TZ: Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015: Objevte příběhy svého města

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 28. 12. 2014

Plzeň je místo plné významných událostí, lidských momentů a veselých historek. Přesvědčí vás o tom mapa Skrytého města, která obsahuje stovku konkrétních míst a příběhů, které se k nim váží. Interaktivní mapa vrací příběhy zpátky na místa přesně tam, kde se udály.


Na objevování míst a procesu tvorby mapy se podíleli samotní Plzeňané. Již na jaře tým Skrytého města objel karavanem čtyři lokality (Lochotín, Slovany, Bory a Doubravku) a vyzval místní, aby se podíleli na tvorbě obsahu a přispěli svým příběhem nebo pocitem z místa do mapy. V každé lokalitě se také konaly besedy s pamětníky. Podařilo se také nahrát celkem 16 rozhovorů, které přibližují významné události z jejich života. Mapu pak spoluutvářel tým historiků a publicistů pod vedením Petry Svobody a za odborného dohledu PhDr. Petra Koury Ph.D.
 
Společně se tak podařilo vytvořit interaktivní mapu, která je určena především Plzeňanům a umožňuje jim poznat příběh svého města prostřednictvím dobových fotografií, vzpomínek a příběhů. Listovat mapou můžete na mapa.skrytemesto.cz. „Mapu je možné prohlížet dvěma způsoby. Klasické mapové zobrazení umožňuje zobrazovat a filtrovat body v mapě dle příslušnosti k časovému období nebo typu, např. vzpomínky, významná událost, osobnost apod. Současně jsme připravili tématické výběry bodů, které jsou provázány stejnou obsahovou linií, např. příběh plzeňského piva nebo Osvobození Američany,“ vysvětluje šéfredaktorka Skryté mapy a vedoucí rešeršního týmu Petra Svoboda.
 
Mapa se bude dále rozvíjet a doplňovat také o současnou vrstvu města - postřehy lidí, kteří ve městě žijí nyní. „Současný rozsah mapy není definitivní. Mapa teprve startuje, čili je jakousi ukázkou, jak by se mohla dále rozvíjet. Teprve nyní se otevírá dalším možnostem, například občanským sdružením, zástupcům komunit i jednotlivcům, kteří se do ní v blízké budoucnosti rádi otisknou a dají historické mapě současný rozměr,“ dodává iniciátor projektu Jakub Deml z občanského sdružení KVAS.
 
Projekt vzniká ve spolupráci mnoha lokálních institucí, organizací i jednotlivců a je součástí projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. „Na začátku byl nápad dát obyvatelům Plzně i jejich hostům do ruky mobilní aplikaci, která by je provedla po neznámých zákoutích Plzně, seznámila s pozapomenutými příběhy a ukázala město z nečekaného pohledu. Skryté město je jedním z projektů, který nejvíce zapojuje obyvatele Plzně do spolupráce. Zároveň vzniká zábavný průvodce pro turisty, který naplňuje hlavní touhu cestovatelů – objevování příběhů,“ vysvětluje programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.
 
Objevovat skrytou identitu Plzně pomůže také projekt Plzeňské rodinné fotoalbum nebo program komentovaných sousedských procházek po městě vedených pamětníky či průvodci přímo z řad obyvatel.
 
Plzeňské rodinné fotoalbum nabízí možnost vytvořit společné album života plzeňských obyvatel, společný obrázek města. Má vzniknout webová galerie s širokou databází rodinných fotografií od Plzeňanů. Od podzimu 2014 až do června 2015 budou mít obyvatelé příležitost skenovat své fotografie na různých místech po městě, jako jsou pobočky Knihovny města Plzně, Meeting Point na náměstí Republiky, Západočeské muzeum či prostor Depa, zapůjčit fotografie k naskenování nebo je zasílat přímo na webovou galerii projektu na stránkách www.fotoalbum.skrytemesto.cz.
 
Z nasbíraných fotografií budou uspořádány dvě velké výstavy v bývalé vozovně dopravních podniků Depo 2015. První výstava s podnázvem „Skryté město“ poběží od dubna do července, navážen na ní druhá „Ráj mezi čtyřmi řekami“ od října do ledna 2016.
Webové stránky projektu se spolu s kampaní a výzvou pro širokou veřejnost k zasílání fotografií spustí na začátku listopadu 2014.
 
Cílem projektu Plzeňská pohostinnost je účast Plzeňanů při návštěvě turistů příští rok. Na výzvu pro komunitní průvodce se již přihlásilo 20 osob či institucí se zajímavými náměty, zaměřenými na různé části Plzně, pro širokou veřejnost či například na rodiny s dětmi. Zároveň zapojují pamětníky, živé příběhy obyvatel i daných míst. „Ve výběru je například trasa Bolevcem ze středověku do současnosti, Zapomenutou zahradou i tajemnými podkrovími, prohlídka Věznice Bory, procházka dělnickou kolonií Karlov či podél řeky Radbuzy, tematické procházky zaměřené na architekturu, minipivovary a pivní kulturu či poznávací trasy po Doubravce a Severním předměstí,“ vyjmenovává Christian Potiron ze společnosti Plzeň 2015, která procházky organizuje. Některé se představí již v rámci slavnostního zahájení Evropského hlavního města kultury v lednu 2015, ale hlavní část odstartuje spolu s vernisáží první výstavy Plzeňského rodinného fotoalba a mobilní aplikací Skrytého města 16. 4. 2015.
 
 
 
facebook: Skryté Město



Autor: Maldika - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.