Finanční prostředky na program máme zajištěny v dostatečné výši, i když například ve srovnání s ostatními evropskými městy kultury jsou o něco nižší. Přesto jsme schopni zajistit umělecky kvalitní program, který bude důstojně reprezentovat nejen Plzeň, ale celou Českou republiku před očima evropské kulturní veřejnosti, doplňuje nový ředitel pořádající obecně prospěšné společnosti Jiří Suchánek.

 

Celkový rozpočet projektu činí 420 miliónů Kč. Hlavními donátory jsou město Plzeň, Ministerstvo kultury České republiky, Evropská unie a Plzeňský kraj. „Samozřejmě ale ještě máme prostor pro spolupráci s privátním sektorem a počítáme s příjmy ze vstupného,“ dodává Jiří Suchánek.

 

Žánrově se program rozprostře od divadla, přes hudbu, výstavy, architekturu, tanec, performance, instalace ve veřejném prostoru až po komunitní program, vzdělávací projekty a setkání. „Některé akce připravuje sama naše společnost, na velké části ale spolupracujeme s místními, národními i zahraničními pořadateli, institucemi a partnery,“ doplňuje Petr Forman. „Propojujeme je finančně, konzultacemi, sdílením know how nebo třeba i zahrnutím do mezinárodních sítí.“

 

Přerod Plzně v kulturní metropoli České republiky začne již na podzim 2014, kdy v centru města zakotví Manège Carré Senart, magická manéž Françoise Delarozière, výtvarníka pařížské divadelní společnosti Royal de Luxe, pro kterou vytvořil řadu obřích loutek chodících ulicemi měst. Plzeň bude teprve devátým městem světa, kde se manéž představí.

 

Samotný program odstartuje Slavnostním zahájením 17. ledna 2015 a každý měsíc nabídne velkou akci ve veřejném prostoru. V lednu vystoupí na hlavním náměstí například světoznámý švýcarský provazochodec David Dimitri, v únoru se lidé vydají na festival světla, v březnu pak na slavnostní zahájení provozu kulturně-komunitního centra v bývalém pivovaru Světovar. V dubnu se otevřou plzeňské tovární areály při akci Továrny představivosti a v květnu se Plzeň stane dějištěm monumentálních oslav 70. výročí konce války. Květen a červen budou měsíci, kdy umění „obsadí“ veřejný prostor - dočasnými výtvarnými instalacemi, sousedskými slavnostmi nebo otevíráním dosud neobjevených míst. „V létě se můžete těšit v centru města na multižánrový festival Živá ulice a v Plzeňském kraji na 9 týdnů baroka – rozsáhlý program živých uměleckých akcí v prostředí unikátních barokních památek,“ vyjmenovává Petr Forman. V září doplní Mezinárodní festival Divadlo nově založená přehlídka nového cirkusu, která se stane součástí sezóny tohoto oblíbeného žánru. Celý rok oživí náměstí i sídliště Plzně přední evropská jména nového cirkusu – například Les Colporteurs nebo Cirque Trottola. Program Divadla J. K. Tyla obohatí také současné divadlo a tanec, například soubor Les Slovaks.

 

Velkou pozornost věnujeme ve spolupráci s místními pořadateli výstavám, které připomenou významné osobnosti spojené s městem,“ říká programový ředitel Jiří Sulženko. Dílo Jiřího Trnky přiblíží výstava pro rodiče a děti inspirovaná slavnou Zahradou, kterou připravují Trnkův syn Jan a vnuk Matyáš. Západočeská galerie představí díla velkých umělců mnichovské secese a průkopníky avantgardy ze sbírek muzea Villa Stuck v Mnichově a galerie Lenbachhaus, mezi kterými nebudou chybět taková jména jako Gabriel von Max, Franz von Stuck, Vassily Kandinski, Paul Klee a další členové skupiny Der Blaue Reiter, ale také čeští zástupci secese a moderny, kteří v Mnichově ve stejném období žili a tvořili. Z Nového Zélandu poprvé do Evropy Západočeská galerie přiveze jedinečnou sbírku maorských portrétů plzeňského rodáka Bohumíra Lindauera. Západočeské muzeum připomene odkaz světově proslulého designéra Ladislava Sutnara. Ve speciální prohlídkové trase budou zpřístupněny unikátní bytové interiéry architekta Adolfa Loose v Plzni. Pod dohledem Matěje Formana také vzniká výstava aktuálního loutkářského umění z celé Evropy. Tovární areál Plzeňského prazdroje oživí přehlídka současného světového designu. „Nezapomeneme také na hudbu a koncerty. Konkrétní jména budeme průběžně zveřejňovat v roce 2014,“ doplňuje výčet programu Petr Forman.

 

Je pro nás zásadní, abychom připravili dlouhodobě udržitelný program, který zachová odkaz projektu Evropské hlavní město kultury pro Plzeň i do budoucna,“ říká Jiří Suchánek. Obyvatelé tak dostanou zpět k užívání bývalý pivovar Světovar, který se se svými čtyřmi variabilními sály stane prostorem pro živé umění, umělecké rezidence a místní komunitu. V roce 2015 bude Světovar hostit divadelní koprodukce s Théâtre Le Manège z Monsu a dalšími partnery. Město Plzeň také paralelně investuje do infrastruktury: staví se nová moderní budova pro Divadlo J. K. Tyla a rekonstruují se veřejné prostory ve městě - například revitalizace sportovišť a promenády ve Štruncových sadech, které se veřejnosti otevřely vloni v září.

 

Velká řada aktivit se věnuje veřejnému prostoru s důrazem na zapojení obyvatel,“ doplňuje Jiří Sulženko. Například program Pěstuj prostor umožňuje lidem dávat návrhy na zlepšení konkrétních míst ve městě, v upravené podobě pak probíhá i na školách. V rámci projektu Město jako výstava se uskuteční dočasné architektonické zásahy i akupunkturní umělecké intervence.

 

Evropské hlavní město kultury má za cíl přispět také k rozvoji celého regionu,“ říká Jiří Suchánek. Plzeň 2015 se tak zaměří na tři témata pro západní Čechy typická a zároveň ne dostatečně objevená: industriální dědictví, umění v krajině a barokní památky, které ožijí hudebními vystoupeními a celotýdenními programy. Ve spolupráci s Výzkumným centrem průmyslového dědictví vzniká také průvodce po industriálních památkách. Ve spolupráci s Fakultou umění a designu ožívají uměním opuštěné kostely v sudetském příhraničí.

 

Plzeň 2015 nezapomene ani na menšiny a obyvatele všech národnostních i věkových kategorií. Například projekt Chaloupka strýčka Toma zapojuje už od konce roku 2013 do tvůrčích dílen cizince žijící v Plzni; jako poctu seniorům a vzdání holdu stáří připravuje choreograf Peter Jaško na rok 2015 vystoupení k příležitosti Sletu sokolů v Plzni.

 

Stranou pořadatelů nezůstává v současné době servis pro budoucí návštěvníky - vznikne návštěvnické centrum na místě plánované galerie u Zvonu nebo speciální digitální průvodce nazvaný Skryté město, který návštěvníka provede městem z pohledu sedmi různých postav a ukáže jim nejen výjimečné turistické trasy, ale také osobní příběhy, vzpomínky a zážitky z běžně skrytých míst v Plzni.

 

http://www.plzen2015.cz/

 



Autor: Maldika - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.