Jak se žilo našim pradědům za první světové války? Napoví dvě brněnské výstavy

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 17. 06. 2014

BRNO - Proč vojáci na konci první světové války nosili papírové ponožky, jak vypadala válečná svatba nebo jaké modlitby měly zajistit šťastný návrat z fronty? Nejen to se dozví návštěvníci dvou výstav, které k letošnímu stému výročí sarajevského atentátu připravilo brněnské Moravské zemské muzeum – Domov za Velké války a Ustrňte se nad osudem válečných vdov a sirotků.


„Nechtěli jsme se zaměřit na zbraně a válčení, ale spíše na dopad konfliktu na zbídačené obyvatelstvo Evropy,“ popisoval kurátor výstavy Domov za Velké války Vlastimil Schildberger.

 

Tuto expozici si návštěvníci budou moci prohlédnout od 18. června do konce roku.

Nabídne jim například neznámé vazby mezi sarajevským atentátem a Moravou. „Přímo v automobilu totiž v osudném okamžiku jeli hrabě František Harrach a Leopold Lojka,“ upozornil Schildberger.

Kvůli zprávě o atentátu byl dokonce v Brně zrušen všesokolský slet.

 

Výstava dále prostřednictvím dobových dokumentů a fotografií přibližuje válečné útrapy – návrat zraněných vojáků, přísun zajatců a uprchlíků, potíže se zásobováním i vyčerpání žen a dětí, které musely zastat práci mužů odvedených na bojiště.

 

Návštěvník se seznámí i s vlnou patriotismu, jež měl civilní obyvatelstvo motivovat k většímu zapojení do válečného úsilí.

 

Vlastní dopis z fronty

„K nejzajímavějším exponátům patří originální předměty z pozůstalosti Františka Ferdinanda d´Este a jeho ženy. Návštěvníci se setkají i s nikdy nevystavenými dokumenty – například jídelním pro následnický pár z 28.6. 1914 ze sídla bosenské vlády Konaku, kde se kvůli sarajevského atentátu oběd již nekonal,“ sdělil Schildberger.

 

K vidění jsou i zdravotnické pomůcky používané přímo na frontě, náhradní produkty pro vojsko z konce války (dřevěné podrážky, papírová ponožka) i výrobky  vojáků z fronty a zajatců v táborech (ozdobně tvarované nábojnice do děl, popelníky, zapalovače,  prsteny, hudební nástroje).

Expozice nabídne také dobové polní kino s dokumentárním filmem o Velké válce. Zájemci si mohou vyzkoušet dokonce i psaní pohlednice z fronty ve vojenském bunkru za zvuků detonací z nedaleké fronty.

 

Výstavní prostor:      Dietrichsteinský palác, Zelný trh 8, Brno

Termín konání:         18. 6. – 31. 12. 2014, otevřeno úterý 9 – 15, středa až pátek 9 – 17, sobota
a neděle 13 – 18 hodin

 

 

Druhá zmíněná výstava Ustrňte se nad osudem válečných vdov a sirotků začne o týden později - 25. června. Expozice návštěvníkovi přiblíží dopad válečných událostí na civilní obyvatelstvo od začátku konfliktu až k jeho konci - od fotografií odvedenců s kytkami na klobouku, přes doklady o válečných svatbách a dobovou korespondenci až po ojediněle dochovanou ozdobu, kterou pozůstalí krášlili hrob padlého.

Tíživou atmosféru válečných let dokreslí zejména předměty připomínající osudy konkrétních osob. „Stěžejním exponátem závěrečné části výstavy je kompletní výbava slečny Marie z Brna, jejíž snoubenec padl právě v první světové válce. Po této osudové ráně se již nevdala, připravenou výbavu nikdy nepoužila a opatřenou původními stužkami ji na sklonku života předala do sbírek Etnografického ústavu Moravského zemského muzea,“ sdělila kurátorka výstavy Hana Dvořáková.

 

Výstava se zaměřuje také na estetizaci fenoménu války, protože právě Velká válka byla prvním konfliktem, kdy válečnou propagandu mohutně podpořila reklamní technika. Typickým reprezentantem je zejména produkce pohlednic zachycujících hrdinské činy vojáků, panovníky
a generály i loučení odvedených vojáků s jejich partnerkami.

 

Výstavní prostor:      Kaple Paláce šlechtičen, Kobližná 1, Brno

Termín konání:         25. 6. – 31. 12. 2014, otevřeno úterý 9 – 15, středa až pátek 9 – 17, sobota
a neděle 13 – 18 hodin

 

Doprovodné přednášky k výstavě:

26. 6. 2014      František Ferdinand D´Este a Velká válka (Doc. PhDr. Jiří Pernes, Ph.D.)

7. 10. 2014      Vše pro dítě… Dětství a Velká válka (prof. PhDr. Milena Lenderová, CSc.)

14. 10. 2014    „Utlučeme je čepicemi“ – a jak to bylo dál. Velká válka ve vzpomínkovém vyprávění   

                        srbských vojáků (Doc. PhDr. Václav Štěpánek, Ph.D.)

 

 



Autor: Zuzana Klementová

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.