Colours of Ostrava 2014 - den první

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 18. 07. 2014

Největší hudební festival v České republice otevřel své brány již po třinácté, z toho po třetí v unikátním industriálním prostředí Dolních Vítkovic. Areál nabídl o tři stage více než loni a spoustu dalších nových vychytávek. První den zahráli Les Tambours du Bronx, Shaka Ponk či MGMT.


Brány festivalu se otevřely již ve dvě hodiny odpoledne, čehož využili hlavně přespolní ubytovaní ve stanovém městečku – většina místních pak dorazila až na začátek hudebního programu, tedy kolem šesté hodiny. V tento čas si nejprve každý musel vystát přibližně dvacetiminutovou frontu u vstupu a poté už mohlo dojít k prohlídce areálu, který od loňského roku doznal opět výrazných změn. Organizátoři udělali vše pro to, aby pohyb mezi jednotlivými pódii co nejvíce zpříjemnili a zrychlili. Kamenná struska, která návštěvníkům otravovala život a hlavně nohy před dvěma lety, je minulostí, vznikly asfaltové a upravené cesty, po kterých se chodí přecijen pohodlněji.

 

 


Od hlavního vstupu se dá po nově vzniklé „hlavní třídě“ lemované stánky dostat přímo k zcela nové budově, ve které se koncem září tohoto roku otevře Velký svět techniky. Pro účely festivalu se budova proměnila ve scénu České televize – návštěvníci se mohou zúčastnit živého vysílání zpravodajství a dalších pořadů, vše je pak promítáno na obrazovkách před stage. Aby toho nebylo málo, zájemci mohou absolvovat prohlídku techniky ČT a nakouknout do zákulisí vysílání.


Zatímco na Velký svět techniky si ještě musíme počkat, ten Malý je návštěvníkům již přístupný. Nabízí spoustu technických zajímavostí od historie až po současnost, včetně rozličných interaktivních her.

Krom výše zmíněného přibyla také poetická scéna, Moving stage v cirkusovém stanu a také různé vychytávky a stánky sponzorů. Samozřejmostí je Gong, kde budou opět komornější koncerty. Zkrátka a dobře – festival se stále rozrůstá a hojně využívá obrovského potenciálu, který unikátní areál nabízí.


Colours of Ostrava zahájila úvodním slovem zakladatelka festivalu Zlata Holušová, která připomněla Michala Hrůzu a jeho aktuální boj o život v nedaleké nemocnici, způsobený nočním incidentem na Stodolní ulici. Tato neuvěřitelně nešťastná událost se udála pár hodin před začátkem festivalu a všemi pořádně otřásla. Já osobně si kvůli tomuto nemohla festival užívat tak, jak by si zasloužil, a určitě jsem nebyla jediná. Nezbývá než doufat, že se z toho Michal dostane.


Hlavní scénu otevřeli francouzští bubeníci na barely, Les Tambours du Bronx. Ač před pódiem bylo celkem slušné množství lidí, většina přece jen toto rytmické vystoupení využila k pročítání festivalové brožurky a nasávání atmosféry.

 


Vrcholem večera a možná i festivalu bylo pro mě uskupení Shaka ponk. Egypťanka a čtyři Francouzi vytvořili jednu z nejenergičtějších show, jakou jsem kdy viděla. Mix stylů doplněný o skvělou projekci, na které měla hlavní roli virtuální opice zvaná Mr. Goz, roztančil tisíce fanoušků a vzbudil pořádný ohlas. Škoda jen, že v posledních letech podobně laděné kapely na Colours ustupují klidnějším a melodičtějším skupinám, protože pořádný nářez je na festivalech zkrátka třeba.

 

 


První den uzavírala jedna z hvězd festivalu, američtí MGMT. Protože mě jejich alternativní psychedelický rock nezaujal, jejich vystoupení jsem si nechala ujít, nicméně podle ohlasu fanoušků nezklamali.
Zatímco čtvrtek byl spíše rozjezdový a poznávací, v pátek se již program rozjede naplno a nabídne spoustu kvalitní hudby.

 

Foto: Yvetta Stranská



Autor: Addla - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.