TZ: Režijní duo SKUTR se vrací k novému cirkusu: pro Letní Letnou připravuje premiéru představení Handbag

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 08. 07. 2015

Režijní dvojice SKUTR, kterou tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, připravuje pro 12. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná premiéru svého nového představení nazvaného Handbag / Kabelka. Inscenace propojí divadelní podívanou s tanečně-akrobatickými prvky a vzniká ve spolupráci s Petrem Horníčkem a Zdeňkem Moravcem z dua DaeMen.


SKUTR se tak po letech vrací k žánru nového cirkusu, v minulosti vytvořil již tři inscenace podobného zaměření - s Rosťou Novákem v Divadle Archa 8 – polib prdel kosům a La Putyka a na Letní Letné Mistr a žák. “Od doby Mistra a žáka se z dvojice SKUTR stali nejvyhledávanější a nejuznávanější mladí režijní tvůrci u nás. O to více nás jejich návrat s novým představením, při jehož vzniku se spojili s duem DaeMen, kteří u nás měli premiéru loni, těší,” zdůrazňuje ředitel festivalu Jiří Turek. Kromě českých tvůrců se na inscenaci budou podílet i slovensko-maďarský herec Csongor Kassai, úspěšná mladá srbská spisovatelka Marija Pavlović a srbský herec Željko Maksimović. Premiéry proběhnou na Letní Letné od 17. do 20. srpna a vstupenky jsou již v prodeji na eshopu festivalu www.letniletna.cz.
 
 
Kdesi ve městě na dvoře bloku domů u zdi končí naše dětské sny, které se nikdy nesplnily. V noci k ní přichází mrouskat kočky, šlapky sem vodí své zákazníky, transvestista zde sní sen o ženě, po které všichni muži šílí. Z oken zní zvuk rádia, CD přehrávače, zrní světlo obrazovek. Majestátní noc je tu a paprsky měsíční záře promění sen v realitu. A u zdi se miluje i umírá. Zůstává kabelka plná vzpomínek,” vysvětlují téma a název představení jeho tvůrci. Inscenace Handbag je volně propojena s projektem Zeď, který pro letošní Letní Letnou vytváří stejný tým tvůrců. Zeď bude vyprávět o snech dospělých a jejich nereálné realitě. Na základě slovenských, polských, rusínských, moravských a srbských lidových balad se rodí příběh zapadlé zdi na dvoře domů uprostřed velkoměsta.
 
Inscenace SKUTRu se představily na mnoha prestižních festivalech v Evropě a Asii. Např. na festivalu Fringe ve skotském Edinburghu absolvovalo jejich představení Plačky 22 repríz a bylo nominováno na Total Theatre Award.Autorská představení SKUTRu kombinují tanec, pohyb, akrobacii, loutky, projekce, lightdesign, text a zvuk a dala by se jedním slovem označit za multižánrová či cross-over. Kromě volné autorské tvorby (mj. Nickname, Malá smrt, La Putyka, Svěcení jara či aktuální Bouře) režírovali Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský také na předních českých scénách (Národní divadlo v Praze, Brně a Ostravě, Divadlo Na zábradlí, Klicperovo divadlo, Divadlo Petra Bezruče či HaDivadlo) a v zahraničí (mj. Pozoriště FDU v Bělehradě (Srbsko), Lubuski Teatr w Zielonej Górze (Polsko), Mezinárodní festival Miasto v polské Legnici).
 
V poslední době se čím dál více věnují spojení hudby a divadla. Pro mezinárodní festival Struny podzimu tak vytvořili s hráči orchestru Berg hudební divadlo Heinera Goebbelse Schwarz auf Weiss či scénické provedení Honeggerova Krále Davida.Mezi velmi prestižní realizace patří bezesporu: inscenace Dona Giovanniho W.A. Mozarta, autorský balet Čarodějův učeň a laterna magika Human Locomotion v Národním divadle v Praze, Radúz a Mahulena Julia Zeyera a Liška Bystrouška v Národním divadle Brno, opera Výlety páně Broučkovy Leoše Janáčka v národním divadle Moravskoslezském, Sen noci svatojánské a Romeo a Julie pro Letní Shakespearovské slavnosti, Labutí jezero či Evžen Oněgin pro Klicperovo divadlo v Hradci Králové či Podivný případ se psem v pražskémDivadle Kalich.
 
Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský jsou odbornými asistenty na DAMU v Praze pro obory režie, dramaturgie a herectví. Za svou tvorbu získali mnoho cen, z nichž jsou nejvýznamnější Grand Prix na mezinárodním festivalu FIST v Bělehradě 2007 a Cena diváků tamtéž 2007 a 2008, Cena Evalda Schorma a Cena Josefa Hlávky. Nominace na Total Theatre Award za inscenaci Plačky na Festivalu ve Skotském Edinburghu. Třikrát po sobě byli nominováni na Talent roku Ceny Alfréda Radoka a v roce 2010 za inscenaci La Putyka na Inscenaci roku Ceny Alfréda Radoka. Několikrát byli také nominováni na cenu Sazky a Divadelních novin.
 
12. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná nabídne od 16. srpna do 3. září výjimečná představení, která v jeho historii nemají obdoby: nejznámější a nejlepší britský soubor nového cirkusu NoFit State Circus a francouzský soubor Compagnie Rasposo. Oba přijedou do České republiky poprvé a vstupenky jsou v prodeji již nyní. Kromě obou uvedených hvězd se návštěvníci mohou těšit na další zahraniční i domácí soubory nového cirkusu, pohybového divadla či klaunerie, premiéry, až 4x denně dětská představení, výtvarné a cirkusové dílny nebo posezení v příjemné kavárně, která se každý večer změní v pulzující bar.
 
Přesný program je uveden na www.letniletna.cz, vstupenky jsou v prodeji v eshopu na www.letniletna.cz.
 

 
 
STK Theater Concept a SKUTR
uvádí
 
HANDBAG/ KABELKA
Sqeez me tider so I can die/ Obejmi mě silněji, abych mohl zemřít
 
Námět: Marija Pavlović (SRB), SKUTR
Režie: SKUTR (SK/CZ)
Choreografie: Jana Burkiewiczová
Výprava: Adriana Černá
Hudba: Petr Kaláb
Návrh akrobatických modulů: Petr Horníček, Zdeněk Moravec
Asistent režie, herecká supervize: Željko Maksimović (SRB)
Produkce: Claudia Nasli
 
Účinkují: Csongor Kassai (SK/HUN), Petr Horníček, Matyáš Ramba, Vítězslav Ramba, Jindřich Panský
 
Projekt vzniká v koprodukci s festivalem Letní Letná a The Loser(s)/ DaeMen a za podpory MK ČR, Magistrátu hlavního města Praha, Letní Letná
 
 
 

 
Festival Letní Letná pořádá Společnost Gaspard, o. s. za podpory Hlavního města Praha a Ministerstva kultury ČR. Hlavní mediální partneři: Česká televize, Radiožurnál, Radio Junior.



Autor: Maldika - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.