Colours of Ostrava zakončil famózní MIKA

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 21. 07. 2015

Máme za sebou čtrnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava. Počasí opět vyšlo bravurně, nenastal žádný větší zádrhel a padl historický rekord v návštěvnosti. Co víc si přát?


Závěrečný den Colours of Ostrava přinesl snad jediné dva zástupce české hudební scény, které můžeme vidět na většině festivalů – Sto zvířat a TataBojs. I tato skutečnost je důkazem jedinečnosti dramaturgie Colours.

 


Zatímco Zvířata jsou kapela opravdu početná, mexičtí kytaroví virtuózové Rodrigo y Gabriela si museli na hlavním pódiu vystačit jen ve dvou. Šedesát minut hraných pouze na kytary s občasným zpěvem uběhly překvapivě rychle a rozhodně nenudily. Říká se, že si dvojice po vystoupení namáčí ruce v ledové vodě – kdo viděl jejich koncert, nemůže se této informaci divit.

 

 
       

 

 

 


Za jeden z objevů letošních Colours považuji britské The Mispers. Bez baskytary, zato s houslemi a zajímavým hlasem zpěváka – i takto se dá dělat kvalitní indie-rock. Pětice hudebníků si svou pozitivní náladou vynutila přízeň fanoušků, kterých bylo s každou další písní stále více. Kapelu rozhodně zařazuji do složky „musím si pořídit“.

 

 

 


Kdo si nerezervoval místo na Lenku Dusilovou ještě před festivalem, měl smůlu a do Gongu se nedostal. Krom patnácti set lidí vevnitř se možná podobný počet sešel před obrazovkou, na kterou byl její koncert přenášen. Dusilová přijela s Baromantikou, se kterou vydala nejnovější album V hodině smrti. Sledovat jejich koncert je zkrátka umělecký zážitek.

 

 

 


Nevím čím to je, ale TataBojs jsou vždycky na Colours o třídu lepší než jinde. Propojení pražské skupiny s místním publikem prostě funguje. Snad právě proto se kapela rozhodla natočit do písně z připravovaného alba řev davu právě na Colours. Když frontman Milan Cais sdělil, že se song jmenuje Praha, ozval se mohutný pískot. Avšak nakonec fanoušci TataBojs ve štychu nenechali a myslím, že výsledek bude velmi obstojný.

 

 

 

 

 


Pak už nezbývalo než se rychle přesunout na hlavní scénu, kde festival uzavíral slavný MIKA. Dramaturgie festivalu si dává na posledních koncertech velmi záležet. Namátkou Janelle Monáe, Jamie Cullum či John Newman nabídli v minulých letech neopakovatelný zážitek a nastavili laťku tak vysoko, že se zdálo nemožné ji vyrovnat natož překonat. Letos se tak ale stalo.

 

 

 


Vystoupení zpěváka s libanonskými kořeny nabídlo hlavně fantastickou show, která zaujala snad každého, bez ohledu na to, zda se člověku jeho hudba líbí, či nikoliv. MIKA zahájil své vystoupení několika větami v neobvykle dobré češtině. Také v průběhu koncertu zněl místy český jazyk, což publikum samozřejmě kvitovalo. Prudký déšť, který se spustil během koncertu, vyprovokoval dav k ještě většímu šílenství. Liják nevadil ani Mikovi – ten se bezostyšně klouzal po mokrém pódiu a v kalužích se ještě vyválel. Byla to zkrátka jízda. Všude byly vidět pouze rozesmáté obličeje, sám zpěvák také zářil štěstím. Při pohledu na některé jeho pohyby doprovázené bravurním zpěvem se někomu možná vybavil Freddie Mercury. MIKA se ale nikoho napodobovat nesnaží, nemá to ani zapotřebí. Stanovený čas přetáhl bezmála o 20 minut a po celou dobu udržoval velmi těsný kontakt s početným davem. Organizátorům rozhodování, koho vybrat pro závěr příštího ročníku, rozhodně nezávidím – překonat tento koncert bude velmi těžké…

 

 

 


Festival navštívilo na 44 tisíc lidí, což je historický rekord. Hlavní strůjce festivalu, Zlata Holušová, označila tento ročník za nejlepší v historii. S tímto nelze než souhlasit. Tak zase za rok!

 

Foto: Matyáš Theuer

 

Report ze čtvrtku, pátku a soboty.
 



Autor: Addla - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.