TZ: Stavba na Světovaru: Kulturní fabriku čeká rok do otevření

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 07. 05. 2014

Za rok se v Plzni na Slovanech otevře bývalý pivovar a pozdější armádní areál, kde v rámci projektu Evropské hlavní město kultury 2015 vzniká moderní kulturní a společenské centrum. Takzvaná „Kulturní fabrika Světovar“ bude disponovat čtyřmi víceúčelovými sály, kavárnou, zkušebnami, tvůrčími ateliéry, administrativními prostory i rezidenčními byty pro umělce.


 

V tuto chvíli panuje v areálu čilý stavební ruch. V první fázi se činí hlavně demoliční technika, která odstraňuje nepotřebné vojenské přístavby a očišťuje hrubou stavbu. Veškeré práce probíhají v plánovaném termínu. „Na stavbě se provádí demolice, odstraňují se přístavby a staré střešní krytiny, bourají se vnitřní příčky. Obnažují se nosné prvky, zbavují se nevyhovujících nátěrů a nečistot, tak aby byl zachován památkový charakter. Základy se zabezpečují formou tryskové injektáže,“ přibližuje Jana Terčová z Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně.
 
Světovar se stane jedním z klíčových dějišť programu Evropského hlavního města kultury v roce 2015 a dál. „Prostor pojímáme jako kulturní fabriku, ve které se bude potkávat kultura, rozvoj tvůrčího podnikání i spolkový život obyvatel Slovan a celé Plzně. Našimi hlavními tématy je propojování umění a businessu v rámci kreativního inkubátoru, práce s veřejným prostorem prostřednictvím architektonické dílny a využívání tvůrčích uměleckých rezidencí, což je ideální nástroj pro dlouhodobé pobyty zahraničních umělců. Vize se momentálně snažíme naplnit intenzivním jednáním a pro každé z témat oslovujeme zahraniční sítě a partnery. Máme již také poměrně jasnou představu o podobě interiérů a připravujeme jejich konkrétní využití. V těchto dnech probíhají schůzky s potenciálními uživateli, kteří zde chtějí pořádat jednorázové akce, pronajímat si ateliéry nebo se plánují zapojit do kreativního inkubátoru. Počítáme samozřejmě i se zapojením místní komunity, bude tu místo pro dětské divadlo, seniorský klub nebo komunitní zahradu, plzeňští včelaři plánují na střeše umístit úly a připravit praktické přednášky o včelaření. V pravidelné nabídce budou divadelní dílny, kurzy animace nebo školička akrobacie,“ vyjmenovává programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko. „Mezi tradiční akce, které by se zde měly v příštím roce odehrát, patří Mezinárodní festival divadlo nebo Tanec Praha. Těšit se můžete také na akce nové, za něž lze jmenovat například Festival nového cirkusu nebo Festival mimoevropských kultur, který bude o víkendech představovat umělce a kulturu z celého světa," doplňuje Jiří Sulženko.
 
„Věřím, že se Světovar stane centrem evropské kultury v Plzni, ale nejen to. Kromě kulturního zázemí poskytne prostory pro spolkové aktivity místních obyvatel. Ze zkušeností v zahraničí víme, že podobná centra dokáží být finančně soběstačná, pokud se správně nastaví jejich provozní model. Kultura dnes umí vytvářet peníze například v oboru tzv. kreativních průmyslů,“ uvádí plzeňský primátor Martin Baxa.
 
Celkové náklady na přeměnu části Světovaru na kulturní fabriku – projekt 4x4 Cultural Factory – činí téměř 136 mil. Kč bez DPH, z toho 40,5 mil. Kč tvoří dotace od Regionálního operačního programu Jihozápad.
 
Plzeň 2015 navazuje partnerství s akcemi v regionu
 
Regionální informační síť, kterou společnost Plzeň 2015 buduje k propagaci klíčových aktivit regionálních partnerů, zároveň pomůže informovat o projektu Evropské hlavní město kultury v regionu. Vybraní partneři by měli poskytovat informační materiály a prodávat vstupenky na akce Plzně 2015, za což se i jim se dostane zviditelnění v rámci Průvodce stěžejními akcemi regionálního programu, uvedení akce na webu projektu i turistickém portále Turistů ráj.
 
„Akce v regionu, které mají zájem se zapojit do programu Evropského hlavního města kultury a jsou v dramaturgickém souladu, musí splnit kritéria umělecké kvality, udržitelnosti, přispívat k rozvoji komunity a respektovat tradice, stejně jako naplňovat tematické linie regionálního programu EHMK. Podrobnosti o regionálním programu lze najít v dokumentu Strategie společnosti Plzeň 2015, jehož autorkou je Alexandra Brabcová a který je volně dostupný na internetu“ vysvětluje Monika Bechná, projektová manažerka informační sítě, jaké akce se mohou stát součástí projektu Plzeň 2015. Zájemci ji mohou kontaktovat na e-mailu bechna@plzen2015.cz.

 

 

Více informací o Plzni 2015 na www.plzen2015.eu



Autor: Maldika - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.