TZ: Barokní skvosty Plzeňského kraje ožijí na devět letních týdnů dobovou hudbou, divadlem, chutěmi i vůněmi

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 04. 06. 2015

Barokní noci s dobovými ohňostroji, ochutnávky barokních jídel i vůní, koncerty našich předních souborů a interpretů dobové hudby v kostelech, představení barokního divadla včetně obnovené světové premiéry korunovační opery J. J. Fuxe Costanza e Fortezza, současné i dobové poutě, komunitní akce v krajině, oživené prohlídky barokních zámků, komentované prohlídky měst... To vše nabídne festival 9 týdnů baroka, který rozehraje svůj bohatý program pro celé rodiny od 29. června do 30. srpna 2015 po 63 dnů v 63 unikátních lokalitách Plzeňského kraje. Den po dni bude odkrývat bohatství západočeského baroka a umožní návštěvníkům zažít dobovou atmosféru všemi smysly. Nejrozsáhlejší festival barokní kultury v České republice s více než 120 soubory, umělci a účinkujícími pořádá Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 ve spolupráci s pěti desítkami regionálních partnerů pod záštitou ministra kultury ČR Daniela Hermana. Malá „ochutnávka” z programu proběhne pro veřejnost již 13. června během Barokní slavnosti v rámci Dne Plzně 2015 v Senátu, kdy návštěvníci od 10 do 18 hodin uvidí například Plzeňský Fanfárový orchestr, Kouzelnou flétnu, Kantátu Ariadna na Naxu J. Haydna, tance baroka En Garde! či vystoupení sdružení Žongléros, ochutnají barokní jídla i zažijí barokní vůně. Vstup na Den Plzně 2015 v Senátu bude zdarma. Více informací o programu festivalu 9 týdnů baroka na www.baroko2015.cz.


„Plzeňský kraj je místem setkání architektů Santiniho a Dientzenhofera, barokní krajina tu má svoji neopakovatelnou atmosféru a kostely, kláštery a města čekají na nové návštěvníky. Festival ‚9 týdnů baroka‘ přináší jedinečné příležitosti, jak se setkat s barokní i současnou kulturou v prostředí barokních památek. Otvírá se tím možnost vytvořit ze západočeského baroka značku, za kterou se budou sjíždět hosté z celé Evropy,“ říká ministr kultury ČR Daniel Herman.
 
„Přijeďte objevovat krásu západočeského baroka, jehož kvality dosahují evropského významu. Je pro nás velkou radostí tento skvost představit širokému publiku. Téma rezonuje i s nejvýznamnější regionální událostí roku, kterou je výročí 900 let založení kláštera Kladruby. Všichni budeme pozorně sledovat, jak se zájem o festival odrazí v turistické návštěvnosti regionu,” uvádí Jaroslav Šobr, člen Rady Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací.
 
„Při výběru programu jsme mysleli na rodiny s dětmi, mládež, dospělé i seniory, na kulturní turisty, znalce vážné hudby, poutníky, na domácí i zahraniční návštěvníky. Stavíme na zkušenostech prvního ročníku, který se pod názvem ‚6 týdnů baroka‘ odehrál v loňském roce,” říká na úvod manažerka festivalu 9 týdnů baroka Kateřina Melenová.
 
Program koncipovaný do týdenních cyklů se zacílí vždy na jednu oblast. První týden bude symbolicky zahájen v oblasti Nepomuk a Spálené Poříčí, v kolébce nejslavnějšího českého světce sv. Jana Nepomuckého. V dalším týdnu se program přesune na Klatovsko, kde budou hlavními tématy jezuité a zázračná Madona klatovská. Chotěšov a Přeštice jsou třetí představovanou oblastí na křižovatce poutních cest u další zázračné Madony - Divotvůrkyně Přeštické. Oblast Tachov a Planá pozve na cesty k pramenům i na barokní pouť. Domažlicko je spojeno s tradicí Chodů, stále živého folklóru s barokními kořeny. Oblasti Stříbro a Kladruby vévodí jak unikátní klášter Kladruby, slavící právě devítisté výročí založení, tak barokní zámky. Santiniho hvězdy jasně září v oblasti Plasy, Mariánská Týnice a Radnice. Krajina barokních soch, ozdobená perlou - manětínským zámkem, okouzlí návštěvníky v okolí Nečtin a Manětína. V oblasti Sušice v krajině pod křídly Anděla Strážce se festival završí.
 
