TZ: Divadla na Colours of Ostrava: Divadlo Bolka Polívky, souboj Komediografu a Besídky Divadla Sklep i Cirk La Putyka

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 14. 05. 2014

Nejen hudbou je živ návštěvník na festivalu Colours of Ostrava, který proběhne od 17. do 20. července v industriálních Dolních Vítkovicích nedaleko centra Ostravy. Dokazuje to bohatá nabídka workshopů, diskusí, filmových projekcí, výtvarných aktivit a především divadel. “Návštěvníci se mohou těšit jak na přední české herecké osobnosti, tak i na současné žánry - nový cirkus, tanec, pohybové divadlo a improvizaci,” uvádí dramaturg Jiří Moravčík.


Diváci tak uvidí nejnovější představení DNA Divadla Bolka Polívky s Bolkem Polívkou a Annou Polívkovou. Dále Souboj gigantů, neboli improvizační souboj členů pražského Divadla Sklep a brněnského Komediografu za účasti takových herců jako Tomáš Hanák, Pavel Liška, Milan Šteindler, Tomáš Matonoha, David Vávra, Josef Polášek nebo Marek Daniel. Přední soubor nového cirkusu Cirk La Putyka přiveze představení Risk plné akrobacie na trampolíně, cyr wheelu, létajících nožů, šipek, živé hudby i projekcí. Oceňované představení One Step Before the Fall souborů Spitfire Company a Damúza spojí tanečnici Markétou Vacovskou s živou hudbou a zpěvem Lenky Dusilové. Legendární improvizační divadlo VOSTO5 se v Ostravě představí se Soubojem Titánků. Kromě divadla VOSTO5 všechna představení kvůli rekonstrukci dolu Hlubina proběhnou v prostoru multifunkčního sálu Gong, kam si bude možné již od 28. dubna podobně jako loni vzhledem k omezené kapacitě koupit za malý poplatek rezervaci místa. 
 
Nová komedie s autobiografickými prvky DNA, která má premiéru 18. června 2014 v Divadle Bolka Polívky, je plná gagů, klaunských a divadelních výstupů a efektů, typické improvizace i charakteristického humoru Bolka Polívky, který půvabně osvěžuje jeho dcera, Anna Polívková. Divadelní zpracování generačního střetu otce a dcery, kde ON a ONA prožívají všední satiru života. Jako herečtí kolegové společně tráví čas v šatně a sem tam si odběhnou na scénu. DNA zde představuje tři významy: DNA je šroubovice genetických informací, nositel dědičnosti mezi otcem a dcerou. Dna, to je také choroba, která se táhne celým životem a občas ho v nejnevhodnější okamžik ovlivní. A jsou tu i jiná dna. Chvilky, na které se snažíme zapomenout, ale nedaří se nám a připomínáme si je. Dna osobní, vztahová i existenční.
 
V Souboji gigantů si to rozdá pražská Besídka divadla Sklep ve své největší síle s brněnským divadlem Komediograf v nejlepším obsazení. Půjde o velmi velmi přátelský a tvrdě nelítostný souboj o divákovu bránici. Neopakovatelný, nekompromisní a výjimečně třaskavý souboj humoru, o jehož vítězi nerozhodne nikdo jiný než diváci Hrají: Tomáš Hanák, Pavel Liška, Milan Šteindler, Tomáš Matonoha, David Vávra, Josef Polášek, Jiří Fero Burda, Marek Daniel, Václav Marhoul, Jakub Žáček, Mariana Chmelařová, Marie Ludvíková, Lenka Vychodilová, Miroslav Kumhala a další.
 
 
 
 
Přední soubor nového cirkusu Cirk La Putyka připravil představení Risk jako svůj první projekt s mezinárodním obsazením - diváci uvidí akrobacii na trampolíně, cyr wheelu, létající nože, šipky, živou hudbu i projekce. Tvůrci se snaží zodpovědět na otázky jako: “Může existovat závislost na risku? Kdo z vás risk v životě záměrně vyhledává a kdo se s riskantním momentem setkal náhodně? Kdo z něho má strach? Co se stane s člověkem, když dojde na určitou hranu?”. Představení Risk je esencí fantazie a svobody pohybu v omezení, plné kontrastů, barev a emocí.
 
 
 
 
Multižánrový projekt One Step Before the Fall uskupení Spitfire Company a Damúza tematizuje motiv boje, vyčerpanosti, projevů Parkinsonovy choroby a kolapsu. Na jevišti se hypnotická hlasová a zvuková vlna v podání zpěvačky Lenky Dusilové a silový tanec Markéty Vacovské v jediném momentu střetávají uprostřed boxerské arény. Představení je věnováno Muhammadu Alimu a všem bojovníkům kolem nás.
 
