Na jevišovický zámek se vrátí vzácný nález - obraz Obřezání Páně

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 17. 06. 2014

JEVIŠOVICE/ZNOJEMSKO - Skrývání před nacisty, protržení lopatou i necitlivé přemalby – vzácná olejomalba Obřezání Páně ze Starého zámku v Jevišovicích má pohnutou historii. Unikátní plátno odborníci objevili při opravách zámecké kaple v roce 2010. Tam také bude zrestaurovaný obraz, který patří do sbírek Moravského zemského muzea, ve čtvrtek 19. června v 17 hodin slavnostně odhalený.


 „V interiéru kaple visel na zdi rozměrný obraz o velikosti zhruba 2x2 metry se starozákonním tématem obřezání Krista, které u nás není ve výtvarném umění příliš známé. Objevuje se spíše v Itálii, Německu a Nizozemí. Nedalo se nevšimnout, že je přemalovaný,“ zavzpomínal restaurátor Jan Knorr na okamžik, kdy cenný obraz poprvé vzbudil zájem oborníků.

Renesanční skvost

Olupující se přemalba skrývala velmi kvalitní profesionální pozdně renesanční malbu nejspíše z konce 16. století. Již od počátku náročného restaurování bylo zřejmé, že původní malba, skrytá pod rozsáhlými přímalbami, je ve špatném stavu. Potvrdil to i průzkum pomocí rentgenu.

„Podél střední vodorovné osy obrazu je zhruba 20 cm široký pruh, kde byla původní malba zcela odstraněna. Důvod takového poškození je nejasný a patrně souvisí s pohnutými osudy díla - obraz byl sejmut z napínacího rámu, sbalený a provizorně uschovaný,“ sdělil restaurátor.

Podle vyprávění jevišovických pamětníků byl obraz poničený za 2. světové války, kdy ho obyvatelé obce, kteří se báli o jeho osud, schovali pod seno v kapli, jež v té době sloužila jako sýpka. Právě při jeho vyhrabávání po konci války pravděpodobně došlo k protržení plátna lopatou.

Necitlivé zásahy změnily také formát obrazu, který je nyní téměř čtvercový. „Chybí neurčená část spodního a pravého okraje,“ popisoval Knorr. Restaurátoři museli v první řadě zajistit soudržnost barevné vrstvy podkladu s plátnem a provést vyztužení zkřehlého původního plátna novým plátnem. Následovaly zkoušky snímání přemaleb a příprava na rozsáhlé rekonstrukční doplňky.

Původní tvář kněze

„Nejnáročnější fází celého restaurování bylo dotvoření tváře kněze v zelené kápi, který drží malého Ježíška. Byla totiž celá přemalovaná,“ líčil restaurátor. Díky novému většímu napínacímu rámu si divák opět prohlédne i části malby, které byly dříve zahnuté. Na opravách vzácného obrazu se kromě profesionálů podíleli také studenti z Vyšší školy restaurátorské.

I když odborníci dílo podrobně prozkoumali, stále vzbuzuje řadu otázek. „Podle mě nejspíše nepatřilo do původní výzdoby kaple. Otázkou ale je, jak se tam tak kvalitní obraz ocitl,“ řekl Knorr.

Čtvrteční slavnostní představení restaurovaného obrazu doplní vystoupení ženského pěveckého sboru Setkání z Jevišovic. Vzácný nález si lze nově prohlédnout také při pátečních nočních prohlídkách, kdy je zámek mimořádně otevřen od 22 do 24 hodin.

 

Foto: dokumentace Jana Knorra



Autor: Zuzana Klementová

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.