Návštěvníky čekají Barokní noci s dobovými ohňostroji i špičkové hudební produkce, doplněné mimo jiné i o znamenité pokrmy české kuchyně. Hlavní program, který bude v každé z devíti oblastí soustředěn do víkendových dnů, nabídne hned několik velkých hudebních událostí. „V rámci festivalu se blýsknou největší hvězdy české barokní scény,“ říká Markéta Cukrová, hudební dramaturgyně festivalu. Korunou programu je obnovená světová premiéra barokní korunovační opery J. J. Fuxe Costanza e Fortezza na historicky věrné replice barokního divadla, kterou představí Musica Florea & Florea Theatrum ve Světcích u Tachova 31. července a 1. srpna. Dále Mše h moll J. S. Bacha v podání Collegia 1704 v klášteře Kladruby, kde u příležitosti oslav 900 let výročí založení kláštera proběhne 2. srpna v rámci programu festivalu ještě další, zcela mimořádný koncert Ivy Bittové a jejích hostů. K dalším vrcholům patří barokní loutková opera F. Cavalliho La Calisto, kterou zahrají Collegium Marianum & Buchty a loutky na Zelené Hoře u Nepomuku 4. července nebo koncert Čtvero ročních dob A. Vivaldiho v podání Gabriely Demeterové a souboru Ensemble 18+ v Mariánské Týnici 15. srpna.
 
Komponované večery barokních zábav - Barokní noci a slavnosti jsou připraveny jak v prostředí zámků a zámeckých parků (zámek Kozel, zámek Zelená Hora, zámek Manětín, zámek Horažďovice), tak v prostředí sakrálním (jezuitská kolej a kostel Klatovy, klášter Kladruby, kostel Mariánská Týnice, klášter Chotěšov). Výjimečné zážitky čekají na návštěvníky festivalu i na venkovském barokním dvoře (dvůr Gigant Záluží u Stodu) a při variacích na barokní pouti (kostel sv. Anny u Plané, kaple Anděla Strážce Sušice).
 
Festival mohl vzniknout jen díky široké spolupráci s pěti desítkami hlavních regionálních partnerů a mnoha dalšími lokálními příznivci a podporovateli. Právě oni připravili nejenom veškeré zázemí, ale i celý program,” uzavírá Kateřina Melenová.
 
Festival 9 týdnů baroka není jedinou akcí, která se týká západočeského baroka. Od 1. do 25. června probíhá ve Smetanových sadech v Plzni venkovní výstava Prezentace barokního ansámblu, která se věnuje dobovému umění - od největších architektonických památek až k těm drobným, dále např. zpracovává témata barokní fresky, sochařství, historické veduty, poutní místa, hospodářské dvory a zámky apod. Zároveň Západočeská galerie v Plzni připravuje rozsáhlou výstavu Barokní umění na Plzeňsku a v západních Čechách, která od 28. Října 2015 do 20. března 2016 představí výtvarnou produkci v rámci historických hranic Plzeňského kraje v období od počátku 17. do druhé poloviny 18. století s ohledem na její vysokou kvalitu i specifičnost.
 
Podrobné informace k 9 týdnům baroka najdete na stránkách festivalu
 
 
PARTNEŘI:
Národní památkový ústav, Plzeňská diecéze a biskupství, město Spálené Poříčí, Pavel Motejzík a mikroregion Nepomucko, zámek Žínkovy, Muzeum Blovice, obec Klášter, Miroslav Anton, Nicovský nadační fond, městys Chudenice, spolek Otisk, Galerie Klatovy /Klenová, Klatovské katakomby, Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy, Václav Kubernát a MAS Radbuza, spolek Art vrch a MKS Stod, město Přeštice, rodina Korcových, Blanka Borůvková a K.O.S. Planá, Muzeum Tachov, spolek Ruina/Ruine, Jan Florian a MAS Český Západ - Místní partnerství, Karel Šmirkl a spolek Chodsko žije!, Muzeum Domažlice, Karel Jindřich a MKS Domažlice, spolek Stará cesta Plasy, město Rokycany, statek Býkov, Spolek ochránců přírody Radnice, Muzeum Mariánská Týnice, spolek Bart Úterý, obec a Muzeum Nečtiny, Roman Žebro Pekař a spolek Baroko v Čechách Nečtiny, spolek Svět podle Jakuba, kulturní spolek Rašelina, spolek Lamberská stezka, Muzeum Sušice, zámek Hrádek, město Horažďovice, spolek Šumavské cesty.
 
 
TÝM:
koncepce a dramaturgie Kateřina Melenová,
hudební dramaturgie Markéta Cukrová,
hlavní výkonná produkce Andrea Melušová,
hudební produkce Ondřej Holas,
technická spolupráce Petr Klement a Slávek Král,
grafika Tereza Melenová, Martina Donátová (gd3)
 
 
EXPERTI:
PhDr. Irena Bukačová, ing. arch. Jan Soukup, ing. Klára Salzmann PhD., PhDr., Marta Ulrychová



Autor: Maldika - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.