DĚTSKÉ FILMOVÉ SOUSTŘEDĚNÍ AERTĚK

Typ článku: O dětech a pro děti

Datum vložení: 01. 03. 2010

UŽÍT SI LÉTO A STÁT SE FILMAŘEM Skupina mutantů, Yetti, zelená karkulka či homosexuální princ – to jsou jen některé z postav krátkých filmů Dětského filmového soustředění Aertěk, které každým rokem na přelomu července a srpna pořádá kino Aero pro kreativní děti se zájmem o film. Díky velkému zájmu dětí je letošní Aertěk rozdělen na 2 turnusy a pokusí se tak vyhovět maximálnímu počtu zájemců.


Aertěk: tábor, kde se děti rády učí
Aertěk je filmovým soustředěním, které si klade za cíl děti pobavit, ale zároveň je naučit filmovému umění a herectví.

 

Co všechno si děti osahají a vyzkouší na filmovém táboře? V průřezu všechny aktivity, které vedou k finální realizaci filmu včetně postprodukce. Děti se dostanou skrz základní technickou průpravu, scénáristickou, kameramanskou a hereckou dílnu k samotné realizaci filmu a jeho následné postprodukci. Osvojí si navíc tvůrčí psaní. Obsáhlý praktický program je pak doplněn pravidelným promítáním celovečerních nebo krátkých filmů s debatami.

 

Završením Aertěku je veřejná premiéra filmů v pražském kině Světozor, kde děti představí, čemu se naučily a co na táboře vytvořily.


Více dětí, více filmů, více zábavy
Díky velkému zájmu dětí je letošní Aertěk rozdělen na 2 turnusy. Omezená kapacita dětského filmového tábora je zdvojnásobena a Aertěk se pokusí uspokojit ještě větší poptávku mladých filmařů. Zároveň se Aertěk koná v nové lokalitě, na jižním úpatí Českého středohoří v obci Mentaurov u Litoměřic.

 

Aertěk pro mladší děti od 10 do 12 let se koná se 2. do 12. srpna 2010.
„Mladší děti si stále hrají. Rozhodli jsme se proto připravit turnus pro mladší děti s důrazem na zábavný prvek. Výsledkem ale samozřejmě bude tvorba vlastního filmu za pomoci zkušených profesionálů,“
říká Mirek Velš, koordinátor dětského tábora Aertěk.

 

Turnus pro starší děti od 13 do 15 let se koná od od 19. do 30. července 2010.
„Starší děti se chtějí více specializovat. Mohou si tak vybrat z různých filmařských dílen od herectví po kameru. Všechny děti si samozřejmě natočí v malých skupinkách vlastní filmy,“
doplňuje Filip Kršiak, vedoucí druhého turnusu Aertěku pro děti od 13 do 15 let.


Hosté
Aertěk v minulých letech navštívilo několik osobností ze světa filmu, které dětem přiblížili krásu i nástrahy filmové tvorby. Aertěk navštívil například Jiří Lábus nebo Petr Čtvrtníček. Jiří Lábus si dokonce zúčastnil přímo natáčení dětských filmů, zatímco Petr Čtvrtníček byl zase uvítán kanadským žertem:

 

„Než Petr Čtvrtníček dorazil na návštěvu Aertěku, všichni jsme se přestěhovali do rozpadlé boudy na okraji táborové zahrady. Nastěhovali jsme si tam spacáky a děti hrály nemocné. Když jsme na místo přivedli Petra Čtvrtníčka, chtěl okamžitě volat policii,“
směje se při vzpomínce Mirek Velš.


Cena nebo Stipendium
Cena filmového soustředění Aertěk pro jedno hodné dítě je 5900 Kč. Novinkou je možnost požádat o stipendium. Dle uvážení hlavního vedoucího akce je možné udělit sociální stipendium (slevu) pro nadané děti z rodin, které si nemohou dovolit plnou cenu.

 

„Právě jsme začali přijímat přihlášky do nového ročníku a doporučujeme s přihláškami neotálet, protože kapacita je pouze 25 dětí na jeden turnus,“
komentují Mirek Velš a Filip Kršiak, organiátoři Aertěku.

 

 

Aertěk žádá, spolupracuje a děkuje
Dětské filmové soustředění Aertěk je částečně hrazeno z poplatků účastníků, nicméně nedílná součást rozpočtu je hrazena z prostředků Kina Aero. Chcete-li podpořit Aertěk, jste vítáni! Můžete nás kontaktovat na našich webových stránkách.

 

Aertěk spolupracuje s Univerzitou Karlovou i FAMU. Aertěk by nebylo možné uskutečnit bez podpory: AČFK, Kino Světozor, Bio Oko, Divadlo na Zábradlí, Filmová galanterie Terryho ponožky, Panavision Praha, Aerofilms, Videokamery.cz, OP Tiger a Ing. Lesného.

 

 

Více informací a ukázky prací
Nachytaný Petr Čtvrtníček, všechny filmy z minulých ročníků a více informací naleznete na webové stránce: www.aertek.cz.

 


AERTĚK TURNUS I. - LETNÍ FILMOVÝ TÁBOR
Termín: 19. – 30. 7. 2010
Místo: Mentaurov u Litoměřic
Věk dětí: 13 – 15 let


AERTĚK TURNUS II. - LETNÍ FILMOVÝ TÁBOR
Termín: 2. – 12. 8. 2010
Místo: Mentaurov u Litoměřic
Věk dětí: 10 – 12 let

 

Věková hranice je pouze orientační!

 

Zájemci o účast na filmovém táboře Aertěk kontaktujte prosím:
Mirek Velš / 774 568 015 / mirek.vels@kinoaero.cz

 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.