Výbava čajomila.

Typ článku: Gastronomie

Datum vložení: 26. 02. 2010

Každý čajomil musí mít svoji výbavu, kterou se tady budeme zabývat. Čajové náčiní by především nikdy nemělo být používáno k jinému účelu než k přípravě čaje. Stalo se mi, že můj otec mi schoval čajovou konvičku do skříně s kořením a z té konvičky jsem to koření už nedostal, bylo z ní pořád velice pronikavě cítit.


 

Pomůcky pro přípravu čaje

1.Voda
Nejvhodnější vodou k přípravě čaje je voda pramenitá, která neobsahuje mnoho minerálů. Třeba voda ze studánky. Abychom docílily kvalitní vody, můžeme použít filtry a konvice Brita. Tvrdá voda a čaj spolu nejdou dohromady. Tvrdost vody (celková tvrdost) závisí na trvalé tvrdosti a na uhličitanové tvrdosti místní vody. Uhličitanová tvrdost vody se označuje jako vodní kámen. Při přípravě horkých nápojů zabraňuje rozvinutí jemného aroma. Rovněž je odpovědná za neatraktivní povlak na povrchu čaje. A kromě toho: Vodní kámen usazující se v rychlovarných konvicích tvoří nevzhledné a obtěžující nánosy. A toto vše filtry Brita umí odstranit. Avšak i tuto vodu je nutné převařit.
 
\"Konvice
 
 
Příprava:
Největším hlavolamem pro přípravu čaje je teplota vody, kterou má mít. To samozřejmě záleží na druhu čaje. Obecné pravidlo je jediné, a to že voda není nikdy ve varu. Myšleno tak, že čaj by se neměl hned zalít právě vařící vodou! Varem se totiž ničí chuť a těkají aromatické látky. Bez použití teploměru je optimální nechat vodu o teplotě100°C asi 5 minut odstát a docílíme teploty 90°, která se hodí na přípravu černých čajů a puerh čaje.
Zchladnutí vody můžeme provést i tak že do vody prošlé varem dolijme studenou vodu, která opět dodá jiskrnost a živost vody, která se při převaření vytratila. A pomocí teploměru naměříme patřičnou teplotu pro právě připravovaný čaj.
 
Dávkování
Dávkování je věc, která nezáleží ani tak na typu čaje jako na vás. Chcete-li čaj výraznější chutě (jako například já) vsypte víc a pakliže máte rádi čaj tak akorát bez výraznější chutě vsypte asi tak jednu čajovou lžičku na jeden šálek jak pravý obecné pravidlo (z toho jasně vyplývá, že pokud chcete čaj velmi slabý dáte méně
 
 

2. šálky
Tyto nádoby na pití čaje si snad nedokážu představit z něčeho jiného než z keramiky skla a porcelánu. Správný čínský labužník však pije výhradně z porcelánu. Nádoby by se měly používat výhradně k přípravě a konzumaci čaje a ne že se do čajových mističek dělá mastná polévka nebo dokonce čokoládový puding! Po správném vychutnání čaje musíte své nádoby umýt. To nedělejte žádným Saponátem či jiným chemickým prostředkem. K vymytí nádob vám stačí jen ruka a horká voda (chemické prostředky by při další přípravě značně poškodily chuť čaje). Skleněné nádobí lze mýt saponátem nejlépe nějakým ekologickým nebo lze použít i myčku.
 
\"miska
 
\"miska
 
3. Konvice
Takže čajová konvice, je skoro jedno jakou si vybereme, ale hlavně musíme vybrat takovou, která splňuje tyto požadavky:
1. Dobře držet teplo
2. Do objemu 1 litr
3. Nesmí být silně cítit! U hliněných konvic max. jemný zápach!

Samozřejmě těch pravidel se nemusíte držet, čaj se dá pít i ze zavařovací sklenice, ale je to trochu škoda. Nejlepší je, když si vyberete konvici, která je určena přímo pro přípravu čaje. Nejlepší by byla z Yixingské kameniny, jenže tyto konvice jsou dosti drahé, ale mají špičkové vlastnosti. Některé konvice se musí tzv. zatáhnout. Konvičku bychom neměli vystavovat okolním pachům, hlavně ne kávě, cigaretovému kouři a koření! Nejlépe je mít jednu na černý čaj a druhou na zelený.
Já používám porcelánové a z varného skla, potom ještě hliněné, uvnitř glazované. Tyto všechny jsou také velice cool!! Ve varném skle je nejlepší vařit vodu, ale dá se také velice dobře využít k luhování čaje, je tam totiž velká výhoda, a to ta, že do nádoby vidíme. Takže vidíme i barvu čaje a jak se čaj krásně rozvijí třeba typ Teaartů je to zážitek.
 
