Jak jsem potkal Turky – Díl 2.

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 11. 09. 2009

Poslyšte drobnou úvahu o tom, kterak jsem krátce zemi půlměsíce navštívil, udiven jejími obyčeji byl a z překvapení nevyšel.


Druhý den ráno jsme vstali a po hodinové snídani se pomalým tempem „již“ v devět odebrali na pracoviště, kde bylo zatím ještě pusto a prázdno. Začínal jsem chápat pravidlo číslo jedna – Turek nespěchá. Pustili jsme se do práce a já pochopil, že ač funkcí pouhý pomocník, budu muset všechno zvládnout sám a ještě to vysvětlovat Rizovi. Jeho funkce se ovšem ukázala velmi důležitá. Vždycky, když se ukázalo, že nám něco chybí, zvedl telefon, něco do něj zadrmolil důrazným hlasem, načež se seběhlo deset Turků. Chvíli něco nesrozumitelně jeden přes druhého drmolili, rozhazovali rukama a potom najednou zmizeli jako, když foukneš do popela a já zůstal sám. Z toho jsem si vydedukoval pravidlo číslo dva – Turek není systematik, Turek je živel. Když už jsem si myslel, že budu muset něco podniknout a zjistit co se děje, objevil se Riza s chybějící součástkou v tašce a vítězoslavně se na mě křenil.

 

Ve chvíli, kdy už byl mikroskop téměř připraven k akci nastala další svízel a tou byla poddimenzovaná elektrická přípojka. Opět nastal slet Turků a rokování o nastalé situaci. Opět se všichni z ničeho nic sletěli jako supi a stejně rychle zase zmizeli neznámo kam. Asi po hodině se objevil maličký mužík s vrtačkou a beze slova s úsměvem na rtech začal kutat něco do zdi. Nenápadně jsem se k němu přitočil,abych ho nepolekala zeptal se jestli je elektrikář. Nerozuměl, takže jsem zkusil opět zjednodušit větu. Po dalším zjednodušení už nebylo kam uhnout, takže jsem se zeptal: „elektrik?“ Načež mužík zkřížil ukazováčky, zasršel pusou a řekl:“yes, elektrik.“ Z jeho chování jsem si vydedukoval pravidlo číslo tři – Jazyky jsou na nic. Po hodině usmívání a pokyvování hlavou doprovazeným pozvolnou prací byl mužík hotov se svou prací a já se jal zapojit stroj do elektřiny.Kritickým momentům však zdaleka nebyl konec. Když jsem otevřel vakuovou část mikroskopu, která je extrémně náchylná na prachové částice, dovolil jsem si odejít na minutu na wc. Když jsem se vrátil, málem mě trefil šlak.

 

Ve dveřích klečel další usmívající se mužík s jiskrnýma černýma očima a sypal na zem cement, aby vyzdil práh.Rychle jsem přikryl co se dalo, ucpal otvory vším co bylo po ruce a raději se na nic neptal. Z toho jsem vyvodil pravidlo číslo čtyři – Nenech Turka bez dozoru . Nakonec vše dobře dopadlo a po třídenní práci byl mikroskop připraven na předvedení zákazníkovi. Až na malou dorbnost asi za 300 000, kterou mí kolegové zapoměli poslat z Brna, z čehož jsem si vyvodil páté pravidlo – Za všechno nemůže Turek.

 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.