Co nabídne festival Malá Inventura v divadle Ponec

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 01. 03. 2010

Od 24. února do 2. března 2010 proběhne na šesti pražských scénách osmý ročník festivalu MALÁ INVENTURA, přehlídka současné scénické tvorby v oblastech tanec, pohybové, autorské či experimentální divadlo, pantomima atd. Zatímco loňská inventura hledala pro divadlo nové balení, letošní jde na kost – nabídne, jak napovídá podtitul, výživný divadelní nářez nového divadla. Letošní ročník bude hostovat v šesti pražských divadelních domech: ALFRED VE DVOŘE, ALT@ - HALA 30, ARCHA, MEETFACTORY, PONEC a ROXY/NoD. Organizátorem festivalu je o. s. NOVÁ SÍŤ ve spolupráci s uvedenými scénami a o. s. NABLÍZKO.


Festival proběhne v sedmi dnech a přinese sedmnáct českých a nově i sedm zahraničních představení. Představí se výběh toho nejlepšího za rok 2009 v oblasti nového divadla – jednak z dramaturgie Nové sítě na rok 2010, jednak z produkčních počinů spolupracujících divadel. V sekci Bílá vrána bude uvedeno tanečně-pohybové představení choreografky Mirky Eliášové Until I Find It, které také obdrželo nominace na festival Česká taneční platforma 2010.



Divadlo Ponec uvede v rámci Malé inventury dvě díla, která vznikla v jeho koprodukci a navíc také inscenaci rumunské choreografky Ioany Mony Popovici The Amnesic Days of the Polar Nights, která vznikla na brněnské JAMU.

 

Festivalový nářez začne v Ponci v pátek 26. února od 20 hod, kdy se představí Anna Polívková a skupina VerTeDance s tanečně-pantomimickým představením Případy doktora Toureta. Inscenace inspirovaná knihou slavného neurologa Olivera Sachse poskytuje na scéně prostor pro nejrůznější lidské charaktery, které žijí svůj osamělý život ve vnitřním světě a touží po tom, aby se mohly realizovat. Pan Padlý, Paní Vltavská, baletka, Slečinka a další postavy řeší zásadní otázku: Lze se prostřednictvím tance a pohybu oprostit od věcí, které nás spoutávají? „Volnou inspirací mi byla kniha neurologa Olivera Sackse Muž, který si spletl svou ženu s kloboukem. Líčí fascinující příběhy lidí, jimž se východiskem z problémů stávají různé formy tvorby, často i tanec...,“ říká režisérka inscenace Anna Polívková a spoluautorky ze skupiny VerTeDance k tomu doplňují: „V tomto divadelně-pohybovém díle pátráme po tom, co znamená tanec. Pro někoho může být osvobozujícím prostředkem, který přinese uvolnění a katarzi, pro jiného může být cestou, jak uniknout realitě.“

 

Na odlišnou atmosféru naladí diváky dvě choreografky Jana Hudečková a Marta Trpišovská svou taneční choreografií Exkurze s Helgou. V rámci festivalu bude jejich nejnovější inscenace vyprávějící o různých podobách krásy v současné společnosti uvedena v sobotu 27. února od 16 hod. “V této inscenaci si klademe otázku po pomíjivosti i stálosti krásy, zajímají nás estetické archetypy, ideály a společenské konvence, které se promítají do našeho životního stylu, filosofie a pohledu na svět. Choreografie je vlastně taková mozaika obrazů o různých podobách krásy v současné společnosti.“ doplňují autorky.
 

 

Máte-li zájem o další informace, fotografie, rozhovory atp., kontaktujte prosím:

 

Mgr. Michaela Kernová
Tanec Praha o. s. / divadlo Ponec
tel.: 224 817 886, 724 213 136
e-mail: michaela@tanecpraha.cz
www.divadloponec.cz

 

divadlo Ponec
Husitská 24A, Praha 3
tel.: 222 721 531, 224 817 886
vstupenky@divadloponec.cz
www.divadloponec.cz

 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.