Jubilejní 10. ročník Agrotec rallye Hustopeče zná už svého vítěze!

Typ článku: Sport a tělovýchova

Datum vložení: 23. 06. 2014

Favorizovaný Václav Pech si z letošního ročníku Agrotec rallye Hustopeče odvezl absolutní prvenství a upevnil tak své vedení v průběžném pořadí mezinárodního mistrovství České republiky. Druhé místo obsadil Miroslav Jakeš a třetí příčku v těsném závěru závodu vybojoval Martin Vlček.


AGROTEC PETRONAS Syntium rally 2014 přichystala fanouškům motoristických soutěží úžasnou podívanou. Rekordní účast zaznamenali pořadatelé nejen v řadách posádek, ale také diváků. Přispělo k tomu nepochybně i dobré počasí. Bylo to poprvé v historii, kdy na mezinárodním mistrovství České republiky nepršelo. 

„Nejen z hlediska bezpečnosti dopadl desátý ročník Hustopečské rally opravdu dobře, přálo nám i počasí. Potěšila nás vysoká účast posádek, přihlásilo se jich 89, což je rekord. Divákům se tak naskytl úžasný pohled na startovní pole, jehož jeden průjezd trval více než dvě hodiny,“ zhodnotil letošní ročník pořadatel soutěže Martin Rada. 

První páteční etapu vyhrál Václav Pech s náskokem 30 sekund na Miroslava Jakeše a svou výhru desátého ročníku Hustopečské rally kontroval i v sobotní části. Během druhé etapy Jakeš zrychlil a posádka Pecha byla nucena jet na hraně rizika, aby si vedení udržela. Jih Moravy tak ovládla plzeňská dvojice Václav Pech a Petr Uhel s vozem Mini John Cooper Works S2000. 

Problémy s prachem na šotolině potrápili Miroslava Jakeše a Jaroslava Nováka s vozem Citroën D S3 R5, s nímž jeli na tomto povrchu poprvé. Jakeš připustil, že nebýt těchto chyb, dalo by se s Pechem závodit. Celkově ale hodnotila dvojice rally jako velmi úspěšnou. 

Atraktivní podívanou divákům nabídl boj o bronzovou příčku. V předposlední erzetě se na třetí místo dotáhl vůz Škoda Fabia Super 2000 s Martinem Vlčkem a Richardem Lasevičem na palubě, který o sekundu předstihl Jana Jelínka.  Vlček označil třetí místo jako svůj životní výsledek.

Přestože došlo k několika menším kolizím, nemusel se přítomný záchranářský tým Autoklubu České republiky potýkat s vážnějšími komplikacemi. V průběhu dopolední části rally zastavila technická závada palivového čerpadla Ford Fiesta R5 Romana Odložilíka, který po RZ6 vůz odstavil. Na trati RZ7 havarovala dvojice Dan Suchý a Miroslav Koutský a následně urazili kolo i Václav Lichovník s Jiřím Černochem. Odstoupit musela v důsledku technických problémů posádka Michala Kravce, Luboše Picka a Slováka Vladímira Hanuše. 

„Pravdou je, že Hustopečská rally je poněkud atypická tím, že zde převažují štěrkové cesty. Je to taková zaprášená rally, ale nemám pocit, že by to mělo mít nějaký významnější vliv na drobné kolize, ke kterým došlo. Naštěstí jsme nemuseli zasahovat u žádné vážné nehody, odtahovali jsme hlavně vozidla, která zůstala na trati v důsledku technických závad,“ uvedl vedoucí Rescue týmu Autoklubu České republiky Jaroslav Němec.

Pořadatelé si nyní, podle slov Martina Rady, potřebují odpočinout a nabrat síly na další ročník. 

„Teď si užíváme té euforie a počítám, že zhruba v září se všichni potkáme na další společné schůzi. Doprovodný program rally byl velmi dobře kvitovaný a pro nás je to velká výzva pokračovat ve stejném duchu i v dalším ročníku…“ uzavírá Martin Rada. 

Seriál Mezinárodního Mistrovství České republiky bude pokračovat od 11. do 13. července, kdy se uskuteční Rallye Bohemia. 



Autor: Tomáš Rejtek

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.