Čtrnáctý ročník Colours of Ostrava je tady. Co přinesl první den?

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 17. 07. 2015

Multižánrový festival Colours of Ostrava otevřel ve čtvrtek své brány. Desítky tisíc návštěvníků čeká i letos rozmanitý industriální areál Dolních Vítkovic a samozřejmě pestrý nejen hudební program.


Největší festival široko daleko začal pěkně zostra. Hned ve čtvrtek přivítal největší a nejspíš i nejnákladnější hvězdu – Björk. Tato islandská zpěvačka byla očekávána již před třemi lety, avšak kvůli nemoci koncert odřekla. Minulý víkend zahrála na slovenském festivalu Pohoda a nyní přijíždí splnit svůj dluh také českým fanouškům. 

 

 

Snad právě čtvrteční vystoupení Björk způsobilo, že areál byl hned první den naplněn ještě o něco více než v minulých letech. Organizátoři na návštěvníky apelovali, ať využijí možnosti „opáskovat se“ již začátkem týdne, což zabránilo dlouhým frontám při vstupu. Nicméně v podvečer se ochranka musela stejně otáčet, aby zvládla masu lidí lačnících po vstupu. Spěch byl však na místě, neboť v půl sedmé začínal koncert Michala Hrůzy s kapelou. Po nešťastném zranění frontmana, které se událo v Ostravě krátce před jeho vystoupením na loňských Colours, přislíbila organizátorka festivalu, že pokud se zpěvák uzdraví, příští ročník festivalu otevře. Díkybohu se Michal ze zranění dostal a mohl tak přání Zlaty Holušové naplnit. Když Kapela Hrůzy v březnu zahájila své velké návratové turné, bylo znát, že zpěvák ještě není zcela fit. Nyní, rok po zranění, už působil mnohem uvolněněji. Na pomoc mu přišla také Klára Vytisková, která si s kapelou zazpívala tři duety. 

 

 


 

 

 Hlavní scénu otevírala již zmíněná Björk. Musím říct, že by jejímu koncertu slušel více uzavřený a komornější prostor ostravského Gongu, ale je pochopitelné, že hlavní hvězda festivalu musí hrát na kapacitně neomezeném prostranství. Björk nabídla zajímavou vizuální show, která bohužel za světla tolik nevynikla. Hudba a projev slavné Islanďanky nejsou pro každého a rozhodně se nedají označit za nenáročné. Proto chápu, že návštěvníci znající pouze zpěvaččino jméno, nemuseli být z koncertu úplně nadšeni.

 

 

 


Poté se na hlavní stage představila kapela Zrní v neobvyklém spojení s Janáčkovou filharmonií. Kladenskou partu v čele s Janem Ungerem slavná „předskokanka“ nijak nerozházela. Ostravský orchestr, který měl údajně čtyřicet členů, dal tvorbě Zrní zcela nový rozměr. Kapela už předem avizovala, že nehodlá orchestr využít pouze jako doprovod, ale chce dát písním nový nápad a aranže. To se bezezbytku povedlo. Podle ohlasu bylo právě toto vystoupení pro mnoho lidí (včetně mě) vrcholem prvního dne.

 

 

 


Podle prozatímních informací navštívilo první festivalový den 33 tisíc lidí, což je historický rekord. Colours of Ostrava pokračují i dnes, zahrají například rockoví Kasabian, St. Vincent či Swans. Rozhodně se máme na co těšit.

 

 


Foto: Matyáš Theuer



Autor: Addla - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.