Vyšehrad představuje své vlastní proměny a vývoj pražského opevnění na 3D modelu Prahy

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 07. 11. 2014

Národní kulturní památka Vyšehrad, příspěvková organizace hl. města Prahy, otevřela novou stálou expozici Vyšehrad v dějinách pražského opevnění v Cihelné bráně. Prostor bývalé strážnice, vedle vstupu do kasemat, byl zrekonstruován podle architektonického návrhu H3T Architekti.


Expozice je postavena na audiovizuální projekci dobových rekonstrukcí, obrazů, fotografií a plánů. Tyto obrazové materiály dále komunikují s interaktivním 3D modelem současné Prahy. „ Naším cílem bylo vytvořit srozumitelný a poutavý příběh o proměnách Vyšehradu. Vyšehrad však vždy reagoval na vývoj města pod ním, a proto sledujeme především souvislosti mezi rozvojem Prahy, jednotlivých pražských měst a jejich opevnění“, říká kurátorka expozice Kristýna Cihlářová. Tvůrci výstavy přišli s originální koncepcí expozice, která je založena na možnosti propojování současnosti a minulosti pomocí jednotlivých projekcí, např. vymezení pražských měst a jejich opevnění, přímo na soudobý model Prahy. „Výhodou 3D modelu Prahy je, že návštěvník na modelu vidí, kudy asi vedly staré zemské stezky, podél kterých se formovalo osídlení pražské kotliny, srůstající postupně v jednotlivá města, a zároveň kudy vedly určité části středověkých či barokních hradeb, a jak se proměňoval Vyšehrad v  běhu staletí“, doplňuje Ondřej Šefců, ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu v hlavním městě Praze.

Počáteční vize obnovení stálé expozice v Cihelné bráně byla taková, že se na Vyšehradě vytvoří multifunkční prostor, který se bude moci proměňovat. To se podaří naplnit 13. listopadu 2014, kdy ke stávající expozici přibyde nová projekce mapující proměny pražských bran. „K vidění budou dobové veduty, historické a současné fotografie, které mapují stavební vývoj jednotlivých městských bran a zároveň ukazují, jak vypadají současná místa, kde brány dříve stávaly. To vše za pomoci 3D modelu, na kterém se bude ukazovat pražské opevnění i konkrétní pozice městských bran v dnešním městském organismu.“, říká autor prezentace, architekt Petr Kučera. U příležitosti vernisáže proběhnou v listopadu 3 doprovodné vycházky, zaměřené na jednotlivá období stavebně-historického vývoje Vyšehradu a prezentující tak tři jeho zcela odlišné tváře (Vyšehrad coby bájné místo a královský hrad, Vyšehrad coby samostatné město a Vyšehrad coby barokní pevnost). Vycházky povede architekt Petr Kučera a budou probíhat 15., 22. a 29. 11. od 14h na Vyšehradě.

Ojedinělý 3D model Prahy by kurátorka Kristýna Cihlářová ráda oživovala pomocí projekcí i v budoucnosti. „Prezentace o pražských hradbách a bránách je pouze začátek. Současný model Prahy nabízí nebývalé možnosti, jak poutavým a názorným způsobem ukázat jakékoli téma, které se týká stavebně-historického a urbanistického rozvoje Prahy a Vyšehradu. Náš model a expozice v Cihelné bráně je v tomto ohledu unikátní a nemá v Praze obdoby.“

Vernisáž výstavy Pražské brány: 13. listopadu v 19h v Cihelné bráně na Vyšehradě

Doprovodné vycházky: 15., 22. a 29. 11. od 14h na Vyšehradě (sraz v Cihelné bráně na Vyšehradě)

Více na: http://www.praha-vysehrad.cz/

Kontakt pro média: Daniel Brátka, daniel.bratka@v3net.cz, +420 731 411 025



Autor: NKP Vyšehrad

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.