ROZHOVOR S REŽISÉRKOU EVOU TOULOVOU O KŘESTU DVD FILMU ŠŤASTNÁ

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 10. 06. 2015

Necelý půlrok po kinopremiéře se celovečerní film Šťastná dočkal DVD verze. Slavnostní křest DVD proběhl v sobotu 30.6. v pražském klubu JOE. O filmu, a nejen o něm, jsme si promluvili s režisérkou filmu Evou Toulovou.


Ve 24 letech jste natočila celovečerní film s kinodistribucí. Nyní se dočkal dokonce DVD verze. Jak těžké je pro tak mladého tvůrce vydat debut?

Určitě to není snadné – jako absolvent filmové školy musíte za „vznik“ filmu opravdu bojovat – konkurenčních projektů je mnoho a získávání financí je stále těžší a těžší. Já osobně jsem filmu věnovala, od samotných příprav, skoro 4 roky. Každopádně jsem ale ráda, že jsem tuto zkušenost absolvovala – mnohému mě to naučilo a posunulo v tvorbě i životě dál.

 

Jak probíhal křest DVD?

Slavnostní křest proběhl v klubu Joe. Mezi křtiteli byla Míša Nosková, Jaro Smejkal, Hanka Křížková, Petr Baťek a s menším zpožděním Veronika Petrová. Kromě herců filmu, jsme na akci zvali přes sociální sítě i fanoušky filmu, takže atmosféra byla víc, než příjemná. Večerem nás provedla a zazpívala mladá talentovaná herečka Anna Beránková. Kromě soutěže o DVD nám známý fotograf Angelo Purget věnoval jako výhru originální fotografii jedné z hlavních hereček Marie Kružíkové, focené ku příležitosti fotografického cyklu První republika.

 

Co pro Vás bylo na vzniku celého filmu nejtěžší?

Nejtěžší bylo shánění sponzorů – financování filmů je celkově složitá a dlouhodobá záležitost, u debutů je to ještě problematičtější v tom, že za sebou nemáte žádné celovečerní referenční práce, jen studentské krátkometrážní filmy. Další obtížnost spočívala v tom, najít vůbec společné termíny natáčení – většina herců měla i jiné závazky, tak to ve výsledku dopadlo tak, že jsme natáčeli přerušovaně téměř rok – mezitím už třeba někteří herci změnili vizáž kvůli jiným projektům, což znamenalo další překážku. Celkově tvorba a „výroba“ filmu je náročná práce v každé jednotlivé fázi.

 

Co připravujete do budoucna? Můžeme se těšit na další celovečerní film?

Určitě bych se ráda věnovala filmové tvorbě i do budoucna. Nyní jsem z části natáčela seriál pro televizní stanici, ale už jsem se dala do psaní dalšího celovečerního scénáře. O čem bude bych ale zatím nerada prozrazovala.

 

EVA TOULOVÁ

Narodila se v roce 1990 ve Znojmě, bydlí v Moravském Krumlově. Studovala režii na pražské FAMU v dílně Věry Chytilové a Víta Olmera, kterou dokončila snímkem Dvojhra. Ve svých filmech se zaměřuje na zobrazení ženského pohledu na svět. Vedle natáčení se věnuje literární činnosti a výtvarnému umění. Účastnila se téměř dvou desítek výstav včetně zahraničních a je autorkou knih Vanitas, Šťastná, Sedmero vran či Alenka v údivu. Debutovala celovečerním filmem Šťastná, napsaném podle vlastního scénáře, který se dostal do běžné kinodistribuce v prosinci 2014.

 



Autor: alena Nová

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.