\"yiking
Další jsou:

Piao konvičky."Skleněná
čajová konvička "PIAO I" Praktická
konvička mírně kónického tvaru pro snadnou přípravu čaje doma i v
zaměstnání. Elegantní konvička má propracovanější moderní design,
plastové víčko je vyklápěcí, celou konvičku včetně louhovací nádobky lze
rozložit a vymýt. Louhovací nádobka je plastová, její dno tvoří jemné
nerezové sítko s odtokovým ventilkem. Do plastové nádobky vložte
čajové lístky, zalijte a stisknutím červeného tlačítka na víčku konvičky
sceďte hotový čaj z louhovací nádobky dolů do skleněné konvičky."

\"Piao
 
 

A porcelánové konvice ty jsou na luhování čaje také velice dobré. Docela dobře drží teplo, já jí používám a jsou dobré, že nenatahují pachy díky glazuře uvnitř. Další hliněná uvnitř glazovaná, je lepší než porcelánová, vypadá lépe, lépe drží teplo, jasně bílá glazura je moc pěkná.
Kdybych, měl sestavit kvalitu konvic sestupně vypadalo,by to nějak takhle:
1.Yixingské konvice
2. Hliněné, uvnitř glazované
3. Porcelánové
4. Z varného skla


Dále, při umývání konvičky používáme pouze studenou vodu, při větším znečištění vodu do 60°C. Toto neplatí pro skleněné konvičky. Ty lze mýt saponáty nebo použitím myčky.
 
\"konvicka
 
5. Zhong a Guywan
Pak se ještě používá zhong nebo také Guywan. Je velice dobrý pro některé oolongy, zvláště pro zelené čaje. Je to šálek bez ouška s podšálkem a pokličkou, pod textem jsou obrázky s popiskami, tak si ho můžete prohlédnout.
 
\"guiwan\"
 

6. Sítka
Ať je sítko jakékoliv, vždy ovlivní chuť čaje (proto jsou například nevhodná velmi rozšířená sítka kovová). Já doma používám sítko keramické (stejně jako konvici a šálky)
 
\"sitko
 
 
TRADIČNÍ POMŮCKY
 
 
Čínské pomůcky
 
Odkapní miska - kulatá nádoba, na kterou se odkládá čajová konvice. Odkapní miska má otvory na zbylou vodu a slévá se do ní čaj po ukončení obřadu.
 
Guywan - klasická tradiční nádoba na pití čaje v čínském stylu. Je to sada podšálku, šálku a pokličky, která slouží k zamíchání lístků.
 
Gongfu pomůcky - (podle nich pojmenována metoda pro přípravu černých a tmavých čajů), většinou se podávají jako celek včetně pinzety na horké šálky, naběračky, kterou se čaj odměřuje a dává do konvice, a nechybí ani dlouhá úzká škrabka, na jednom konci zatočená a na druhém zašpičatěná. To vše je vyrobeno ze dřeva a umístěno ve zvláštní míse. Číňané si však s pomůckami nelámou hlavu a používají ruce.
 
\"kung
 

Konvice Ju-sing - originální a nejlepší čajová konvice ze speciální hlíny, která je jen v oblasti Ju-Sing. Konvice správně nasákne aroma čaje a to cítíte i v samotné vodě, kterou z ní vylijete. Konvice mívá tradiční barvu pálené hlíny.
 
Zhong - i přes podivný název se jedná jen o obyčejný šálek s pokličkou.
 
\"zhong\"
 
 
Japonské pomůcky
 
Chasen - bambusová metlička používaná při japonském čajovém obřadu Chanoyu.
 
\"chasen\"
 
Chawan - šálek používány při japonském čajovém obřadu pro vyšlehání, podávání a popíjení čaje Matcha.

Evropské pomůcky (hlavně anglické)
 
Brown Betty - konvice z anglické hlíny, která má obzvláště dobré zahřívací schopnosti.
 
Vidlička na citron - malá vidlička s dvěma hroty, sloužící k nabodnutí citrónu a vložení ho do čaje.
 
Sběrná lžička - lžička s malými otvory, která slouží ke sběru lístků, které se dostanou ze sítka do konvice.
 
Tea Caddy - neboli krabička na čaj, většinou dřevěná nebo plechová
 
\"kovova
 
 
 
Čajový stolek - stolek vhodný k odložení čajového nádobí a krabiček
 
\"cajove
 


A na závěr bych rád poděkoval e-shopuAuria.czza poskytnutí fotografií a zboží do testování.
 
Použité zdroje:
příběh čaje, vše o čaji pro čajomily
a zkušenosti s čajovny a mé vlastní
 
Veškeré zboží zakoupíte zde:Auria.cz - eshop s čajem nejen o čaji
 
Autor: čajmen


Autor: cajmen - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.