TZ: Výstava volného umění a designu Identita prezentuje mimořádně inspirativní tvorbu umělců z Plzně a Jeruzaléma

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 23. 04. 2015

Nová kreativní zóna DEPO2015 v Plzni bude od 3. do 25. června hostit výstavu volného umění a designu Identita, která je součástí unikátního mezinárodního festivalu Days of Jerusalem. V impozantním industriálním prostoru se sejdou díla 24 multi-disciplinárních umělců ze dvou měst – Jeruzaléma a Plzně, kteří se z různorodých perspektiv, na základě odlišných osobních zkušeností pramenících z rozdílných kultur, zabývali svojí identitou. A to prostřednictvím nejrůznějších médií: videa, instalace, animace, sochy, fotky i ilustrace, svébytnou součástí výstavy bude módní design. Plzeňské DEPO2015 se tak na tři týdny stane místem setkávání, živou platformou, kde bude docházet k zajímavým tvůrčím konfrontacím i sdílení či hledání paralel.


 Na výstavě Identita budou prezentována díla, vybraná na základě otevřené výzvy vyhlášené v obou zemích, konkrétně na jeruzalémské vysoké škole Bezalel Academy of Arts and Design a na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara při Západočeské univerzitě v Plzni. K vidění budou práce aktuální i starší datace, které jejich autoři přihlásili a považují v rámci zadaného tématu "Identita" stále za výmluvné. Ve výběru se objevují jak studentské ročníkové a diplomové práce, tak díla absolventů těchto škol.

 

„Cíleně jsme vybrali umělecká díla, která se explicitně nevztahují ke konkrétnímu sociologickému, geopolitickému, ekonomickému, historickému nebo náboženskému problému. Hledali jsme taková, v nichž lze přes jejich velmi osobitý kontext najít víceznačné subjektivní interpretace stejně jako univerzální sdělení, ať již jde o umělecké aluze k přemíře informací v globalizovaném masmediálním světě, díky nimž získáváme orientaci, nebo k jeruzalémské i české lidové či kulturní tradici, až po v podstatě ontologické vymezování vnitřního a vnějšího, duality duše a těla," uvedla Danica Kovářová, kurátorka výstavy Identita, která aktuálně působí jako šéfredaktorka designového a lisfestylového časopisu Dolce Vita. Kurátorkou za izraelskou stranu je Claudette Zorea, vedoucí katedry módního designu na umělecké akademii Bezalel v Jeruzalémě.

 

V poslední třetině doby konání výstavy se návštěvníci dočkají i několika živých osobních intervencí jeruzalémských umělců, kteří do Plzně přijedou u příležitosti oficiální vernisáže, která je naplánována na 18. června. Prvním hostem bude Meidad Eliyhau, jemuž bude v prostoru DEPO2015 věnován kus stěny, nachystané pro jeho site specific malbu, kterou sám na místě během svého pobytu provede. Další pozvanou je módní návrhářka Adi Yair. Ta by měla vést textilní workshop, při němž ukáže svoji originální techniku šití modelů a přiblíží postavení a praxi módního návrháře v Jeruzalémě. Poslední dvojicí, která se osobně představí v Plzni, jsou vizuální umělci a performeři Ruba Salameh & Elias Yoakim. V programu výstavy se objeví i netradičně pojaté módní defilé.

 

Days of Jerusalem je nepolitický multikulturní festival, jehož cílem je v České republice prostřednictvím tamních umělců zprostředkovat realitu Jeruzaléma, města, ke kterému se celkově vztahuje naše evropská kultura. Letošní ročník se uskuteční v Plzni od 19. do 20. června a pak v rámci ozvěn v Praze 22. a 23. června. Připraven je atraktivní program pro různorodá publika a věkové kategorie – vedle výstavy volného umění a designu Identita například také filmové projekce, koncert jeruzalémského hip hopu, zajímavé přednášky, workshopy. Návštěvníci festivalu mohou okusit speciality jeruzalémské kuchyně palestinského a izraelského šéfkuchaře, zhlédnout koprodukční taneční představení v choreografii Sofie Krantz a devíti českých tanečníků či navštívit Jeruzalémskou kavárnu.

 

Oficiální webové stránky: www.daysofjerusalem.com



Autor: Pája Hartmanová - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.