TZ: Kafka Band představí v Arše Kafkův Zámek

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 08. 05. 2014

Kafka Band je literárně-hudební projekt, který vznikl v létě loňského roku. V pondělí 2. června představí v pražském Divadle Archa své Album Das Schloss (Zámek), které vyšlo v únoru 2014 u Supraphonu. Deska je soundtrackem ke stejnojmennému nedokončenému románu Franze Kafky, od jehož úmrtí 3. června uplyne devadesát let.


 

„Chystáme velkou zádušní mši za Franze Kafku,“říká spisovatel Jaroslav Rudiš, který se v kapele znovu sešels výtvarníkem a zpěvák Jaromír 99 (Priessnitz a Umakart) a spisovatel Jaroslav Rudiš – oba proslavila spolupráce na kultovní komiksové trilogii Alois Nebel. Zatímco Jaromír 99 zpívá, Rudiš čte a recituje Kafkovy texty z románu Zámek.
 
„Je to nádherný román se silnou atmosférou, kterou jsme se snažili přenést i do hudby. V Arše přehrajeme celý Zámek. Vydáme se se zeměměřičem K. do zasněžené vesnice na konci světa, necháme ho bloudit vánicí a zamilovat se do Frídy. Máme připraveno i pár nových skladeb, které vznikly na základě Kafkových povídek,“ dodává Jaromír 99.
 
O videoprojekce se na koncertě postará VJ Clad, které živě pracuje s atmosférickými černobílým ilustracemi Jaromíra 99 z komiksové adaptace Zámku, pod kterou je podepsaný s americkým autorem Davidem Mairowitzem. Jejich komiks vyšel loni anglicky, česky a německy a vzbudil velký ohlas.
 
Pražské vystoupení v Divadla Archa je v Česku výjimečné, skupina hraje převážně v zahraničí. Kafka Band má za sebou vyprodané koncerty ve Stuttgartu, Amsterdamu, Mnichově a Salzburgu. Album Das Schloss představilo hned několik rakouských a německých rozhlasových stanic a na podzim kapela vyrazí na německé turné. Předkapelou v Arše bude Lesní zvěř, v níž působí Jiří Hradil, který v Kafka Band hraje na klavír a klávesy. I Lesní zvěř chystá na koncert v Arše speciální Kafkovský program.
 
Do kafkovské kapely pozvali Rudiš s Jaromírem 99 přední české hudebníky ze skupin Umakart, Priessnitz, Tata Bojs a zmíněné Lesní zvěře. Na kytaru hraje Dušan Neuwerth, který album Das Schloss také produkoval, na baskytaru a mandolínu hraje a.m.almela, na klavír a klávesy Jiří Hradil a na bicí a perkuse Zdeněk Jurčík a Tomáš Neuwerth. O videoprojekce se na živých koncertech stará VJ Clad. A jako německý host zpívá v temném milostném duetu Grab / Hrob Christine Rahn. Právě tato skladba vyrazí do světa v polovině květnu jako další singl z desky. K písni vznikne také videoklip, jehož autorem je známý výtvarník, animátor a režisér Noro Držiak, který se podíval na filmové podobě komiksu Alois Nebel.
 
„Album obsahuje deset skladeb, deset příběhů ze Zámku. Kafka je brán často jako hodně temný autor, ale my se snažíme tohle klišé trochu nalomit. V Zámku je i hodně skrytého černého a absurdního humoru. Ten se přenesl i do některých skladeb,“ říká Rudiš.
 
Písničky vzešly přímo ze stránek románu a komiksové adaptace. Kafkova němčina se v písních proplétá s češtinou, recitace se zpěvem. Hudba je zemitá, mrazivá a surová, ale ve stejné chvíli také křehká a něžná, podobně jako hrdinové románu. „Dost možná, že stejná kapela přivítala zeměměřiče K. i v románové hospodě U Mostu,“ dodává Jaromír 99.
 
Kafkovy příznivce potěší i pražský Goethe-Institut, který připravil hned dvě výstavy. Přesně sto let poté, co Kafka začal pracovat na svém románu Proces, se jeho rukopisy vrací zpět do Prahy! Pod názvem Kafka 2014: Proces. Originál a proměna sepředstaví jeho dílo společně s komentáři českých a německých osobností. Paralelně se v komiksové výstavě s podtitulem K: KafKa v KomiKsu - připravené Davidem Zane Mairowitzem – seznámíte s pracemi Chantal Montellier a Jaromíra 99. Obě výstavy budou zahájeny 23. května v 17 hodin na Staroměstské radnici a potrvají do 30. června. Vstup zdarma. Více na www.goethe.de/praha.
 

 

 

 
Kafka Band: Das Schloss
Seznam skladeb:
1. Ankunft / Příchod
2. Schnee / Sníh
3. Niemals / Nikdy
4. Frieda / Frída
5. Dämmerung / Soumrak
6. Wie Hunde / Jako psi
7. Grab / Hrob
8. Böses Wetter / Nečas
9. Traum / Sen
10. Winter / Zima
 
Vstupenky za 290,- / 320,- v den koncertu jsou v předprodeji v pokladně Divadla Archa a sítích Ticketpro a Ticketportal.

 



Autor: Maldika - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.