Rock For People 2015 - Faith No More a ti druzí

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 07. 06. 2015

21.ročník největšího a nejznámějšího českého festivalu ROCK FOR PEOPLE přivítalo již téměř tradičně hradecké letiště. Byť se festival letos konal (nebo spíše jeho první část, druhá je za 4 týdny v Plzni) o měsíc dříve než obvykle, přinesl nejteplejší počasí za poslední roky. Na druhou stranu nepřinesl žádnou bouřku a už vůbec ne kalamitní bouři jako před třemi lety. Právě tento rozmar počasí tehdy znemožnil vystoupení největší hvězdy festivalu, americké skupině Faith No More. Po složitých vyjednáváních se nakonec po třech letech podařilo promotéru festivalu kapelu získat a tak o headlineru pro tento rok bylo rozhodnuto.


 

Letošní ročník byl co se rozlohy areálu týká o něco skromnější než ty minulé, což ovšem nebylo na škodu. Celkem šest stagí nabídlo různorodou směsicí žánrů. Pořadatelé rozložením lineupu tak trochu rozhodli, že hlavním dnem festivalu bude pátek – čtvrtek byl tradičně rozjezdový, pátek přinesl hlavní hvězdy festivalu a sobota byla (se vší úctou např. k britské kapele Bastille) dojezdová.

 

Hlavní část pátečního programu odstartovali američtí Red Fang. A start to byl pěkně ostrý – řízní rockeři staré školy předvedli skvělý set a na festivaly překvapivě velmi dobrý zvuk. Ostatně kvalita zvuku na hlavní stagi byla pro mě jedním z největších překvapení festivalu, klobouk dolů. Pro mě byli Red Fang jedním z vrcholů festivalu.

Žezlo a vládu nad hlavním podiem festivalu pak převzali taktéž američtí Hollywood Undead. Hraní v maskách a k tomu mix rapu a metalu není úplně můj šálek kávy, nicméně své fandy si tato losangeleská partička našla, a nebylo jich málo.

Než mělo dojít na hlavní hvězdy večera, střihli si set na vedlejší stagi britští We Are Herlot. Tahle nově vzniklá partička muzikantů, kteří za sebou mají spoustu jiných projektů, nezněla vůbec špatně a po tuzemských kapelách Zakázané ovoce a Vypsaná Fixa jako první přitáhla velký počet diváků, od kterých sklidila hodně pozitivní odezvu.

Když zapadající slunce krásně nasvítilo hlavní podium, vešli na něj Limp Bizkit, jedno z největších lákadel festivalu. Hodinu a čtvrt trvající vystoupení přineslo průřez tvorbou a sklidilo hlavně v kotli úspěch, nicméně u některých ne úplně skalních fanoušků kapely už tak moc pozitivní hodnocení nebyla. Můj subjektivní názor je to, že tomu chyběla nějaká jiskra či přidaná hodnota. Nebylo to špatné, ale skvělé taky ne.

Chvíle čekání na hlavní hvězdu festivalu si většina návštěvníku zpestřila sledováním vystoupení Three Days Grace. Tato u nás nepříliš známá kanadská kapela, která je ve své domovině poměrně populární, předvedla slušnou hodinovou rockovou show.

Krátce před jedenáctou hodinou došlo konečně na to, na co většina návštěvníků čekala – Faith No More.  Půldruhé hodiny trvající set přinesl průřez tvorbou i ukázky z nové desky (Motherfucker jako opening song) , první po osmnácti letech. Nepřinesl show plnou efektů, akčních póz a gest. A přesto drtivá většina návštěvníků byla nadšena ze skvělého hudebního zážitku. A přiznám se, že i já. Vystoupení Faith No More na letošním Rock For People řadím k těm nejlepším hudebním zážitkům. Preciznost a dokonalost, takové hodnocení mi přijde asi jako nejvýstižnější.

 

21.ročník festivalu hlavně díky své největší hvězdě opět ukázal, proč je tím největším u nás. Zároveň si na sebe pořadatelé tak trochu upletli bič, protože v tuto chvíi mě nenapadá, kdo by v příštím roce a letech mohl být headliner na úrovni Faith No More. Laťka je nasazena velmi velmi vysoko...

 RED FANGRed Fang

 

Red Fang 

 

 

 

 

 

 

 

HOLLYWOOD UNDEAD

 

 

 

 

 

 

 

 

WE ARE HARLOT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LIMP BIZKIT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

THREE DAYS GRACE

 

 

 

 

 

 

 

 

FAITH NO MORE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Autor: Lukáš Vinter - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.