 
 
Divadlo Vosto5 přiveze na Colours of Ostrava představení Souboj Titánků, které mělo premiéru loni. Jeho děj tvůrci přibližují slovy: “Lidstvo se ocitlo na kraji totálního kolapsu… Dlouhý čas vládla rovnováha, ale síly zla začaly převažovat… Sobectví, lež a jejich věrná sestra nenávist tlačí na jazýčky vah… Lidstvo je zoufalé, trapné a banální… Bohové již nemohou déle mlčet… Olymp je příjemné místo na lelkování, jenže čas od času se zkrátka musí začít míchat do lidských záležitostí, mají to koneckonců v popisu práce… Ta chvíle nastala. Začíná souboj Titánků! Ale nejdřív… nejdřív se bohové musí poradit!”
 
Celkově program Colours of Ostrava nabídne přes 200 programových bodů na minimálně dvanácti open-air i krytých scénách. Kromě koncertů a divadel také workshopy, filmy, diskuse, performance či výtvarné aktivity. Místem konání se stane již potřetí úchvatný industriální areál Dolních Vítkovic, který opět oživí výtvarné a světelné instalace, nově zde vznikne WTF (What the Fashion) Market and Art zóna s designovými stánky a streetartovými umělci. Návštěvníci se opět setkají s oblíbenými Drive stage, Full Moon stage, Busking stage, velkoplošnou projekcí u haly Gong nebo vinárnou v betonovém bunkru. Pro veřejnost a odborníky je určena mezinárodní hudební konference zahrnující showcase českých kapel Czech Music Crossroads. Před samotnými Colours v úterý a ve středu proběhne Festival v ulicích, tradiční doprovodný program s bohatou nabídkou koncertů, pouličních muzikantů, divadel, hudebních stánků nebo aktivit pro děti zdarma.

 
Potvrzená jména Colours of Ostrava 2014 jsou:
Robert Plant and the Sensational Space Shifters (UK), The National (USA), ZAZ (Francie), MGMT (US), Bastille (UK), John Newman (UK), John Butler Trio (Austrálie), Angélique Kidjo (Benin), Trentemøller (Dánsko), Seasick Steve (USA), Chet Faker (Austrálie), Emilíana Torrini (Island), Charles Bradley (USA), Jamie Woon (UK), The Asteroids Galaxy Tour (Dánsko), Ólafur Arnalds (Island), John Grant (USA), Shaka Ponk (Francie), Goat (Švédsko), Les Tambours du Bronx (Francie), MØ (Dánsko)... Hidden Orchestra (UK), Abby (Německo), Iyeoka (USA), Taksim Trio (Turecko), Guillaume Perret & The Electric Epic (Francie), Skip&Die (Jižní Afrika, Holandsko), Winston McAnuff & Fixi (Jamajka, Francie), Jupiter & Okwess International (Demokratická republika Kongo), Nomfusi (Jižní Afrika), Ve Zou Via (Itálie, Francie), OKA (Austrálie), Fanfaraï (Francie), A Tribe Called Red (Kanada), La Yegros (Argentina), Kuroma (USA), Fanfaraï (Francie), Debademba (Mali), Mazalda (Francie), 9Bach (UK), Leo Abrahams & Iarla Ó`Lionáird (Irsko / UK) a celá Drive stage....
 
Kapely - ČR a Slovensko:
Dan Bárta & Illustratosphere, Monkey Business, Chinaski, Bára Hrzánová & Condurango, Horkýže Slíže, Chancers, Anna K, WWW, Vlasta Redl a Luboš Pospíšil, Vypsaná Fixa, Michal Hrůza, Prago Union, Polemic, Never Sol, Fast Food Orchestra, Ille, První hoře, Mydy Rabycad, Korben Dallas, Gipsy.cz, Vees, Naked Floor, No Distance Paradise, Mateřská.com, Eddie Stoilow a další.
 
Čtyřdenní a jednodenní vstupenky jsou k dostání přes e-shop Colours of Ostrava na adrese http://eshop.colours.cz/, v pobočkách Ostravského informačního centra a v síti Eventim. Festival také nabízí zvýhodněné rodinné vstupné i VIP vstupenky pro zájemce o nadstandardní výhody.
 
Generální partner: Česká spořitelna. Za podpory statutárního města Ostrava. Hlavní partneři: ArcelorMittal Ostrava, Agrofert, Vítkovice – Machinery Group, Skupina ČEZ. Produktový partner: Radegast. Generální mediální partner: Hitrádio Orion. Exkluzivní TV partner: Česká televize.
Více informací na www.colours.cz.



Autor: Maldika - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.