TZ: Do Česka se vrací oblíbený kontrabasista Avishai Cohen. Představí se v unikátním projektu s Filharmonií Brno

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 08. 07. 2015

Jeden z nejlepších světových kontrabasistů současnosti Avishai Cohen přijede 30. listopadu do Brna. V Bobycentru představí unikátní projekt nazvaný An Evening With Avishai Cohen, který kombinuje jazz a world music s majestátním zvukem symfonického orchestru. Populární Izraelec ve spolupráci s uznávaným aranžérem Robertem Sadinem upravil svoje oblíbené autorské i převzaté skladby pro více než padesátičlenný orchestr a na podzim vyrazí na evropské turné. Jedním z prvních potvrzených koncertů je právě ten brněnský s Filharmonií Brno, se kterou se o dva dny později představí i v prestižním vídeňském koncertním sále Konzerthaus. Vstupenky v ceně od 590 korun jsou v prodeji na webu www.avishaicohen.cz a v běžných předprodejích.


„Cohen napsal a nechal zaranžovat své vlastní skladby, jež proplétají nejrůznější vrstvy rytmů či hudebních vlivů, mísí sefardské zpěvy s klezmerem, jazzem i tepající brazilskou bossa novou. Vedle toho si vybral oblíbené skladby z Velkého amerického zpěvníku, jimž vždy dodá nezfalšovatelné razítko svého vlastního stylu,“ přibližuje Cohenův nejnovější hudební počin umělecký ředitel spolupořádajícího JazzFestu Brno Vilém Spilka. Byl to právě festival JazzFestBrno, který společně s Filharmonií Brno celý projekt inicioval. Po úspěchu svého turné s komorní sestavou smyčců a hoboje se tak pětačtyřicetiletý kontrabasista, skladatel a zpěvák pouští do zásadního dobrodružství v neznámých teritoriích. Jeho historicky první spolupráce se symfonickým orchestrem právě takovým dobrodružstvím je. Naštěstí má zkušené průvodce: vynikající spoluhráče z vlastního tria, amerického aranžéra a dirigenta Roberta Sadina, který se proslavil mimo jiné spoluprací s Herbiem Hancockem a dalšími osobnostmi, a Filharmonii Brno, schopný a flexibilní umělecký soubor, jenž disponuje citem pro hudbu na hranici žánrů i neoddiskutovatelnou profesionalitou. „O Cohenovi je dobře známo, že umí skloubit virtuositu, hudební kvalitu i nevtíravou show. Jen málokdo umí takto vkusně míchat špičkové umění a zábavu,“ říká Spilka.
 
Avishai Cohen si i díky této dovednosti získal už statisíce věrných posluchačů po celém světě, a jelikož Česko patří mezi jeho oblíbené koncertní destinace, není divu, že si i u nás vybudoval početnou fanouškovskou základnu. Ostatně jeho koncerty na JazzFestu Brno v roce 2006 a 2012 řadí mnoho návštěvníků k tomu nejlepšímu, co bylo na festivalu za čtrnáct let jeho existence k vidění. „Avishai dokáže přilákat jak pravověrné posluchače jazzu, tak ty, kteří jazz poslouchají spíše jen svátečně. Koneckonců když jsme se během letošního JazzFestu Brno návštěvníků ptali, jakého interpreta by si přáli vidět, nejčastěji uváděli právě Avishaie Cohena. Jsme rádi, že se přání fanoušků záhy protnou s dlouhodobými záměry naší dramaturgie,“ dodává Spilka, který věří, že díky novému projektu přibudou Cohenovi další noví obdivovatelé, tentokrát z řad milovníků symfonické hudby.
 
Cohen se může pyšnit nejen širokou popularitou, ale také uznáním z řad kritiků. Prestižní magazín Down Beat ho nazývá vizionářem světového měřítka a časopis Bass Player ho zařadil mezi stovku nejvlivnějších basistů 20. století.
 
Na vysoké úrovni festivalu mají zásluhu nejen pořadatelé, ale i věrní fanoušci a partneři. Letos se generálním partnerem JazzFestu Brno stala brněnská investiční skupina DRFG, jejímž zakladatelem a majoritním vlastníkem je David Rusňák. Cílem investiční skupiny DRFG je zhodnocovat kapitál prostřednictvím investování do majetkových podílů v perspektivních společnostech a projektech. Skupina preferuje obory, kterým její představitelé dobře rozumějí a lokality, které jsou jim kulturně i geograficky blízké. Primárně se zaměřuje na investice do energetiky, nemovitostí, finančních služeb a dalších oborů. Více na www.drfg.cz.
 
----
 
BIO Avishai Cohen se narodil 20. dubna 1970 v městečku Kabri nedaleko Jeruzaléma. Pochází z hudební rodiny a tak hned v dětství začal hrát na klavír. Ve čtrnácti však poprvé uslyšel nahrávky legendy jazzové baskytary Jaca Pastoria a byl jimi natolik okouzlen, že se rozhodl pro změnu nástroje. Po dvou letech strávených povinnou službou v armádě, kterou Cohen absolvoval jako kontrabasista vojenské kapely, se v roce 1992 vydal do New Yorku. Tady sbíral pět let zkušenosti hraním na ulici, v metru a v jazzových barech. K tomu navštěvoval lekce na New School v New York City, mimo jiné po boku Brada Mehldaua. Průlom v Cohenově kariéře přišel v roce 1997, kdy si jeho talentu všiml dnes již dvaadvacetinásobný držitel Grammy, pianista Chick Corea. V různých Coreových kapelách Avishai figuroval až do roku 2003. Paralelně s hraním u Chicka Corey začal vydávat i sólová alba. To první se jmenovalo Adama a vyšlo v roce 1998. Cohena si následně začalo všímat čím dál více osobností hudební branže a tak postupně spolupracoval například s Bobbym McFerrinem, Royem Hargrovem, Kurtem Rosenwinkelem, Danilem Perezem, Nneenou Freelon či Herbiem Hancockem. Věnoval se i studiové práci pro interprety pohybující se na pomezí R&B, jazzu a popu, nahrával například s Alicií Keys. Svoje poslední album From Darkness vydal letos a jedná se již o jeho patnáctou desku.
 

 

 

 
Podrobné informace ke koncertu jsou k dispozici na www.avishaicohen.cz a www.nejkoncerty.cz
 
 
Koncert pořádá JAZZFESTBRNO, o.p.s. ve spolupráci s agenturou TWENTYFOURSEVEN Promotions, s.r.o. a Filharmonií Brno
 



Autor: Maldika - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.